Zee-egels en zeeappels

Zee-egels en zeeappels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zee-egels

Zee-egels en zeeappels zijn stekelige waterdieren.  Ze hebben geen skelet en hebben meestal de vorm van een bol, een hart of een schijf.  Binnenin zijn ze volledig hol.  Ze hebben een hard pantser dat meestal bedekt is met stekels.  Het pantser bestaat uit kleine plaatjes waarop knobbels zitten met stekels die kunnen bewegen.  Die stekels zorgen ervoor dat de zee-egel kan bewegen.  Sommige soorten graven zich in door hun stekels.  Maar ze beschermen het dier ook.  Er zijn er zelfs die gif kunnen uitspuiten.

Withe-seaurchinappels

Zijn mond zit onderaan.  Daar bevinden zich ook vele zuigvoetjes zodat de zee-egel zich kan vastzetten.  Ze leven meestal van planten.  Sommige soorten eten ook kleine diertjes.  De mannetjes en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden.

Iedereen die wel eens in een zee-egel heeft getrapt zal dat niet snel vergeten.   De vlijmscherpe punten doorboren met gemak de huid en zijn er niet gemakkelijk uit te trekken.  De wonden genezen langzaam.  Toch zijn het mooie en wonderlijke dieren.  Overdag zitten ze meestal tussen de rotsen verstopt.  In de nacht gaan ze op voedseljacht.  Ze grazen over de bodem naar algen.  Dat zijn piepkleine waterplantjes.  Sommige eten ook sponzen.  Net als zeesterren hebben ze kleine voetjes met zuignapjes.   Maar zee-egels kunnen met hun stekels veel sneller voortbewegen dan zeesterren.  Met hun voetjes kunnen ze recht op een rots klimmen zonder eraf te vallen.

soorten zee-egels :

gewone zee-egel

eetbare zee-appel

zeeboontje

rotszee-egel

purperen zeeklit

diadeemzee-egel

echte zee-egel

boorzee-egel

griffelzee-egel

zanddollar

lederzee-egel

hartegel