Ibissnavel

Ibissnavel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ibissnavel

De ibissnavel (Ibidorhyncha struthersii) is een steltloperachtige uit de familie van de ibissnavels (Ibidorhynchidae). Het dier komt voor in Afghanistan, Bhutan, China, India, Kazachstan, Kirgizië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadjikistan, Turkmenistan en Uzbekistan

Ibisbill

De ibissnavels zijn een familie steltlopers die maar één soort kent : de ibissnavel.  Het is een opvallende vogel die ongeveer 40 centimeter groot wordt en zo bijzonder is dat hij in een aparte familie thuishoort.  Ze hebben een kromme snavel zoals de ibissen er ook hebben.  Toch lijken deze vogels wat op scholeksters.  Het zijn grijze vogels met een witte buik, rode poten en een zwarte kop.  Ze leven heel hoog in de bergen van de Himalaya.  Tussen de rotsen van meren en andere waters gaat het op zoek naar eten.

De ibissnavel is een andere opmerkelijke vogel. Deze 40 centimeter grote waadvogel is zo bijzonder dat het thuishoort in een aparte familie. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan de kromme snavel die doet denken aan een ibis. Ibissnavels lijken in de verte wel wat op scholeksters. De dieren zijn grijs met een witte buik, de poten zijn rood en kop zwart. Het leeft in hooggelegen gebieden van Himalaya en de bergen van Centraal Azië bij waterpartijen, waar het onder de stenen zoekt naar voedsel.