Grielen

Grielen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grielen

De griel (Burhinus oedicnemus) is een vogel uit de familie van grielen (Burhinidae).

Grielen komen nauwelijks in Nederland en België voor. Wel komen ze voor in Frankrijk, op het Iberisch Schiereiland, in Italië en de oostelijke helft van Europa.

Van deze soort bestaan 6 verschillende ondersoorten:

  • Burhinus oedicnemus distinctus
  • Burhinus oedicnemus harterti
  • Burhinus oedicnemus indicus
  • Burhinus oedicnemus insularum
  • Burhinus oedicnemus oedicnemus
  • Burhinus oedicnemus saharae

 

De grielen (Burhinidae) vormen een familie van vogels waarvan de griel (Burhinus oedicnemus) de bekendste soort is.

De meeste grielen zijn bruin. Het voornaamste kenmerk zijn de grote ogen en de stevige snavel. Hoewel de vogel behoort tot de steltloperachtigen die zich meestal ophouden in waterrijke gebieden, hebben de grielen een voorkeur voor halfwoestijnen en andere droge gebieden met een tropisch klimaat, maar ook twee soorten in meer gematigde klimaatgebieden in Europa en Australië.

grielendb

De grielen zijn vogels die behoren tot de steltlopers.  De gewone griel is de bekendste soort.  Het zijn bruine vogels met grote ogen en een stevige snavel.  Hun verenkleed telt vele dunnen strepen.  De meeste steltlopers leven in en bij het water, maar de griel leeft aan de rand van woestijnen en erg droge plaatsen in Europa en Australië.  Ze leven liefst tijdens de nacht en gaan dan op zoek naar muizen en kleine reptielen.  Overdag drukken ze zich plat tegen de grond om zich te verstoppen.

 

soorten grielen :

Caribische griel

Kaapse griel

rifgriel

griel

Senegalese griel

Peruaanse griel

watergriel

strandgriel

grote griel