Hoendervogels

Fazantachtigen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fazantachtigen

Welcome to Poultry Keeper

http://vogelgids.simpsite.nl/hoendervogels

De fazantachtigen zijn een familie vogels die behoren tot de hoendervogels.  Vele soorten zijn bij ons goed gekend en worden door mensen thuis gehouden of of kinderboerderijen gehouden.  Ze hebben vaak vele mooie kleuren.  De patrijs, de fazant, de kip, de kwartel en de pauw horen tot deze familie.

Deze familie vogels komt al heel lang op onze wereld voor.  Waarschijnlijk al 30 miljoen jaren.  Ze leven vooral op de grond en hebben het vliegen een beetje verleerd.  Als het echt moet, durven ze wel eens de lucht in gaan, maar nooit voor lang.  Hun vleugels zijn niet lang genoeg en hun poten zijn te stevig.

Hun voedsel bestaat meestal uit zaden, bladeren, vruchten en soms insecten en kleine reptielen.  De kip is een van de belangrijkste vogels voor de mensen.  Niet alleen houden wij graag kippen, maar ze worden over de hele wereld het meest gegeten.

Fazant

Frankolijnen

Hoenders

Kwartels

Patrijzen

Pauwen

 

Grootpoothoenders

Grootpoothoenders (Megapodiidae) zijn een familie van hoendervogels die onder andere de thermometervogel en de boskalkoen bevat. De familie telt 22 soorten.

 

Parelhoenders

De parelhoenders zijn een familie vogels die horen tot de hoendervogels.  De familie telt 6 soorten.  Het dier komt uit Afrika en lijkt op een kleine kalkoen.  Ze hebben een kale kop met lellen en witte stippen op hun veren.  De vogels worden als siervogels gehouden tussen kippen en andere hoenders.
Ook op kinderboerderijen zal je wel parelhoenders kunnen zien.   Ze maken wel een apart geluid.
Dan doen ze enkel als ze zich bedreigd voelen.
Op sommige plaatsen mag je zelfs geen parelhoenders houden omdat ze te veel en vervelend lawaai maken. 

De vogels worden ook gekweekt voor hun vlees.  Vooral in de herfst kan je parelhoenders eten op restaurant.  Dan mogen ze geschoten worden door jagers. 

 

De ruigpoothoenders

Deze schitterende kalkoenachtige vogel is de grootste van alle hoenders, s Winters voedt hij zich voornamelijk met dennennaalden en zaden. Zijn dieet gaat in de zomer over naar de bladeren, twijgen en sappige vruchten van de cranberry, bosbes en andere bosplanten.

 

De sjakohoenders en de hokko’s

De sjakohoenders en de hokko’s vormen samen een familie vogels die behoren tot de hoendervogels. De vogels komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. De familie telt ruim 50 soorten.

 

De Tandkwartels

De tandkwartels zijn een familie vogels die behoren tot de hoendervogels. Ze komen enkel voor in Amerika en zijn bolvormige, korte vogels. Hun snavel heeft fijne tandjes en is gekarteld. Hierdoor hebben ze hun naam gekregen. Ze hebben korte vleugels.

De bloedluis of vogelmijt is een ectoparasiet van vogels.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dermanyssus_gallinae