Kwartelsnippen

Kwartelsnippen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwartelsnippen

Kwartelsnippen zijn een familie van vogels die behoren tot de steltlopers.  Ze vliegen zigzag heen en weer en kunnen een schel geluid maken als er gevaar is.  Deze vogels lusten vooral zaden.
Ze leven in groepjes van 10 tot 20 vogels.
Je vindt de dieren in Zuid-Amerika in de bergen.  Daar leven ze op de hellingen tot aan de kust waar ze ook tussen de rotsen leven.
Als het in de winter te koud wordt of er begint sneeuw te vallen, dan komen ze lager de bergen af.

kwartelsnip

Kwartelsnippen zijn een familie van vogels uit de orde Steltloperachtigen. De familie telt 4 soorten. Deze vogels worden gekenmerkt door hun snelle zigzagvlucht en hun luide alarmkreet. Alle kwartelsnippen voeden zich voornamelijk met zaden en worden daardoor in het Engels ook wel “seedsnipe” genoemd. De kwartelsnippen zijn sociale vogels die leven in groepjes van 10 tot 20 individuen leven.

Leefgebied

Kwartelsnippen leven in het Andesgebergte in het zuiden van Zuid-Amerika. Ze bewonen hier de heuvelflanken, de hooggelegen steppen en de rotsachtige kuststreken. De kwartelsnippen blijven altijd onder de sneeuwgrens en trekken ’s winters naar het lagere heuvelland of noordelijker streken.

PUNA-KWARTELSNIP

Deze geharde soort leeft op de hoogvlakten van de zudelijke Andes en gaat alleen bij extreme weersomstandigheden naar beneden. Deze grondbewonende vogel met zijn ronde lichaan en korte poten gebruikt zijn korte, dikke snavel om zaden, bessen en andere plantedelen te verorberen. Hij loopt en rent, maar bij gevaar drukt hij zich tegen de grond en vertrouwt op zijn schutkleuren. Als hij moet vluchten, ontsnapt hij in zigzaggende vlucht, meestal na korte afstand dekking zoekend. Beide seksen slaken korte alarm- of contactroepen. De vogel maakt ook een repeterend, koerend geluid vanaf rotsen of in de lage baltsvlucht.

NEST kuiltje op een open plek of tussen lage vegetatie, schaars bekleed met stukjes plant.

VERSPREIDING Zuidelijke Andes en uiterste zuiden van Z.-Amerika.

B. Deze vogel stamt af van kustvogels, maar zijn grondbewonende levenswijze en gedrag doen meer aan patrijsachtigen denken.

Taxonomie

Geslacht Attagis

Attagis gayi (Andeskwartel)

Attagis malouinus (Witbuikkwartelsnip)

Geslacht Thinocorus

Thinocorus orbignyianus (Puna-kwartelsnip)

Thinocorus rumicivorus (Patagonische kwartelsnip)