De zeekomkommer

De zeekomkommer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeekomkommers

De zeekomkommer is een dier dat op de bodem van de zee leeft.  Het is familie van de zeester.  De dieren danken hun naam aan hun vorm die aan een komkommer doet denken.  Het dier is eetbaar en wordt soms gebruikt in de keuken.  Op het eerste zicht lijkt het een dier dat een gemakkelijke prooi is voor roofdieren.  Maar als zeekomkommers gevaar zien, dan geven ze kleverige witte draden af.  Waarschijnlijk om hun vijanden in te verstrikken.  Vanuit de darmen wordt er een groot web over de vijand gelegd.  Die sterft dan van de honger omdat hij niet meer kan bewegen.

Parastichopus-californicus

Net als de zeester kan de zeekomkommer stukken van zijn lijf terug laten groeien.  Stukken die door een ongeluk af zijn of die door een dier werden gegrepen.  In sommige landen worden zeekomkommers gedroogd en later als mest voor de boeren gebruikt.

Ze behoren tot een familie dieren met stekelige huiden.  Deze stekels zijn scherp en hard tot stomp en zacht.  Ze moeten de piepkleine kieuwen beschermen die overal op de huid liggen.  Ze hebben daar ook kleine tangetjes zitten die de kieuwen beschermen tegen vijanden.  Het dier heeft onderaan wel honderden kleine voetjes.  De bouw van een zeekomkommer is eenvoudig.  Door het lichaam loopt één rechte darm.  Vooraan zit de mond en achteraan het einde van de darm.  De zeekomkommers eten bodemslik en zand waaruit het voedsel wordt gehaald.  De uitwerpselen vinden we veel op de bodem van de zee.  Het lijken wel zandworstjes op een hoopje.

enkele soorten zeekomkommers :

gewone zeekomkommer

klimzeekomkommer