Toepaja’s

Toepaja’s

https://nl.wikipedia.org/wiki/Toepaja%27s

Leefgebied:             Zuid-Oost Azië

Leefomgeving:       bosrijk gebied

Voedsel:                   insecten, fruit, zaden en bladeren

Lengte en gewicht:           14-23 cm. staart 9-23 cm. 10-30 gram

Voortplanting:        1-3 jongen

Draagtijd:                 49-51 dagen

Leeftijd:                    7 jaar

commontreeshrewwiki

Toepaja’s (v. Maleis tupai = eekhoorn of eekhoornachtig dier), ook Boomspitsmuizen of Spitseekhoorns, de orde Scandentia van de Zoogdieren, met zes geslachten, achttien soorten en talrijke ondersoorten verspreid over Zuid- en Zuidoost-Azië van India tot West-China en zuidwaarts tot op Sumatera, Java, Bali en Borneo; de meeste zijn beweeglijke bos- en boombewoners die tot op 3300 m hoogte voor kunnen komen.

Ze lijken wat op eekhoorns en hebben een lange staart en een spitse snuit.  Hun tanden zijn erg scherp.  Van alle dieren hebben zij de grootste hersenen met hun kleine lichaam.

Toepaja’s werden vroeger tot de Insecteneters gerekend. Uiterlijk zien de dieren er spitsmuisachtig uit; de staart is echter lang, veelal dicht behaard en speelt een belangrijke rol in het sociale verkeer. Het scherpgepunte gebit omvat 38 elementen en wijst op een vnl. insectivoor dieet (zie insecteneters); daarnaast wordt ook enig plantaardig voedsel opgenomen.

De dieren variëren in lengte van 10–24 cm, staart 11–21 cm, gewicht 30–355 g. Zij leven eenzaam of in paren. Na een draagtijd van 6–8 weken worden 1–3 jongen geboren, die alleen in een nest verblijven en slechts bij grote tussenpozen (ongeveer eenmaal per twee dagen) gezoogd worden; de dieren groeien snel en bereiken spoedig geslachtsrijpheid; maximale levensduur ca. 7 jaar.

Toepaja’s (Scandentia) of boomspitsmuizen zijn een orde van insectenetende zoogdieren bestaande uit één familie (Tupaiidae) en 19 soorten, die voorkomen in de tropische bossen van Zuidoost-Azië. Oorspronkelijk werden ze tot de insecteneters gerekend, daarna tot de primaten, en nu krijgen ze een eigen orde, die waarschijnlijk verwant is aan de primaten-vliegendekatten  -groep of aan de haasachtigen. Ze lijken op eekhoorns (het Maleise woord tupai betekent zowel ‘toepaja’ als ‘eekhoorn’) en hebben een lange staart, een spitse snuit en scherpe tanden en kiezen.

Deze orde omvat het fossiele geslacht Nycticonodon en daarnaast de levende familie echte toepaja’s (Tupaiidae). Sommigen erkennen echter een tweede familie, de vederstaarttoepaja (Ptilocercidae) bestaande uit één soort. Toepaja’s hebben van alle dieren de grootste hersenmassa t.o.v. hun lichaamsgewicht, zelfs meer dan de mens.

 

Vederstaarttoepaja

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vederstaarttoepaja

De vederstaarttoepaja is een familie die maar uit één soort bestaat.  Ze behoren bij de toepaja’s of de boomspitsmuizen.  Vooral zijn prachtige staart valt op.  Die lijkt op een vogelveertje.  De dieren zelf worden maar 13 centimeter groot, maar hebben een staart die tot 20 centimeter lang kan worden.  Ze lusten vooral vruchten en insecten.  Je vindt de dieren in Thailand, Maleisië en Indonesië.

paastainenTM_ul

De diertjes kunnen heel goed aan de onderkant van een tak lopen.  Met hun grijppootjes houden ze zich stevig vast.  Het liefst leven ze in de nacht.  Hun jongen worden in een bladernestje geboren en één keer per dag gezoogd.  Zelf drinken ze heel graag nectar van de palm.  Wij zouden daar dronken van worden, maar de vederstaarttoepaja helemaal niet.

1 soort vederstaart-toepaja :

Vederstaart-toepaja