Rozen

Rosa – rozen

http://www.tuinkrant.com/

https://www.tuinplant.nl/struiken/rozen

De roos is ongetwijfeld de koningin onder de bloemen. Dat de roos tot de verbeelding spreekt, blijkt wel uit de vele legendes, sprookjes en gezegden waarin deze bloem een rol speelt. Ook in de tuin staat de roos zowel letterlijk als figuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Of het nu een grootbloemige, oude Engelse roos is of een snelgroeiende wilde roos.

rozengeur

Er zijn duizenden soorten en rassen rozen. Toch zijn kwekers constant bezig met het zoeken naar nog mooiere en nog kleurrijkere rozen. Die zoektocht betreft ook de gezondheid van rozen. Want zoals het spreekwoord geen rozen zonder doornen indirect al aangeeft, kent ook de roos een keerzijde van de medaille. Meeldauw en sterreroetdauw ontsieren soms de rozenstruik. Een goede roos moet daarom niet alleen mooi zijn, maar zeker ook sterk.

Rozen kunnen ingedeeld worden in verschillende groepen. Uniformiteit is dikwijls ver te zoeken. Kijk u er een paar tuinboeken op na dat zal je er meer dan eens een andere rozengroep indeling terugvinden. Deze indeling is gebaseerd op verschillende naslagwerken maar wellicht is ze toch nog voor discussie vatbaar.
De tot de grote rozenfamilie behorende rozen zijn met een 150-tal soorten verspreid over het grootste deel van de gematigde streken. In Europa komen ongeveer 40 soorten voor. Al duizenden jaren worden rozen door mensen in hun tuinen geplaatst.
De roos werd de ‘Koningin der bloemen’.
Afhankelijk van deze rozenindeling trouwens is tevens de manier waarop een roos wordt gesnoeid, gekoppeld.

De rozen zijn bodembedekkend en heel makkelijk te onderhouden. Daarom zijn ze uiterst geschikt voor de beplanting van grote oppervlakten, langs lanen en dreven, in openbaar groen, in parken en pleinen, op taluds en middenbermen, op rotondes, op parkeerterreinen en bedrijfstuinen.

Algemeen dus goed te gebruiken als bodembedekkende roos. Plant 3 tot 4 planten per vierkante meter op een afstand van tenminste 50 cm van andere planten in de buurt (een haag, gazon, border).

Planten in volle grond:

 

 boonbeker    klimmer
Maak een plantgat van 30 bij 30 cm. Doe wat rozenmeststof in het plantgat. Meng de meststoffen met de grond Haal de plant voorzichtig uit de container en breng hem in het plantgat. Aanvullen, aandrukken en goed aangieten.

Hanging Basket:

Het is ook mogelijk deze Flower Carpet roos als hanging basket te gebruiken. Plant de rozen over in een kuip van minimum 45 cm groot. Gebruik een potgrondmengsel van de beste kwaliteit en voeg er wat rozenmeststoffen aan toe. Goed aangieten.

Plantenbakken:

Heel mooi ook in een kuip of plantenbak te combineren als onderbeplanting van een rozelaar op stam.

Standplaats:

Flower Carpet rozen verlangen een zonnige standplaats op een goed doorlatende bodem. Elke goede tuingrond volstaat. Een halfschaduw plekje kan ook nog maar dan met tenminste 3 tot 4 zonuren per dag. Bereid de grond voldoende voor vooraleer de rozen te planten. Dan zal je jarenlang kunnen genieten van de uitbundige bloei.

Ziekten en Plagen:

Resistent tegen witziekte en sterreroetdauw.