De Mexicaanse gravende kikkers

De Mexicaanse gravende kikkers

De Mexicaanse gravende kikkers (Rhinophrynidae) vormen een familie van kikkers (Anura). De familie telt slechts één soort; de Mexicaanse gravende kikker (Rhinophrynus dorsalis). De reden van deze afsplitsing is dat de kikker aan de ene kant zeer primitieve kenmerken vertoont, maar ook goed is aangepast om te graven. Zo is het lichaam zeer slap en de huid lijkt op een rubberen zak. De poten zijn kort en aan de achterpoten zitten verharde delen die dienen als ‘spade’ bij het graven. De kop is erg stomp en de ogen zijn relatief klein, kenmerkend is een lichtere rugstreep. Bij gevaar blaast de kikker zich zo sterk op dat het lichaam op een bal lijkt.

De kikker komt voor in Noord- en Midden-Amerika, in de Verenigde Staten van Texas tot in Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua en Costa Rica.

gravendkikker

De Mexicaanse gravende kikkers telt maar één soort.  Hij komt voor in Mexico en de landen daar omheen.  Gek dat deze kikker een aparte familie vormt.  Hij kan prima graven.  Zijn lichaam is heel slap en lijkt wel op een rubberen zak.  De poten zijn kort en aan de achterpoten zitten harde stukken die lijken op een schop.  Hiermee kan de kikker dus heel goed graven.

Hij heeft een stompe kop met kleine ogen.  Op zijn rug zit een lichte streep.  Als er gevaar is, dan blaast de kikker zich op zodat hij op een bal lijkt.  De vijand schrikt en denkt dat zo’n hapje te groot is om op te eten.