Varkens

Everzwijn

Onderstaande informatie komt van:

http://www.jagersvereniging.nl/jagen/diersoorten/wild-zwijn/

800px-Sus_scrofa_LC0074

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wild_zwijn

Andere namen everzwijn; ever
Wetenschappelijk Sus scrofa
Engels wild boar; Eurasian wild pig
Verspreiding Europa, Azië
Voedsel alleseter
Lengte 0,9 – 1,8 m, staart 30 cm
Gewicht tot 200 kg
Status algemeen

Het wilde zwijn of everzwijn heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Het komt in de regenwouden van Indonesië voor, maar ook in ons land. Everzwijnen leven voornamelijk in open bos, zijn gek op modderbaden en zijn dan ook vaak in de buurt van modderpoelen te vinden. Hun voedsel vinden ze vooral door met hun neus in de grond te wroeten. Zwijnen zijn zeer snel en kunnen goed zwemmen. Ze leven in groepen van soms wel 50 dieren.

De varkens zijn een familie dieren die behoren tot de evenhoevigen.  We noemen ze ook de zwijnen van de oude wereld.
Het tamme varken dat we allemaal kennen behoort tot deze grote familie.  De mannetjes zijn steeds groter dan de vrouwtjes en hebben meestal grote slagtanden.
Meestal krijgen de varkens vele biggen in één worp.

Vele dieren komen in het wild voor in Europa, Azië en Afrika.  In Australië kwamen geen varkens voor, maar zijn door de mensen in het land binnen gebracht.  Daar hebben ze jammer genoeg veel stuk gevreten en andere dieren weg gejaagd.

 

WILDE ZWIJNEN EN VARKENS

LEUKE SNUITERS

In China leven de meeste varkens van de hele wereld. Varkens met hangbuiken en vetrollen en snorbaarden. Vroeger namen de Chinezen een voorraadje varkensvlees mee in hun graf. Want wie weet was de hemel zonder varkens. Dat leken de Chinezen heel erg. Ook gingen er in hun graf beeldjes van varkens mee. Voor de Chinezen waren de varkens heel erg belangrijk. Nog steeds hebben veel families een paar scharrelvarkens bij hun huis. In China kun je zelfs een varken zijn, het varken is een soort sterrenbeeld, net zoals je hier een stier of ram of een vis bent.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Varken_(tam)

800px-Sow_and_five_piglets

Benaming van Varkens:

Vrouwtjesvarken zeug
Mannetjesvarken beer
Baby-varken big
Gecastreerd barg, borg

Latijnse naam 

Sus scrofa domesticus Herbivoor,    carnivoor, omnivoor  Omnivoor

Big Speenleeftijd                           8 weken

Speengewicht                                10 – 20 kg

Volwassengewicht                      140 – 350 kg

Leeftijd geslachtsrijp                  Beer: 8 – 9 maanden                                                                   Zeug: 3 – 7 maanden

Leeftijd fokrijp                                Op zijn vroegst na de 3e bronst

Bronstig om de                                Ongeveer 21 dagen

Draagtijd                                             115 dagen

Worpgrootte                                    9 tot 15

Jongen zijn                                          Nestvlieders

Levensverwachting                      Ongeveer 15 jaar

Huisvesting                                         In paren of in groepen

Lichaamstemperatuur                 38 – 40 graden

Ademhaling per minuut               8 – 18 keer

Hartslag                                                 63 – 92

 

JONGEN

Een zeug die voor het eerst jongen krijgt,weet soms niet wat haar overkomt. Opeens floept er een biggetje uit haar achterwerk, en nog een en nog een. Een jonge zeug krijgt er meestal 8 en een oudere zeug meestal 12 of meer.  Wat gebeurt hier denkt de zeug. Ze is zo in de war dat ze van schrik een biggetje doodbijt. Soms laat de boer van tevoren een konijn los. Het huppelt en rent om haar heen. Zo raakt de zeug wat gewend aan de drukte. DAT HELPT.

VAN WILD NAAR TAM

Heel vroeger waren er geen varkens. Er liepen wel wilde zwijnen rond. Daar werd op gejaagd, want dat vonden de mensen erg lekker. Wilde zwijnen werden ook gevangen. De zwijnenhoeder nam de dieren elke dag mee naar de bossen en de velden.
Hij zorgde er wel voor dat ze niet weg liepen. Onderweg aten de wilde zwijnen wat ze tegen kwamen. bijv. : beukenootjes, kastanjes, planten, slakken, torren, noem maar op.

Zodra het zwijn goed vet was werd het geslacht. Later gingen de boeren de wilde zwijnen bij hun huis houden. Ze kregen een weitje om te scharrelen, en een schuur om te schuilen.
Ze leefden van afval, oud brood, groenten, en schillen. Bovendien ruimden ze zo mooi de rommel op.

 Met mate kan je de volgende tussendoortjes, bv. als beloning, geven:

Fruit (druif, stukje appel, rozijn…)

Kippengraan (gemengd graan, goed voor de darmen)

Karnemelk

Een rauw ei in schaal

Yoghurt (naturel)

Muesli (beperkt, niet dagelijks)

Voederbiet

Brood (beperkt!)

Groenten (bv tomaat, wortel, witloof, paddestoel, bloemkool…)

Hooi (Luzerne , Alfaalfa, Konijnenhooi )

Maiskolf of maiskorreltjes

Ook wroeten ze de grond om, en kon de boer het zaaien. Er werd hen zelfs geleerd om een kar te trekken. Zwijnen bij huis was dus erg handig. En je hield er nog een stukje vlees aan over ook. In de loop van tijden werden de zwijnen steeds meer gewend aan de mensen. Ze werden minder bang en veranderden langzamerhand van wilde zwijnen naar tamme huisvarkens.

Zo vies als een varken. Zo dom als een varken. .Kun je nog meer kwaad over knor-knor vertellen? O,ja. Zo lui als een varken. Weet je wel dat een varken juist een heel zindelijk dier is? Wij mensen denken dat een modderbad heel vies is , voor voor het varken is het juist het tegen middel van kriebel beestjes of luizen. Omdat ze in het modderbad liggen en er weer uit komen droogt de modder en de beestjes samen op tot een harde korst. Daarna gaat het varken tegen een boom aan zitten wrijven om de korst en de beesfjes er af te halen. En dan zijn ze weg.

HET HUISVARKEN

Varkenslapjes, ham, knakworst, gehaktballen, allemaal vlees van een varken, zijn botten worden gebruikt voor de lijm, gerookte varkenssoorten liggen in de dieren winkel voor de hond, zijn vel word gebruikt voor de damestasjes en van zijn haar wordt een stevige verfkwast gemaakt.

ER BLIJFT NIETS MEER OVER VAN DIE ARME KRULSTAART.

IEDEREEN KENT ASTERIX EN OBELIX WEL.

Obelix jaagde ook op everzwijnen. Hij vond ze ook lekker. Maar dan moest hij wel hart kunnen rennen, want zo’n everzwijn kan wel 50 km per uur halen. Het was maar goed dat Obelix in de toverdrank gevallen was. Want dan kan hij meer everzwijnen op zijn schouder dragen. Want zo’n everzwijn kan wel 1,50 worden en 200 kg wegen. Hij is zo zwaar omdat er bij zijn schouder een dikkere huid zit. Het was ook erg moeilijk om zo’n everzwijn te vinden, want de everzwijn heeft hele goeie oren, hij hoort het kleinste takje kraken. Daarbij komt ook nog zijn neus, hij kan ruiken wanneer mensen te dicht bij hem in de buurt komen. Zijn neus helpt hem ook bij het opgraven naar voedsel in de grond. Zijn slachttanden helpen hem daar ook bij. Zijn slachttanden worden ongeveer 25 cm. Het zijn een soort hoektanden die blijven groeien. De voeten van de everzwijn heeft twee grote en twee kleine tenen.
De staart van de everzwijn wordt niet erg lang, maar 25 cm. Het lijkt soms kort maar er zit ook nog een krul in.

DE EVER OF WILD ZWIJN

Het everzwijn word ook wel eens ever of wild zwijn genoemd. Hij behoort tot de familie van de varkens. De ever is dus een neefje van het gewone varken. Ook vandaag wordt er nog op everzwijnen gejaagd.Sommigen zijn bang dat de wilde zwijnen schade aanrichten aan hun akkers Want daar komen ze voedsel zoeken als er niets meer te vinden is in het bos. Maar everzwijnen leveren ook nuttig werk op. Ze eten heel wat schadelijke diertjes op en met hun gewroet ploegen ze de bodem om. Dorre bladeren, takjes, en plantenresten komen zo in de grond terecht,dat is voedsel voor de bomen.

WILD ZWIJN OP HET MENU

In restaurants kun je wel eens everzwijn op het menu vinden. Er zijn ook slagers die hun vlees verkopen, vooral in het jachtseizoen. Sommigen vinden het vlees erg lekker, vooral als het wordt opgediend met veenbessen. Anderen vinden de smaak te wild.

Misschien heb je op de Veluwe wel eens een wild zwijn gezien. Je ziet nog duidelijk dat ze familie van elkaar zijn. Ze lijken op elkaar. Maar toch zijn er grote verschillen zoals bijv. Een wild zwijn is groter en sterker en sneller. Wilde zwijnen houden van bos. Maar toch zie je ze overdag bijna nooit. Ze houden zich schuil met bladderen en takjes en gras over zich heen in een grote kuil. In de slaapkuil word niet gepoept of geplast. Want zwijnen zijn heel zindelijke dieren. Als het donker wordt gaan ze op zoek naar een plaats in het bos waar ze kunnen poepen of plassen, en als het donker wordt gaan ze ook op zoek naar voedsel voor de volgende dag, want dan hebben ze genoeg voedsel voor die dag. En ’s avonds gaan ze weer op pad. Met hun neus wroeten ze door de grond. Het uiteinde van de neus is heel stevig. Rondom de neusgaten zit een wroetschijf Dat is een harde ring die tegen een stootje kan. Wilde zwijnen hebben een heel goede neus. Ze ruiken precies waar eten te vinden is. Zo vinden ze eikels en paddestoelen, wormen ofjonge muizen.

 

Wat ze niet mogen hebben

Chocola (bevat theobromine = giftig voor varkens)

Zout (zonder voldoende water: zoutvergiftiging)

Vlees (verboden bij wet)

Keukenafval (‘Swill’, opgepast voor keukenzoutvergiftiging))

 

Het volgende is niet gezond, en het maakt enkel dik

Rauwe aardappel

Aardappelschillen

Zoetigheden zoals gebak, suiker, snoep, Cola (gesuikerde dranken)

Friet

Alcohol

 

soorten varkens :

De varkensrassen die veel als hobbydier gehouden worden, zijn onder te verdelen in kleine, middelgrote en grote rassen.


Kleine rassen:

Hangbuikzwijn,

Gottinger varken,

Munchener Troll,

Tibetaanse Zang,

Windsnijer,

Yucatan varken

 

Middelgrote rassen:

Berkshire,

Bonte Bentheimer varken,

Gloucester Old Spot varken,

Kune Kune varken,

Mangalitza varken,

Meishan varken,

Middle White,

Pietrain,

Turopolje.

 

Grote rassen:

Duroc varken,

Hampshire varken,

Landrassen en Landvarkens,

Large Black,

Neijiang varken,

Saddleback varken,

Schwäbisch-hällisch varken.