Knaagdieren

Knaagdieren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Knaagdieren

Muizen en ratten, woelmuizen, gerbils, hamsters en verwanten

(Zoogdieren) De knaagdieren zijn de grootste groep zoogdieren.  Ze leven in bomen, onder de grond en in zoet water.  De bekendste zijn de muis en de rat die soms wel een plaag kunnen zijn.  We noemen ze knaagdieren omdat ze een bijzonder gebit hebben.  Vier grote snijtanden blijven gans hun leven verder groeien.  Dat moet wel want de tanden slijten vlug af als ze beginnen te knagen.

De meeste knaagdieren zijn vrij klein en leven in de nacht of in het halfdonker.  Er zijn er die op plaatsen leven en dan ook een winterslaap houden, zoals de slaapmuis.  De eekhoorn gaat dan weer veel nootjes zoeken om de winter door te komen.  De lemming trekt liever weg naar warme plaatsen als het te koud wordt.  De meeste knaagdieren eten planten, slechts een paar eten insecten.

Muroidea

Muizen en ratten, woelmuizen, gerbils, hamsters en verwanten

Fossiel voorkomen: Midden-Eoceen tot heden

De Muroidea zijn een grote superfamilie van knaagdieren die over de hele wereld voorkomt. Meestal zijn het kleine diertjes met een betrekkelijk kort leven en snelle voortplanting. Kenmerkend is dat ze allen hoogstens drie kiezen in elke kaak hebben. Bij sommige soorten is de derde kies verdwenen, bij enkele ook de tweede. Veel soorten zijn een plaag in de landbouw en sommigen zijn gevreesde overbrengers van ziekten. Ze zijn inheems op alle grotere landmassa’s, zelfs in Australië en op Nieuw-Guinea en de Solomoneilanden. Ze zijn het nauwste verwant aan de jerboa’s, waarmee ze de onderorde Myomorpha vormen. Met bijna 1600 soorten omvatten ze twee derde van de diversiteit van de knaagdieren en ruim een kwart van de zoogdieren.

Agoeti – Acouchi

Beverratten

Bevers

Blindmuisachtigen

Boomstekelvarkens

Cavia – achtigen

Chinchilla

Chinchillaratten

Dwergslaapmuizen

Eekhoorns

Goendis

Goffers

Hamster – Ratten

Hutia

Jerboas

Kamratten

Molratten

Muitshamsters

Paca

Pacarana

Rietratten

Rotsratten

Schijnratten

Slaapmuizen

Springhazen

Stekelratten

Stekelstaarteekhoorns

Stekelvarkens

Stekelvarkens(oude wereld)

Stompstaarteekhoorns

Woelmuisachtige

https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/