Eenvoudige dieren

r-goe-18   b-goe-2   P-GOE-16

Dieren en Planten

firefox-vs-internet-explorer

De eenvoudigste dieren

koraal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orthonectida

De eenvoudigste dieren op onze wereld zijn eigenlijk geen
echte dieren.  Ze bestaan uit één of meerdere cellen.  Dat zijn de kleinste deeltjes die op zich kunnen leven.  Sommige kan je zelfs met je oog niet zien en moet je onder een microscoop bekijken.  Ze lijken op piepkleine diertjes omdat ze kleine deeltjes opeten.
Andere lijken op piepkleine plantjes omdat ze kracht halen uit het licht van de zon om te leven en te groeien.  Er bestaan vele miljarden eenvoudige dieren die als belangrijk eten dienen voor andere grote dieren.  Je vindt de meeste in de zee waar ze plankton vormen.

Als je deze dieren goed gaat bekijken zijn ze gewoon erg simpel.
Zo heb je bijvoorbeeld de sponzen die eigenlijk bestaan uit
een grote groep gelijke cellen.  Ze hebben geen hersenen, geen hart, geen spieren en geen organen.  Je vindt ze over de hele wereld
in rivieren en meren, langs de kust en op de bodem van de zee.
Tussen de sponzen zwemmen piepkleine diertjes die niet groter dan een speldenkop zijn, zoals beerdiertjes en raderdiertjes.
Je vindt ook dieren die op een zak slijm lijken en in de zee drijven.  Dat zijn dan de kwallen die allemaal lange armen hebben die flink kunnen steken.

Je hebt nog de zeeanemonen en de koralen.  Echte organen hebben ze niet in hun lijf en ze lijken ook echt niet op dieren.  Maar er zijn er wel miljoenen van.  Samen kunnen ze zelfs enorme bouwwerken maken van hun lijven : de koraalriffen.

enkele klassen van dieren :

beerdiertjes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beerdiertjes

raderdiertjes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Raderdieren

eencelligen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eencellige

plakdiertjes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plakdiertjes

mosdiertjes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosdiertjes

sponsdieren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sponsdieren

 

Beerdiertjes

Beerdiertjes zijn zeer kleine diertjes die verrassend veel
dingen kunnen.  We noemen ze ook mosberen of waterberen.
Ze hebben een kort lijfje met 8 stompe pootjes die klauwtjes hebben.  Hun kopje lijkt op een piepklein berenkopje.
Al deze diertjes zijn kleiner dan een stipje op een blad papier.
Ze leven in de grond tussen de dode bladeren en mossen,
in het zoete water van poelen, beken en meren.
Je vindt ze ook in de zee.
Ze lusten sap van planten of eten nog kleinere diertjes op.

Tardigrade false colour tardigrb

De beerdiertjes hebben ook de naam ‘langzaam bewegende’ diertjes te zijn.  Ze zijn één millimeter tot 20 keer kleiner.
Sommige leven in zee tussen zandkorrels en modder, anderen leven in zoet water.  Maar de meeste leven in uitgedroogde modderpoeltjes, op mosplantjes of in dakgoten.
Beerdiertjes kunnen daar overleven omdat ze hun lijfje kunnen laten rusten in een ‘tonnetje’.  Ze drogen dan gewoon uit en krimpen tot ze wel tien keer kleiner worden.  Daarna bewegen ze niet meer en liggen daar als een soort ei.  Dat kan wel maanden of jaren duren tot de temperatuur weer in orde is en het terug genoeg nat is.
Dan worden ze precies terug ‘wakker’ en komen helemaal tot leven.

 

De raderdiertjes

De raderdiertjes zijn piepkleine diertjes die eruit zien als een klein bekertje op een steeltje.  Hun naam komt van het kransje haartjes dat langs de rand van het bekertje staat.
Dat is eigenlijk de kop van het diertje.
De haartjes bewegen als roeispanen op en neer en zorgen dat het water naar binnen stroomt.  Kleine stukjes voedsel worden naar binnen gezogen in de mond van het diertje.

rader

Raderdiertjes worden ook wel wieldragers genoemd.  Het wiel is het kringetje van haartjes op de kop.  De grootste raderdiertjes worden 3 millimeter groot, maar de meeste zijn veel kleiner.
Net als de beerdiertjes kunnen ze tegen uitdrogen, bevriezen of grote hitte.  Ze gaan dan rusten en vormen een soort eitje dat niet meer kan bewegen.  Deze eitjes worden met een moeilijk woord cysten genoemd.

 

Plakdiertjes

Plakdiertjes zijn een rare stam in het dierenrijk.
Het zijn zeer eenvoudige dieren die uit meerdere cellen bestaan.
Ze zien er uit als een heel platte worm en hebben de vorm van amoeben.  We weten niet goed bij welke dieren zij eigenlijk horen.  Daarom worden ze voorlopig in een eigen groep gezet.
Ze eten door andere diertjes of plantjes te omsluiten en zo op te nemen.  Amoeben doen dat op dezelfde manier.

tmp trichoplax-ana-signorovitch

Deze dieren werden ontdekt in een groot zeewateraquarium.
Lang dachten we dat het eitjes van neteldieren waren, tot we ontdekten dat het zelf dieren zijn.  De plakdiertjes horen bij de eenvoudigste dieren met meerdere cellen die er bestaan.
Ze zijn eenvoudiger dan de sponsdieren.

Hun platte lichaam heeft geen vaste vorm, maar heeft meestal de vorm van een cirkel en is maar enkele millimeters groot.
Ze hebben geen organen, zenuwen, bloed of spieren.
Ze kunnen zich vermeerderen door te paren of door zich gewoon te delen.  Je vindt deze diertjes langs de kusten van warme zeeën.  Daar kruipen ze over de zeebodem.

 

De mosdiertjes

De mosdiertjes worden ook wel zeemos genoemd.
Zoals de naam het zegt leven ze in de zee.  Ze lijken ook sterk op een mos of een plantje en zelfs op een klein rubber matje.
Dat komt omdat alle mosdiertjes in groepen leven en hun armen uitsteken als honderden piepkleine zeeanemonen.
De armen die op en neer gaan, halen voedseldeeltjes uit het water die de mosdiertjes dan opeten. Mosdiertjes eten volvox.
Dat zijn eencellige diertjes die de zon gebruiken om verder te kweken.Ze drijven vaak boven op het water.

mosdiertje-groot

De mosdiertjes zijn erg klein en worden maar een halve millimeter groot.  Ze leven in een hard soort kapje en laten hun armen heen en weer in het water gaan.  Met honderden en duizenden hangen ze aan elkaar vast op een rots, een steen, een stuk hout of een schelp.  Je vindt er ook op mosselen en oesters.

Er zijn mosdiertjes die in de hoogte groeien als een plant naar het licht.  Zo kunnen ze waaiers vormen die vaak verschillende kleuren kunnen hebben.  Hij kan wel uit miljoenen diertjes bestaan en lijken op een stuk koraal.  Maar de meeste mosdiertjes zijn minder fraai gekleurd en vormen een tapijtje niet groter dan een muntstuk van een euro.

De meeste mosdiertjes leven in de zee, maar er zijn er ook die in zoet en helder water leven.  Er zijn ook soorten die in een soort gelei leven in plaats van een harde kap.  Aan het einde van de zomer en de herfst worden er vele eitjes verspreid.  Deze eieren kunnen tegen de vorst en de uitdroging en worden door de wind weggeblazen.  Waar de eitjes neerkomen, vormen ze in de lente een nieuwe groep dieren.

De kleine vliescelpoliep is een soort mosdiertje dat veel voorkomt.  Ze groeien op kelp.  Dat is een lang soort wier dat op de zeebodem groeit.  Ze vallen goed op met hun kanten vorm op de bruine kelp.  Het bladhoornwier is een ander soort mosdiertje.  Hun groep lijkt wel blaadjes en takken te vormen met elkaar.  Ze groeien langs de kust en zijn na een storm veel op het strand te vinden.

 

De  sponsdieren

De meeste mosdiertjes leven in de zee, maar er zijn er ook die in zoet en helder water leven.  Er zijn ook soorten die in een soort gelei leven in plaats van een harde kap.  Aan het einde van de zomer en de herfst worden er vele eitjes verspreid.  Deze eieren kunnen tegen de vorst en de uitdroging en worden door de wind weggeblazen.  Waar de eitjes neerkomen, vormen ze in de lente een nieuwe groep dieren.

Phyllidia-spv sponzen

De kleine vliescelpoliep is een soort mosdiertje dat veel voorkomt.  Ze groeien op kelp.  Dat is een lang soort wier dat op de zeebodem groeit.  Ze vallen goed op met hun kanten vorm op de bruine kelp.  Het bladhoornwier is een ander soort mosdiertje.  Hun groep lijkt wel blaadjes en takken te vormen met elkaar.  Ze groeien langs de kust en zijn na een storm veel op het strand te vinden.

Je hebt verschillende soorten sponzen.
De bekersponzen die de vorm van een beker hebben.
De geweisponzen die allerlei takken hebben.  En de korstsponzen.
Elk klein stukje van de spons kan uitgroeien tot een nieuwe spons.
Aan de buitenkant van de spons kan zich ook een knop vormen.
Als die knop afbreekt, kan er een nieuwe spons ontstaan.

Maar sponzen kunnen ook paren.
Elke spons is mannetje en vrouwtje tegelijk.
Als ze paren komen er larven vrij die rond beginnen zwemmen.
Na een tijd gaan deze larven zich op de bodem van de zee vastzetten en uitgroeien tot een nieuwe spons.
Bij ons vind je ook sponzen in de Schelde bij Antwerpen.

soorten sponzen :

gewone sponzen

kalksponzen

glassponzen

koraalsponzen