Kwallen

Kwallen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Neteldierenkwallen

Kwallen zijn rare diertjes, maar hebben wel een mooie vorm.  Ze zijn doorzichtig en leven bijna allemaal in de zee.  De meeste kwallen laten zich gewoon met de stroom van het water meedrijven.  Ze ook hebben tentakels.  Dat zijn vangarmen waarmee ze kleine vissen en plankton vastnemen.

Plankton zijn piepkleine diertjes die je met je blote oog niet kan zien.   Ze hebben een soort mond waarin ze het voedsel opnemen, maar tegelijk ook de restjes naar buiten doen.  Tonijnen, haaien en schildpadden zijn de belangrijkste vijanden van de kwal.  Als er teveel gevist wordt in de zee, dan kunnen er wel eens plots veel te veel kwallen zijn.  Dan kan je in die zee echt niet meer gaan zwemmen.

Als een kwal wordt geboren, dan ziet ze er helemaal nog niet uit als een kwal.  Ze lijkt eerst op een soort paddenstoel met een steel.  Die steel gebruikt ze om voedsel te vangen.  Maar hij kan niet bewegen.  Hij vangt gewoon voedsel op dat voorbij drijft.  Later krijgt het dan de vorm van een echte kwal.   De vorm zoals wij ze kennen met vele vangarmen die kunnen bewegen.

Aan de vangarmen zitten vele blaasjes van waaruit de kwal  harpoentjes kan schieten.  Hiermee kan de kwal plankton en vis vangen. Als een prooi deze armen aanraakt wordt hij meestal direct gedood en naar de mond gebracht.  De mond zit aan de onderkant.

Kwallen kunnen ook de mens veel pijn doen.  Vooral als je plots op een kwal trapt op het strand of je er eentje raakt als je aan het zwemmen bent.  Het voelt aan alsof je in de brandnetels bent gevallen.

Ze zwemmen als een soort paraplu die open en dicht gaat en zweven precies door het water.  Vanbinnen zijn ze volledig hol.  Er zit bijna niets in.  We noemen ze dan ook holtedieren.  Kwallen zijn mannetje en vrouwtje tegelijk.

enkele soorten kwallen :


schijfkwallen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schijfkwallen

lichtende kwal of parelkwal

oorkwal

kroonkwal

Japanse kruiskwal

spiegeleikwal

kompaskwal

gele haarkwal

blauwe haarkwal


kubuskwallen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kubuskwallen

ribkwallen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribkwallen

zeedruif