Salamanders

Algemene info Salamanders

http://nl.wikipedia.org/wiki/Salamanders

en dan hier de links naar de diverse soorten

DSCF2674

families salamanders :    

salamanders         —           ongeveer  9 families

Aalsalamanders

Aziatische salamanders

Echte salamanders

Grotsalamanders of olmen

Longloze salamanders  

Modderduilvels

Molsalamanders

Sirenen

Stroomsalamanders

NEWT2P

Als een koppeltje elkaar gevonden heeft, wordt het vrouwtje door het mannetje besnuffeld en vindt de balts plaats.  Dat is een soort dansje dat door het mannetje wordt gedaan.  Ze krullen de staart naast het lichaam en wapperen er flink mee.

NEWT1M

Sommige soorten doen helemaal geen dansje en zetten hun eitjes af op plantjes of stenen in het water.  Anderen zetten de eitjes af op het land, tussen bladeren of onder stenen.  De larven lijken niet op kikkervisjes.  Ze lijken al dadelijk op mama en papa, een echt salamandertje dus.  Ze hebben ook kieuwen die later wel verdwijnen als ze meer uit het water komen.  De meeste kijken niet meer om naar hun eitjes, maar sommige soorten bewaken hun eitjes heel goed in hun nest.

NEWT1Pp

Een salamander zal alles eten wat hij tegenkomt als het maar in zijn bek kan.  Vooral wormen, insecten of de larven, kleine spinnen en slakken.  Zij die in het water leven, eten kleine waterdiertjes en larven.  Soms worden ook wel jonge kikkervisjes gegeten.  Ze hebben een uitklapbare tong die wordt gebruikt om prooien te vangen.  De tong wordt razendsnel uitgestoken en grijpt de prooi waarna deze in de bek wordt getrokken.  Een prooi wordt altijd in één keer doorgeslikt en niet gemalen door de kaken of tanden. Salamanders hebben wel tanden maar deze dienen alleen om de prooi vast te houden in de bek.   Ze hebben vele vijanden zoals vogels, rovende zoogdieren, grote vissen en andere amfibieën zoals kikkers en grotere salamanders.   Ze gebruiken hun gif om zich te beschermen.  Of ze laten hun staart afvallen zoals de hagedissen dat ook doen.  De staart blijft dan enkele minuten wild kronkelen zodat de vijand even niet meer oplet.

De salamander is niet bedreigd, maar de mensen maken het hem wel erg lastig met hun vergif dat ze overal strooien of in gebruiken.