Jacana’s

Jacana’s

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacana%27s

De jacana’s (Jacanidae) vormen een groep tropische watervogels. De familie telt 8 soorten. Ze worden vooral gekenmerkt door hun zeer lange tenen, waarmee de spanwijdte van hun voeten net zo groot wordt als de vogels zelf. Dit maakt het hen mogelijk om over drijvende waterplanten te lopen.

northernjacana

De wijfjes zijn groter dan de mannetjes, die het broeden voor hun rekening nemen. De geslachten verschillen verder niet in uiterlijk.

Het voedsel van de jacana bestaat voornamelijk uit ongewervelden zoals insecten.

Sage

De jacana speelt een belangrijke rol in een oude sage/fabel die wordt verteld in Bangladesh. Op een dag vindt de jacana een xylofoon in het struikgewas. Hij merkt dat er muziek op gespeeld kan worden als hij met zijn snavel de toetsen aanraakt. Hierop besluit hij het instrument mee te nemen naar zijn nest. Hij neemt het hiervoor in zijn snavel en vliegt over het moeras. Hierbij verliest hij echter een toets. Hij besluit deze later te gaan zoeken en eerst het instrument naar zijn nest te brengen. Als hij vervolgens gaat zoeken, weet hij niet meer waar de toets is gevallen.

Hierdoor lijkt het alsof de jacana nog steeds op zoek is naar de toets als hij door het moeras loopt.

De jacana’s zijn een familie watervogels die behoren tot de steltlopers.  Er zijn 8 soorten die vooral opvallen door hun lange tenen.  Als de tenen worden opengezet, zijn ze zo breed als de vogel zelf.  Zo kunnen ze makkelijk over drijvende waterplanten stappen.  De wijfjes zijn groter en broeden ook de eitjes uit.  Veel verschil van kleur hebben ze niet.  Ze lusten vooral insecten.

In Bangladesh, een land bij India, bestaat er een sprookje over deze vogel.  Op een dag vindt de jacana een xylofoon in het struikgewas. Hij ziet dat er muziek op gespeeld kan worden als hij met zijn snavel de toetsen aanraakt.  Hij neemt het instrument mee naar zijn nest en pakt het hiervoor in zijn snavel en vliegt over het moeras.  Hierbij verliest hij echter een toets.  Hij besluit deze later te gaan zoeken en eerst het instrument naar zijn nest te brengen.  Als hij daarna gaat zoeken, weet hij niet meer waar de toets is gevallen.  Hierdoor lijkt het alsof de jacana nog steeds op zoek is naar de toets als hij door het moeras loopt.

Jacana is een geslacht van vogels uit de familie jacana’s (Jacanidae). Het geslacht telt 2 soorten. Kenmerkend zijn de extreem lang tenen waarmee ze in staat zijn over aan de oppervlakte drijvende bladeren van waterplanten te lopen.

Soorten

Jacana jacana (Leljacana)

Jacana spinosa (Jacana)

 

 

Taxonomie

Geslacht Actophilornis

Actophilornis africanus (Grootlangtoon)

Actophilornis albinucha (Madagaskarjacana)

Geslacht Hydrophasianus

Hydrophasianus chirurgus (Waterfazant)

Geslacht Irediparra

Irediparra gallinacea (Australische jacana)

Geslacht Jacana

Jacana jacana (Leljacana)

Jacana spinosa (Jacana)

Geslacht Metopidius

Metopidius indicus (Bronsvleugeljacana)

Geslacht Microparra

Microparra capensis (Dwergjacana)