Heesters

bloemrbloembbloemp

Dieren en Planten

groene-economie1

Heesters

https://www.tuinflora.com/

http://plantnu.nl/

http://www.tuinkrant.com/

https://www.tuinplant.nl/struiken/sierheesters-struiken

heesters

Heesters, sierheesters, sierstruiken
bladhoudende, bladverliezende, wintergroene, niet-wintergroene, …

Bladverliezend, groenblijvend

Heesters zijn vaak bladverliezend. Opvallende bladhoudende heesters zijn Rhododendron, Pieris, Photinia, Buxus, Osmanthus en Ilex. De grote rhododendrons die we in onze parken en tuinen tegenkomen zijn voor het merendeel afkomstig van rond de Zwarte Zee, uit Noord-Amerika en de Kaukasus. Over de hele wereld komen Rhododendrons voor, behalve in Afrika.

Romantiek

Je hebt romantische rozen met bloemen waar de nostalgie als het ware vanaf druipt. Sommige  heesters hebben dat ook. Als je die ziet en ruikt, dan bekruipt je zo’n gelukzalig gevoel. Zo moeilijk is het niet om met deze heesters in uw tuin een romantische sfeer te scheppen. Enkele romantische heesters zijn  Exochorda racemosa, Deutzia, Kolkwitzia, Kalmia.

Kleur in rare seizoenen

Het pallet aan kleuren bij de heesters is groot, gaande van gele bladeren tot rode toppen. Met heesters kan je opvallende borders samenstellen. De sfeer in de tuin staat in februari in het teken van de katjesdragers. Die katjes zijn alvast een voorbode, want nog een paar weken en de tuin begint echt weer aan een nieuw seizoen. April is een maand van uitersten. Het kan al echt voorjaar zijn, zelfs zomers. Maar natte sneeuw en hagel behoort ook nog tot de mogelijkheden. Toch is het een echte voorjaarsmaand. Daarvoor zorgen de vroegbloeiende heesters in de tuin.

Een heester die midden in de winter bloeit, is Viburnum bodnantense. Jammer dat er geen goede Nederlandse naam voor is, want eigenlijk zou iedere tuinbezitter die heester moeten kennen. De gezelligste dagen van het jaar zijn onlosmakelijk verbonden aan de maand december: de hulst (Ilex aquifolium). De taaie takken met sterk wintergroen blad en vele dikke rode bessen pronken in elk traditioneel kerststuk. Met zijn grote bloemschermen in verschillende pastelkleuren is de hortensia, of Hydrangea zoals hij officieel heet, één van de opvallendste verschijningen in de zomertuin. Binnen de hortensia’s zijn weer verschillende variëteiten te onderscheiden. Eén van de mooiste daarvan is Hydrangea macrophylla Mariesii Perfecta.

Geur

Geurende heesters? De toverhazelaar is een winterbloeiende heester die u een geurige bloei geeft terwijl de andere planten op rust zijn. In het voorjaar kunnen geurende struiken en bomen uw tuin tot een lusthof maken. Dat is niet alleen mooi voor het oog, uw neus wil immers ook wat. Er zijn talrijke heesters die in de warmer wordende zon een heerlijke zoete geur verspreiden. Het aantal heesters met geurende bloemen is niet op te noemen. Een geurende tuin met heesters is makkelijk samen te stellen.

Perovskia is ook zo een bladverliezende, aromatische geurende halfstruik met tegenover elkaar staande bladeren aan grijs- tot witviltige twijgen.

Herfstkleuren

In de maanden oktober – november – december vallen verschillende heesters op door het prachtige kleurenpallet van verkleurende bladeren. Vele planten hebben mooie kleurentinten… we merken het echter niet altijd op: zo bijvoorbeeld bij de Acer palmatum (foto zomerperiode).

Een struikje dat op een heel spectaculaire wijze de komst van de herfst viert is het krentenboompje, officieel ook wel Amelanchier lamarckii geheten. De bladeren van deze plant sluiten ieder voor zich op gepaste wijze het groeiseizoen af door een bont palet van kleuren. Het ene blad kiest ervoor om felgeel te kleuren en het andere verandert in een bordeauxrode tint, en alles dat daar tussen zit.