IJshoenders

IJshoenders

https://nl.wikipedia.org/wiki/IJshoenders

IJshoenders of zuidpoolkippen (Chionididae of Chionidae) zijn een familie van vogels uit de orde Steltloperachtigen. Zij komen alleen voor in het Antarctisch gebied en de subantarctische eilanden.

ijshoender

Beschrijving

De zuidpoolkippen vormen een soort schakel tussen steltlopers en meeuwen, maar ze lijken ook op duiven. Het zijn geen actieve vogels. Meestal scharrelen ze rond op stranden tussen afval of op zoek naar kadavers. Ze kunnen ook zwemmen en worden soms waargenomen op ijsschotsen ver uit de kust. Ze hebben een fladderende vlucht met ronde vleugels.

Er zijn twee soorten die sterk op elkaar lijken. Beide zijn geheel wit gekleurd en ongeveer even groot. De zuidpoolkip komt voor op het Antarctisch Schiereiland, Falkland eilanden, Zuid-Georgië en nog een paar subantarctische eilanden tussen Zuid-Amerika en Antarctica. Het klein ijshoen (of kleine zuidpoolkip) komt voor op een aantal subantarctische eilanden in de Indische oceaan zoals Marion eiland, Prins Edward eiland, Kerguelen en Heardeiland

IJshoenders worden ook wel zuidpoolkippen genoemd.
Het is een familie vogels die behoren tot de steltlopers.
Je vindt ze enkel op de Zuidpool en de kleine eilanden er rond.
De vogels lijken wat tussen meeuwen en steltlopers te zitten.
Ook doen ze denken aan witte duiven.  Het zijn vogels die niet veel doen dan wat scharrelen op het strand tussen afval en dode aangespoelde dieren.  Ze kunnen wel goed zwemmen en zitten soms op schotsen ijs die op het water drijven.

Er zijn twee soorten die sterk op elkaar lijken.  Beide zijn geheel wit gekleurd en ongeveer even groot.

soorten ijshoenders :

zuidpoolkip

klein ijshoen