Sierhagen

bloemrbloembbloemp

Dieren en Planten

groene-economie1

Hagen

https://www.tuinflora.com/

http://plantnu.nl/

http://www.tuinkrant.com

https://www.tuinplant.nl/haagplanten

hagen van loofhoutgewassen, naaldhoutgewassen, heesters, coniferen, klimplanten,..

DSCN2666

Waarom een haag?

Sinds mensenheugenis bestaat de behoefte om het eigen terrein af te bakenen. De één doet dat om een privé sfeer te creëren en een ander om het perceel te markeren. In onze huidige kleine tuintjes kunnen we ook eigenlijk niet meer zonder een omheining, al is het alleen maar om te voorkomen dat u bij de buurman op zijn bord kunt kijken. Een afscheiding werpt echter niet alleen een visuele barrière op, maar ook een psychologische. Want ook al ligt het terras van de buurman slechts 5 meter van uw eigen zitje, een schutting geeft toch het gevoel dat diezelfde buurman u niet zo makkelijk kan verstaan, wat de illusie van vrijheid geeft.

De kracht en de pracht van de natuur wordt pas duidelijk wanneer u een natuurlijke haag aanlegt. Of het nu op het platteland, of midden in de stad is, de natuur neemt snel bezit van een dergelijk rustpunt. Een rijk dierenleven en allerlei planten verschijnen uit het niets en maken uw tuin tot een groene oase.

Kiezen:

De reden dat mensen voor muren, schuttingen of hagen kiezen, hangt natuurlijk af van de eigen smaak, maar ook van de het type tuin. Een muur plaatsen om een kleine tuin is niet zo verstandig omdat de ruimte daardoor nog kleiner wordt. Schuttingen zijn over het algemeen minder grof, ze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen en materialen die passen bij de stijl van het huis. Jammer dat veel mensen zo weinig kritisch zijn bij de keuze van een schutting, waardoor een groot aantal tuinen op kisten zijn gaan lijken. Hagen bieden verrassend veel mogelijkheden voor grote en kleine tuinen, mits de juiste keuze wordt gemaakt. Want door een verkeerde keuze, kan uw tuin en die van uw buurman na een aantal jaren behoorlijk in de schaduw komen te liggen. Denkt u maar aan al die enorme coniferen in de tuinen van rijtjeshuizen. Hagen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de vormgeving van een tuin. U kunt er bijvoorbeeld ‘een pijpenla’ optisch mee verkorten, lelijke delen van de tuin verbergen, of knusse hoekjes creëren. Hagen vervullen bovendien een ecologische functie. Ze zorgen onder meer voor een deel van de zuurstof voor mensen en dieren. Ook kunt u door het aanplanten van hagen invloed hebben op de toename van de vogelpopulatie bij u in de omgeving.

Snoeien:

Om je hagen te knippen zijn er 2 mogelijkheden: snoeien met een handschaar of met een machinale heggeschaar. Beiden hebben voor- en nadelen. Of eigenlijk kun je niet zonder een combinatie van deze 2 (behalve in een kleine tuin misschien).

dscn3051

Een volle, al dan niet strakke haag rondom de tuin of het terras is een goede barrière. Het behoedt u niet alleen voor nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers.

Een haag kan zowel bestaan uit immergroene (Taxus) coniferen als uit bladverliezende houtige gewassen (beuk). De periode om deze hagen te snoeien ligt meestal rond eind juni.

Planten:

Uw tuin is uw tuin. Daar heeft verder niemand iets mee te maken. Natuurlijk zijn er algemene regels, bijv. over wat u in uw tuin mag bouwen. Een open constructie als een pergola of een carport mag bijvoorbeeld tot 2,70 meter hoog zijn. Zet u een schutting of haag, doe dat dan in overleg met de buren.

Vanaf oktober kunnen we weer aan het planten en verplanten. Het wordt planttijd voor bladverliezende bomen en heesters. Coniferen (hagen), rozen, bosplantsoen, fruit… het kan stilaan allemaal gaan gebeuren, uitgezonderd tijdens de vorstperioden.