Kraanvogelachtigen

Kraanvogelachtigen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraanvogelachtigen

Kraanvogelachtigen (Gruiformes) zijn een orde van vogels die een heterogene verzameling van vogels omvat, die waarschijnlijk geen natuurlijke groep is. De orde wordt in het Nederlands ook wel “kraanvogels, rallen en verwanten” genoemd. Er zijn veel fossielen van deze orde gevonden met een aantal uitgestorven families. De oudste fossielen stammen uit het vroeg-Eoceen.

Taxonomie

Aramidae (Koerlans)

Gruidae (Kraanvogels)

Heliornithidae (Fuutkoeten)

Psophiidae (Trompetvogels)

Rallidae (Rallen, porseleinhoentjes, waterhoentjes en koeten)

Sarothruridae (Donsstaartrallen)

 

De kraanvogelachtigen zijn een groep vogels.  De families in deze groep lijken helemaal niet op elkaar.  Het is een beetje vreemd dat ze deze vogels in dezelfde groep hebben gezet.  Er zitten vogelsoorten in die eigenlijk nergens anders thuishoren.  Je moet eigenlijk naar de binnenkant van de dieren kijken.  Daarin zijn ze allemaal wel gelijk.

———————————————————————————

Koerlans

koerlanse

De Koerlans (Aramidae) zijn een vogelfamilie uit de orde Kraanvogelachtigen. De familie telt één soort.

De koerlans zijn een familie vogels die behoren tot de kraanvogelachtigen.  Het zijn moerasvogels met een lange, slanke snavel, nek en poten.  Ze hebben ronde vleugels en kunnen vrij goed zwemmen.  Tussen de moerassen door gaan ze op zoek naar weekdieren, grote waterslakken, wormen en reptielen.  Met hun kromme snavel halen ze de slakken makkelijk uit hun huisjes.

Overdag zijn ze vrij rustig maar beginnen te jagen als de zon stilaan onder gaat.  In de nacht maken ze schreeuwerige geluiden.  Het nest is gemaakt van vele takken bijeen en ligt op de grond.  Soms als het te nat is, maken ze het laag in een boom.  Je vindt de koerlans in Noord- en Zuid-Amerika.

Taxonomie

Geslacht Aramus

Aramus guarauna (Koerlan)

———————————————————————————–

kraanvogel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraanvogels

kraanvogel

Wetenschappelijk Grus grus
Engels common crane
Verspreiding Europa, Azië, Noord-Afrika
Biotoop wetlands
Voedsel zaden, vruchten, insecten, kleine gewerelde dieren
Lengte 120 cm
Gewicht 5 – 6 kg

Dit is de kraanvogel die ook in Nederland te zien is tijdens de najaarstrek van Scandinavië naar Frankrijk, Spanje en Portugal. Ze trekken over het oosten van ons land en overnachten in venen en op heidevelden. Sinds 2001 is het zelfs een broedvogel. De kraanvogel is een grote, statige vogel. Hij is overwegend donkergrijs met een zwarte kop, een witte vlek achter het oog en een rode vlek op de kruin. In de broedtijd eten kraanvogels vooral dierlijk voedsel. Net als andere kraanvogels vertonen ze een mooie balts. Het nest wordt door het mannetje en vrouwtje samen gebouwd en verzorgd waarna ze ook de rest van het jaar samen blijven.

——————————————————————————-

Fuutkoeten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fuutkoeten

fuutkoetens

De fuutkoeten (Heliornithidae) (ook wel watertrappers genoemd) zijn een kleine vogelfamilie die een aantal zwemvogels omvat die het midden lijken te houden tussen een fuut en een koet. In sommige indelingen worden ze als een aparte orde, Heliornithiformes, beschouwd. Er zijn drie soorten, die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomen. Gemeenschappelijke kenmerken zijn: een lange hals, korte poten met gelobde zwemvliezen en een stevig, dicht gevederte. Hoewel zij in verschillende werelddelen voorkomen, is hun levenswijze sterk overeenkomend. Ze houden zich op bij tropische en subtropische rivieren met een lichte boomgroei, waar ze een solitaire, verborgen en paarsgewijze levenswijze hebben. Hun voedsel bestaat uit zaden, waterinsecten, kreeftachtigen, slakken en kleine padden.

De fuutkoeten zijn een kleine familie vogels die behoren tot de kraanvogelachtigen.  Ze worden ook wel de watertrappers genoemd en zijn knappe zwemvogels.  Hun naam is niet voor niets een fuutkoet, omdat ze echt lijken op een fuut en een koet.  Dat zijn twee aparte vogelsoorten.  Je vindt ze in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.  De vogels hebben een lange hals, korte poten met zwemvliezen.  Hun verenkleed is erg dik zodat ze goed tegen het water kunnen.

Ze leven in warme streken rond rivieren met veel groene natuur eromheen.  Met zijn tweeën vormen ze koppeltjes die zich goed verscholen houden tussen het groen.  Hun voedsel bestaat uit zaadjes, insecten uit het water, slakken en padden.

Taxonomie

Heliornis fulica (Kleine fuutkoet)

Geslacht Heliornis

De maskerfuutkoet is ongeveer 40 centimeter groot en komt voor in Bengalen en Sumatra.  Het is een knappe duiker, maar is heel weinig te zien.

Heliopais personatus (Maskerfuutkoet)

Geslacht Heliopais

De kleine fuutkoet wordt ook de vinpootfuutkoet genoemd en is ongeveer 30 centimeter groot.  Je vindt hem in Mexico en Argentinië.  Daar kan je hem zien zitten tussen de planten aan de kant van de rivieren.

Geslacht Podica

Podica senegalensis (Watertrapper)

———————————————————————————-

Trompetvogels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trompetvogel

Psophiacrepitans

Trompetvogels zijn een familie van vogels uit de orde Kraanvogelachtigen. De familie telt 3 soorten.

De trompetvogels behoren tot de kraanvogelachtigen en leven in natte bossen van Zuid-Amerika.  Het zijn echte lawaaimakers die hun naam kregen omdat ze hard kunnen kakelen en trompetteren.  Ze zijn even groot als een kip maar hebben een langere nek, langere poten en een kromme rug.  De veren zijn zacht en mooi gekleurd.  Het lijkt wel fluweel.  Ze kunnen zwart, paars, groen of brons van kleur zijn.  De verschillende soorten worden dan ook naar hun kleur verdeeld.

Het zijn snelle vogels op de grond, maar kunnen niet goed vliegen.  Ze kunnen vlot honden ontlopen en kunnen ook zwemmen in rivieren.  Overdag zitten ze soms met honderden samen in een groep die erg veel lawaai maken.  Op de grond zoeken ze naar gevallen fruit, maar eten ook mieren, vliegen, reptielen en amfibieën.  Tijdens de nacht proberen ze in een boom te slapen soms tot 9 meter hoog.

Hun nest maken ze ook in een gat in de boom of in de kruin van een palmboom.  Daarin leggen ze 2 tot 5 witte eieren.  De vogels zijn ook makkelijk te temmen en als huisdieren te houden.  Het zijn prima wakers en kunnen zelfs slangen doden.

Taxonomie

Geslacht Psophia

Psophia crepitans (Trompetvogel)

Psophia leucoptera (Witvleugeltrompetvogel)

Psophia viridis (Groenvleugeltrompetvogel)

———————————————————————

Rallen

De rallen, koeten en waterhoentjes worden ook gewoon de rallen genoemd.  Het is een familie vogels die behoren tot de kraanvogelachtigen.  Het zijn echte watervogels waarvan de waterhoen en de meerkoet bij ons bekend zijn.  deze laatste worden ook de bleshoenders genoemd omdat ze een opvallende plek op hun voorhoofd hebben.

soorten echte rallen :

soorten koeten en meerkoeten :

soorten porseleinhoenders :

soorten waterhoenders :

——————————————————————————-

Sarothruridae

Sarothruridae, ook wel donsstaartrallen genoemd, zijn een familie van de orde der kraanvogelachtigen (Gruiformes).
De familie telt 9 soorten.

donsstaartral

Taxonomie

Geslacht Sarothrura

Sarothrura affinis (Strependonsstaartral)

Sarothrura ayresi (Witvleugeldonsstaartral)

Sarothrura boehmi (Bohms donsstaartral)

Sarothrura elegans (Bruinvlekdonsstaartral)

Sarothrura insularis (Hova-donsstaartral)

Sarothrura lugens (Ugalla-donsstaartral)

Sarothrura pulchra (Parelvlekdonsstaartral)

Sarothrura rufa (Roodborstdonsstaartral)

Sarothrura watersi (Barletts donsstaartral)