De walvissen

Tandwalvissen (Odontoceti) zijn een onderorde van de walvisachtigen (Cetacea) of een infraorde van de walvissen en evenhoevigen (Cetartiodactyla). Zoals de naam al zegt onderscheidt deze groep zich van de andere walvissen door het hebben van tanden, in tegenstelling tot de baardwalvissen (Mystacoceti), die baleinen in hun kaak hebben. Een ander verschil is het spuitgat, dat bij tandwalvissen bestaat uit één enkel neusgat. Baardwalvissen en alle overige zoogdieren hebben twee neusgaten. Tandwalvissen zijn actieve jagers, ze voeden zich met vis, inktvis, en soms met andere zeezoogdieren.

Taxonomie

Zie voor een overzicht ook Cetacea (taxonomie)

  • Familie Potvissen
  • Familie Dwergpotvissen
  • Familie Spitssnuitdolfijnen
  • Familie Indische rivierdolfijnen
  • Familie Chinese rivierdolfijnen
  • Familie Orinocodolfijnen
  • Familie Pontoporiidae
  • Familie Grondeldolfijnen
  • Familie Dolfijnen
  • Familie Bruinvissen

De walvissen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Walvisachtigen

De walvissen zijn een groep zoogdieren die in het water leven.  Je kan ze in 2 groepen verdelen : de baleinwalvissen en de tandwalvissen.  Ze ademen lucht in met hun longen en niet met kieuwen.  Ze hebben warm bloed en brengen levende jongen op de wereld.  Die voeden ze met melk uit hun melkklieren.  Op hun lichaam staat een beetje haar.

Als ze duiken, nemen ze telkens lucht mee naar beneden.  Deze lucht blijft niet in hun longen zitten, maar gaat naar hun spieren.  Als ze boven komen, ademen ze uit door hun neusgaten met hevig gesnuif.  Bij grote walvissen zie je dan een fontein spuiten.

De baleinwalvissen hebben in hun bek baleinen.  Dat zijn borstels die kleine visjes en plankton uit het water zeven.  Plankton zijn piepkleine diertjes die in het water leven.  De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op de aarde heeft geleefd, groter dan de dino’s.  De tandwalvissen hebben deze baleinen niet, maar wel tanden.

De walvissen zijn eigenlijk diermuzikanten.  Met geluiden proberen de mannetjes de vrouwtjes te verleiden.  De gezangen die zij zingen bestaan uit verschillende stukjes, die uren kunnen duren.  Ze herkennen elk liedje van elkaar en weten dan precies wie daar ginder ver zwemt.   De laatste honderd jaar zijn vele walvissoorten bijna uitgestorven.  De vijand van de walvis is de mens.

Mensen jagen al heel lang op walvissen voor hun vlees en hun vet.  Ze gebruiken daarvoor een harpoen.  Amber wordt uit zijn lichaam gehaald en wordt gebruikt voor parfum.  Nu is de walvisvangst zo goed als verboden, anders waren ze nu helemaal uitgestorven.  Toch zijn ze nog bedreigd door olievlekken en drijvend afval in de zee.  Ook zwemmen ze wel eens in een visnet en verdrinken dan.

Tot de familie van de walvis hoort ook de dolfijn en de orka.  Zij zijn dus ook walvissen.

2 onderordes en 11 families :

 

Baleinwalvissen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Baleinwalvissen

Echte wavissen

 

tandwalvissen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandwalvissen

Dolfijnen