De otter

De otter

https://nl.wikipedia.org/wiki/Otter_(dier)

Andere namen Europese otter
Wetenschappelijk Lutra lutra
Engels European otter; common otter
Verspreiding Europa, Azië
Voedsel vooral vis
Lengte 57 – 70 cm, staart 40 cm
Gewicht 7 – 10 kg
Status kwetsbaar

374px-Lutra.lutra.standing.1

Klasse

Zoogdieren – Mammalia

Orde

Roofdieren – Carnivora

Familie

Marterachtigen – Mustelidae

Geslacht

Lutra

Soort

Otter – Lutra lutra

Beschrijving

Grootte: 60 – 95 cm (zonder staart)

Staart: 35 – 50 cm

Gewicht: max. 12kg

Kenmerken:

  • Groot en slank, typisch “marterprofiel”.
  • Zware, lange kegelvormige staart
  • Kop (muil) duidelijk afgeplat.
  • De bovenzijde van de pels is bruinachtig, de onderzijde vaalwit tot grijs.
  • Zwemvliezen tussen tenen.

Maximum leeftijd:

18 jaar (gemiddeld slechts enkele jaren)

De otter wordt ook wel visotter genoemd of Europese otter. Deze soort komt in bijna geheel Europa en Azië voor, maar is door jacht, biotoopvernietiging en watervervuiling sterk achteruit gegaan. In diverse landen is hij zelfs helemaal verdwenen.

In Nederland is de otter in 2002 geherintroduceerd, nadat hij ergens in de jaren tachtig was uitgestorven in ons land. Visotters eten voornamelijk vis, maar er zijn gevallen bekend waar otters ook eenden aanvallen. Het dier leeft hoofdzakelijk alleen. Ze hebben een territorium van 4 tot 20 kilometer lang.

De otter is een waterdier met zwempoten en een donkere, bruine vacht.  Hij wordt ongeveer één meter lang met een flinke staart van bijna een halve meter.  Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes.  Hij kan zeer goed zwemmen en zijn vacht is goed aangepast in het water.  Ze kunnen hun oren en neusgaten afsluiten als ze onder water zwemmen.  Het dier heeft zwemvliezen tussen de tenen van zijn korte krachtige poten.  De lange platte staart dient als roer tijdens het zwemmen.  Zijn vacht laat helemaal geen water door en zorgt zelfs dat hij het nooit koud krijgt in het water.

Hij eet vooral vis, paling, zalm, maar ook kikkers, watervogels, ratten, krabben, wormen, insecten.  Eigenlijk alles wat hij in het water vindt.  Otters kunnen 7 tot 8 uur achter elkaar zwemmen met een flinke snelheid.  Ze duiken tien tot veertig seconden onder water. Vooral in de nacht jagen ze het liefst.

In de dag verstoppen ze zich tussen het riet, onder de grond in holten en holle bomen.  Soms gebruikt hij ook holen waarvan de ingang onder water kan liggen.  Maar dan gaat er een luchtgat naar de slaapkamer.  De slaapkamer wordt bedekt met droge planten als nest.  Zijn nest ligt dicht bij het water.

Na twee jaar kunnen ze 2 tot 3 jongen krijgen.  Het duurt 2 maand eer die geboren worden.  Alleen de moeder zorgt voor de jongen. Deze worden blind geboren.  Ze kunnen in gevangenschap 11 tot 15 jaar oud worden.  In het wild worden ze zeker zo oud niet, maar 3 tot 4 jaar.

Bij ons komt de otter niet voor, maar in enkele buurlanden wel.  Hij leeft vooral in zoet water met genoeg plaats om zich te verstoppen zoals rivieren, meren, kanalen, beken en moerassen.  Door vervuiling, het drukke verkeer, de visnetten en de jacht zijn er veel minder otters te vinden.

soorten otters :

Europese otter (of visotter)

haarneusotter (of Sumatraanse otter)

vlekhalsotter

slanke otter

rivierotter (of Noord-Amerikaanse otter)

langstaartotter

Chileense otter (of zuidelijke rivierotter )

kustotter (of mariene otter)

reuzenotter

kleinklauwotter (of dwergotter)

Kaapse otter

moerasotter (of Kongolese otter)

zeeotter

Soorten otters

Er zijn 13 soorten otters ter wereld. Zoals de Kaapse otter en de Vlekhalsotter. Die zijn niet zo bekend. Je hebt ook bekende otters: zoals de zeeotter, de visotter, de reuzeotter en de dwergotter.

De bekendste otter is de visotter. Hij komt ook in Nederland voor. Hij wordt ook wel de Europese otter genoemd.

Familie van de otter

Otters zijn familie van de marter-achtigen. Het zijn allemaal roofdieren, erg klein maar leuk. Bijvoorbeeld de wezel, de zwartvoetbunzing en de veelvraat. Ook de zilverdas en het stinkdier zijn familie.

Een wezel is net zo lang als een potlood en even breed als een bezemsteel. Een boswachter zag ooit een wezel die gepakt was door een buizerd (een grote roofvogel). De vogel vloog de lucht in en even later viel de buizerd dood naar beneden. De wezel had zijn keel doorgebeten.

Uiterlijk van de otter

Een otter is een waterzoogdier, net zoals de zeehond.

De otter heeft een lang, soepel lijf met een lange puntige staart. Een otter heeft een perfect lichaam om te zwemmen, te duiken en te jagen.

De otter heeft een dikke vacht met heel veel haar: op een stukje zo groot als één eurocent groeit bij een otter evenveel haren als jij op je hoofd hebt. Die vacht houdt de otter warm en is waterdicht.

De otter kan ongeveer 80 tot 120 centimer worden en ze wegen 8 tot 12 kilo.

De otter heeft een leefgebied van wel 10 tot 15 kilometer oeverlengte.

Alle otters hebben grote tanden om vissen mee op te eten.

Ze hebben kleine oortjes omdat er anders water in zou komen als ze grote oren hadden. Als de otter duikt, gaan de oortjes dicht.

Otters hebben kraaloogjes. Ze kunnen er boven en onder water mee zien.

Dwergotters doen onder water ook veel op de tast. Omdat hij gevoelige vingers heeft.

Otters hebben ook stijve haren op hun ellebogen en op hun gezicht. Die werken als voelsprieten. Daar kunnen ze bijvoorbeeld de vis mee voelen.

Boven water kunnen ze goed ruiken. Ze geven boodschappen met geurstoffen die ze langs de oever achterlaten. Een otter heeft een goede neus: hij kan 1000 keer zo goed ruiken als jij.

Tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen zodat ze goed kunnen zwemmen.

Ze hebben ook klauwen aan de voor- en achterpoten zodat ze een hol kunnen graven.

Waar leeft de otter?

Otters leven altijd in de buurt van water. Een zeeotter komt bijna nooit aan wal. Zelfs zijn jongen worden in zee geboren.

Otters leven in alle werelddelen behalve in Australië en in het Antartica (daar is het te koud).

Ze leven in koele streken maar ook in het amazonegebied. (Dat is het grootste tropisch oerwoud in Zuid-Amerika dat er nog is). Daar leeft bijvoorbeeld de reuze-otter.

Sommige ottersoorten leven in zee, maar nooit veel verder dan 1 kilometer uit de kust. Niet omdat ze dat niet kunnen, maar omdat daar heel weinig voedsel is.

In Europa komt de visotter voor. De visotter heet ook Europese otter, maar hij komt niet alleen in Europa voor maar ook in Azië en Noord-Afrika.

Ook in Nederland kwam vroeger de visotter voor. Eeuwen geleden leefden er nog maar weinig mensen in Europa. Nederland had toen veel otters, want er was veel schoon water en de enige grote vijand was de zee-arend.

Toen de mensen geweren kregen, werd het voor de otter moeilijk om te overleven: ze werden doodgeschoten omdat mensen het bont mooi vonden.

Vissers hadden ook een hekel aan otters omdat ze alle vissen opaten. De regering betaalde zelfs geld voor elke gedode otter.

Verder gebruikten boeren steeds meer landbouwgif. Dat raakt in het grondwater en het komt in de vissen. Otters eten heel veel vissen en daardoor gingen er heel veel dood door het gif.

Een ander gevaar zijn de auto´s: veel otters zijn overreden. In 1983 waren er nog maar 50 otters en 5 jaar later kwam de laatste otter onder een auto.

Milieuvervuiling is ook een probleem bijvoorbeeld olierampen. Door de olieramp in Alaska in 1989 zijn er 5000 zee-otters doodgegaan.

In Nederland is sinds kort de otter weer terug. In Overrijssel zijn ook weer otters uitgezet. Het belangrijkste is dat er een groot natuurgebied is, zonder auto´s en met schoon water.

Vragen

  1. Wat eten otters allemaal? (vis, kikkers, kreeften, ratten, watervogels)
  2. Wanneer jaagt de visotter het liefst? (´s nachts, bij volle maan)
  3. Hoe komt het dat de otter in Nederland heel zeldzaam is? (door geweren, door landbouwgif, door auto´s en door milieuvervuiling).