Vrijwilligers van IVN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde.
https://www.natuurmonumenten.nl/
Water
Heb je nodig voor drinkwater, voedels of er zit kleine en grote dieren
Bootsmannetjes Kokerjuffer Geelgerande waterkever Posthoornslak Moeras hoornslak Visbloedzuiger Waterleliekever Waterleliemotje Dansmug Schaatsrijder Water schorpioen Watervlo Watermijt Roofspin Springstaart Waterjuffer Libel Waterpissebed De Regendaas Draadnageljuffer Platbuik Kikkers Salamander Vogels Eenden Ganzen Zwanen Slangen Vissen Vasteplanten aan het Oeverkant/Waterplanten
Bossen:
In de lucht foto.
Een zwijn en heel veel kleinjes.
Planten en Dieren van de kust
Gearriveerd aan de kust.
Staartbosbeheer gaf uitleg over lucht regen,storm,blauwlucht.
Vogels kijken
Oeverkant
Zeekraal
Blaaswier
Verschillende wier,zeezuring,zeesla.
Krab
Zeekraal,mesheft,zeekat,kokkel,tolhoren,schol,zee
Overheerlijke zeevruchten.
Grondsoorten:
Bomen zanderig, Bomen klei, Bomen grond
De grondsoort is belangrijk voor je gewassen. Ze hebben allemaal hun eigen voorkeur wat betreft warmte, licht en doorlatendheid van de aarde. De eerste stap is nu dat je de diverse delen van je tuin of potten de grondsoort gaat bepalen.
Je kunt je grondsoort goed bepalen door wat grond tussen je vingers heen te rollen. Zand plakt niet en is kruimelig en klei vormt makkelijk een balletje. leem voelt heel zacht aan en laat zich gemakkelijk kneden. Waarschijnlijk heb je een mengeling van deze drie, maar kijk naar welke overheerst.
Zand, silt en kalk
Een zanderige bodem, raakt snel vocht en voedingstoffen kwijt, maar warmt in de lente snel op en dat is wel een voordeel. Spitten zal makkelijk zijn, maar in de loop van het jaar zul je wel vaak water moeten geven en moeten bij mesten. Wanneer je deze bodemsoorten hebt, kun je ervoor zorgen dat de grond beter vocht vasthoudt door organisch materiaal door te grond te werken zoals mest, bladafval en vercomposteerde houtsnippers. Dit zorgt ervoor dat de bodem langer vochtig blijft en voor een open bodemstructuur.
Klei
Klei heeft tegenovergestelde eigenschappen van zand. De grond is vruchtbaar, maar warm heel langzaam op en houdt vocht juist vast. Spitten is lastig en het is erg plakkerig. Niet al te zware kleigrond is vruchtbaar wanneer je hem mengt met goed verteerd organisch materiaal. wanneer hij slecht afwatert kun je de gewassen in verhoogde bedden telen.
Leem
Deze bevat gelijke delen zand, silt en klei. Deze grond is ideaal voor de meeste groente en fruitsoorten en hoeft nauwelijks verbeterd te worden.
Zuur en basische grond:
Sommige gewassen doen het goed bij een zure grond ( zoals blauwe bessen) en sommige houden van basische grond ( koolsoorten). Je kunt je grond testen met een PH-test ( te koop bij ieder tuincentrum of te bestellen op het net). En bij sommige gewassen maakt het minder uit. Mijn tip zou zijn om alleen de gewassen te kiezen die bij de waarde gedijen. Als je toch gewassen wilt keken die niet bij de ph-waarde van de grond passen, zet ze dan in bakken of verhoogde bedden met geschikte grond. Hier kun je ook terecht voor bodemanalyse en bemestingsadvies.