Krokodilwachter

Krokodilwachter

https://nl.wikipedia.org/wiki/Krokodilwachter

De krokodilwachters is een familie vogels die behoren tot de steltlopers.  Ze worden ook wel de Egyptische plevier genoemd.  Toch komen ze in Egypte bijna niet meer voor.  Er bestaat maar één soort in deze familie.  De naam heeft hij gekregen omdat hij aan de rand van het water naast de krokodillen leeft.  Daar plukt hij restjes eten en beestjes van tussen de tanden van de krokodillen.

De vogels zijn vrij tam en komen voor met paartjes of kleine groepen dichtbij het water.  Ze komen graag in de buurt van mensen.
Ze leven in Afrika beneden de Sahara.  Daar broeden ze op zandbanken in brede rivieren.  De eitjes worden begraven in het warme zand en niet in een nest gelegd om uit te broeden.
De ouders gaan er soms met natte veren opzitten om de eitjes wat af te koelen.  Want het zand in de woestijn kan soms erg heet zijn.  Als de kuikens uit het ei komen, kunnen ze al lopen.  Bij gevaar bedekken de ouders hun jongen met zand.  Drinken doen ze door aan de natte buik van mama te likken.

krokodilwacht

Het zijn mooie opvallende vogels die niet erg groot zijn ; ongeveer 20 centimeter.  Ze hebben een zwarte kruin met een mooie streep die doorloopt rond de nek.  Er zitten ook roze en oranje vlekken tussen met een lichtblauwe rug en lange poten.

Een duidelijke, zwart borstband die contrasteert met de witte, grijze en kastanjebruine veren is karakteristiek voor deze vogel. Hij is ingesteld op een leven op hete zandbanken langs grote, tropische rivieren. Daar eet hij insekten die hij rennend van de grond en uit de lucht plukt. In de lucht heeft hij een snelle, lage vlucht. De vogels laven meestal in paartjes of kleine groepen. Hun roep bestaat uit korte, schelle, hige tonen. Nestelende vogels begraven hun eieren in het zand om oververhitting te voor-komen en bevochtigen ze met water van hun buikveren, die ze in de rivier nat maken.

 

NEST Kuiltje in een zandbank.

 

VERSPREIDING Tropisch afrika.