kaketoes

kaketoes

Papegaaiachtigen met een kuif

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaketoes

Een bijzondere groep binnen de papegaaiachtigen vormen de kaketoes (Cacatuidae). Ze komen voor in Australië, Nieuw-Guinea en de Filipijnen. Hun naam is afkomstig van het woord kaka(k)tua, de naam van de vogel in het Indonesisch en het Maleisisch. (In dat Maleis is het woord ook “nijptang” gaan betekenen. Dit slaat op hun bijzonder sterke, kromme snavel.)

Cacatua-goffiniana

Alle kaketoesoorten zijn in het bezit van een kuif die bij agressie, angst en opwinding overeind wordt gezet. Hierdoor krijgt de vogel een meer imponerend uiterlijk. Dit wordt versterkt door wild heen en weer te bewegen en vleugels en staartveren uit te spreiden. De kuif heeft soms een andere kleur dan het lichaam. Zo heeft de rozeachtige Molukkenkaketoe een oranje kuif en de witte Cacatua galerita een gele kuif.

Het lichaam van vrijwel alle kaketoesoorten is effen gekleurd (meestal wit) en er is geen verschil te zien tussen het verenkleed van mannetjes en vrouwtjes. Vrouwelijke kaketoes hebben soms lichter gekleurde ogen (roodbruin) dan de mannetjes (donkerbruin). De valkparkiet is de kleinste kaketoe.

Kaketoes zijn speelse en zeer aanhankelijke vogels die zich, in tegenstelling tot andere papegaaiachtigen, hechten aan meerdere personen. De meeste soorten zijn behoorlijk vernielzuchtig en zeer luidruchtig. Het geluid van een Molukkenkaketoe kan oplopen tot 130 decibel.

 

Volledige lijst van geslachten

 

Familie Cacatuidae (Kaketoes)

 

Geslacht Cacatua

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cacatua

Geslacht Callocephalon (Helmkaketoe)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Helmkaketoe

Geslacht Calyptorhynchus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Calyptorhynchus

Geslacht Eolophus (Roze kaketoe)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eolophus

Geslacht Lophochroa (Inka-kaketoe)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inka-kaketoe

Geslacht Nymphicus (Valkparkiet)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Valkparkiet

Geslacht Probosciger (Zwarte kaketoe)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_kaketoe