Kaaimannen

Alligators-Kaaimannen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaaimannen

Lengte: 1,5 meter

Gewicht: 2 kg

Draagtijd: 3 maanden

Aantal eieren: 15 per worp

Voeding: vissen, krabben, kleine zoogdieren

De alligator is een soort krokodil.  Ze kunnen 3 meter lang worden, soms wel eens tot 6 meter.  Bij ons komen ze zeker niet voor.  Voor mensen zijn ze minder gevaarlijk dan de krokodil.  De kop van de alligator lijkt op die van krokodillen, maar is iets korter en breder.  Het belangrijkste verschil is dat er bij een alligator met gesloten bek alleen boventanden te zien zijn en geen ondertanden zoals bij een krokodil.  Er zijn heel veel soorten alligators al uitgestorven.   Twee soorten zijn nog in leven.

schneiders gladvoorhoofdkaaimanmcdonald-joe-dwarf-caiman-paleosuchus-palpebrosus-orinoco-and-amazon-basins-south-america

Hij is zeer geliefd om zijn huid, waarvan krokodillenleer wordt gemaakt, maar ook zijn vlees wordt gegeten.  Meestal komt dat uit kwekerijen, nooit van alligators uit het wild.  Toch zijn er jammer genoeg jagers die de alligators vangen in het wild.  Dat is verboden, maar toch doen ze het steeds weer.

Ze hebben een sterk pantser.  Hun huid bestaat uit dikke schubben.  Zelfs rond de ogen hebben ze die.  Ook hun snuit en tanden zijn heel sterk.  Zo kunnen ze gemakkelijk schelpdieren en slakken opeten.  Soms eten ze vissen, ratten, vogels en insecten.  Ze hebben wel zeventig tanden.  Dat is een heleboel.  Daarom is hij ook het dier dat het sterkst kan bijten.

Ze leven het liefst in stromend modderig water.  Hij zit heel vaak in het water en komt er niet veel uit.  Alleen om eieren te leggen en wat te zonnen.  Je ziet ze vooral in de nacht.  In de dag schuilen ze langs de oever van het water.  Hij is niet zo snel als andere soorten krokodillen.

Als zijn bek openstaat, is hij niet echt gevaarlijk.  Hij doet dat om af te koelen.  De wind waait dan door zijn bek en dat voelt fris aan.

soorten alligators en kaaimannen :

8 nog levende soorten

Chinese alligator

Amerikaanse alligator

brilkaaiman

Cuviers gladvoorhoofdkaaiman

yacarekaaiman

breedsnuitkaaiman

Schneiders gladvoorhoofdkaaiman

zwarte kaaiman

Ze maken als het koud is ook een hol langs de kant van het water.  Maar als ze het te warm hebben, zitten ze liever in het water.  Als ze geen water in de buurt vinden, durven ze wel eens bij mensen in de vijver of het zwembad springen.  Dat is natuurlijk even schrikken.

Als ze gaan paren gebruiken ze vooral hun neus.  Hij slaat dan met zijn kop op het water om te tonen dat hij er is.  Dan maar afwachten of het vrouwtje met hem wil paren.  Het nest wordt dan gemaakt van modder en planten.  Het wordt een beetje hoger dan het water gebouwd, anders gaan de eieren wegspoelen.  Het vrouwtje blijft de eieren goed bewaken.  Soms zijn het er wel 40.  Als de eitjes uitkomen, beginnen de kleintjes fel te piepen om mama te lokken.   Mama graaft dan de kleintjes uit de modder en draagt ze in haar bek naar het water.  Vele roofdieren liggen nu op de loer om de kleintjes van de moeder af te pakken.  Vooral vissen en grotere dieren lusten wel een kleine alligator.