Papegaaien

Papegaaien

https://nl.wikipedia.org/wiki/Papegaaien

Dwergpapegaai

Leefwijze

Papegaaien leven in groepen en hebben binnen de groep een vaste partner. In het papegaaienhuwelijk domineert het vrouwtje, dat ‘pop’ wordt genoemd. De vogels versterken hun band steeds weer door elkaar aandachtig te beknabbelen. Er heerst in de papegaaiensamenleving een duidelijke rangorde. Conflicten worden uitgevochten door te dreigen, in een later stadium grijpen de vogels met de poten naar elkaar en echt ernstige ruzies worden beslecht met de krachtige snavel. Omdat ze elkaar op die wijze ernstige verwondingen kunnen toebrengen zullen papegaaien snavelgevechten zoveel mogelijk vermijden.

Papegaaien brengen de meeste tijd door in bomen. Ze klauteren meer dan ze vliegen en vertonen zich zelden op de grond, hoewel er soorten zijn die zich overwegend of zelfs uitsluitend daar op houden. Papegaaien communiceren met elkaar door rauwe kreten die voor de mens hetzelfde klinken maar waarin de vogels allerlei nuances kunnen onderscheiden.

Voedsel

Papegaaien eten een gevarieerd dieet. Zaden en vruchten zijn belangrijk, maar ook nectar, stuifmeel en ongewervelde dieren worden gegeten. Een klein aantal soorten voedt zich bovendien met aas of jaagt zelf. Van de kea is bijvoorbeeld bekend dat hij jonge stormvogels en schapen aanvalt en kan doden. De zeer kleine spechtpapegaaien zijn ook een uitzondering en kunnen zich met korstmossen voeden. Om het gif in sommige vruchtensoorten te neutraliseren eten sommige papegaaiensoorten klei. Daartoe bezoeken ze groepsgewijs (meestal) vaste plaatsen. Het is onmogelijk het dieet van papegaaien in de natuur voor huiskamervogels exact na te bootsen. Er zijn diverse uitgebalanceerde voedingen op de markt die voor een groot deel in de behoeften van de vogel kunnen voorzien, dit kan een pelletvoer zijn maar ook een uitgebalanceerde mengeling van zaden, noten, gedroogde groenten en gedroogde vruchten. Uiteraard is het belangrijk dat vruchten en groenten waar mogelijk vers gegeven worden. Ook de palmnoot is een heel belangrijke noot in de voeding van bijvoorbeeld Ara, grijze roodstaart, palmkaketoe en diverse andere papegaaiensoorten. Van de grijze roodstaart is bekend dat zijn natuurlijke dieet voor 80 procent uit de palmnoot bestaat. Ook deze palmnoot is tegenwoordig bij gespecialiseerde dierenwinkels te verkrijgen.

Papegaaien als huisdier

Papagaio

Papegaaien werden in de oudheid al door de Grieken gehouden die de vogels ‘bittakos’ noemden. Verder waren ze veel geziene gasten aan boord van schepen, waardoor ze in allerlei landen werden geïntroduceerd. Soorten die thans veel als huisdier worden gehouden zijn de amazonepapegaaien en de grijze roodstaart.

Papegaaien in gevangenschap accepteren de mens als partner en zullen diens aandacht proberen te trekken door zijn of haar stem na te bootsen. Omdat het zeer sociale vogels zijn, hebben ze veel aandacht nodig. Gebrek aan aandacht en verveling kunnen leiden tot onophoudelijk krijsen en verenplukken. In een papegaaiensamenleving geldt een strikte rangorde. Dominante vogels zitten meestal op hogere plaatsen dan ondergeschikte vogels. Een papegaai die regelmatig op het hoofd van zijn baas of op andere hoge plekken mag zitten kan zich snel dominant gaan voelen en zich ontwikkelen tot een bijtend en krijsend probleemdier. Papegaaien hebben ongeveer de intelligentie van een peuter. Ongewenst gedrag is snel aangeleerd en kan het meest effectief bestreden worden door de vogel totaal te negeren.

Papegaaien kunnen uitstekend leren praten maar het is niet onomstotelijk bewezen dat de vogel ook daadwerkelijk begrijpt wat hij zegt. Wel is uit onderzoek gebleken dat papegaaien woorden kunnen verbinden aan bepaalde voorwerpen en situaties. Grijze roodstaarten worden over het algemeen beschouwd als de beste praters.

Papegaaien kunnen een hoge leeftijd bereiken (50 jaar of meer) en het gebeurt dus nogal eens dat ze in gevangenschap hun eigenaar overleven.

Het is in Nederland (nog) toegestaan om van sommige soorten in het wild gevangen papegaaien als huisdier te houden. Deze vogels komen goedkoop in de handel maar lopen vaak trauma’s op waardoor ze als huiskamervogel minder geschikt zijn en allerlei vormen van neurotisch gedrag gaan vertonen zoals het uittrekken van de veren en onophoudelijk krijsen.

De jongen

Papegaaien legen 2 a 4 eieren. Dat doen ze meestal in een holle boom, met houdschilfers. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. De eieren komen na 8 a12 weken uit. De kuikentjes zijn nog kaal en blind. De ouders voeren de jongen uit de krop. Dat is een soort zakje in de slokdarm. Daarin bewaren ze het eten. Hierdoor word het een soort papje. Door het braken komt het eruit, en heeft het jong eten. Na 2a 3 maanden kunnen de jongen vliegen en zelf eten zoeken. Dan verlaten ze ook het nest.

 Een naprater

Een papegaai is een echte naprater. ”De papegaai weet wat hij zegt”,denken sommige mensen. Maar ze weten helemaal niet wat ze zeggen. De kaketoe zegt het snelste mensen na, daarom word deze ook vaak als huisdier gehouden.

Tam maken

Het tam maken van een papegaai houdt in:

Het kost veel tijd.

Je moet er elke dag mee spelen en trainen,(doet hij het goed beloon dan de papegaai).

Je moet goede spullen voor ze hebben, grote kooi en speeltjes.

Zorg dat ze het naar hun zin hebben dan luisteren ze beter.

Leer ze ook dat ze zelf kunnen spelen met speeltjes om verveling tegen te gaan.

Trainen: op en af stappen op commando ( op de stok of op je hand )

Leren dat ze niet mogen bijten/pikken.

Leren dat ze naar je toe komen als je ze roept knuffelen als beloning.

Bepaal zelf een tijd dat papegaaien moge roepen en gillen of krijsen.

Leer ze meteen een handdoek leuk te vinden, zo kun je er verstoppertje mee spelen.

Leer ze ook van een lepeltje te eten en drinken, dat is makkelijk als ze medicijnen moeten innemen.

Leer ze uit je hand eten.

Een hele belangrijke les is, een teken van gevaarlijke
situatie’s te leren

Het is belangrijk dat je serieus blijft.      

Waarom, maakt de fabriek dan deze grote fout?

Witte pitten zijn goedkoop en daarom aantrekkelijk als opvulling in het voer. Een andere reden van de fabriek is, papagaaien vinden het erg lekker. Het is ook zo dat de papagaaien die pitten als eerste opeten! Maar wij vinden friet ook lekker, maar elke dag mogen wij dat ook niet. Ook zit er in het voer vaak apenootjes. Het advies is geef nooit apenootjes. Omdat in deze nootjes vaak een schimmel kan zitten, daardoor kan een papagaai ineens heel ziek worden zodat hij opeens dood in de kooi ligt. Maar het is nog niet duidelijk waarom er toch nog apenootjes in het voer wordt gedaan. Er is voer te koop waar alles in zit voor de papagaai wat onderzocht is door de universiteit in Utrecht. Daar zit echt alles in om gezond te blijven.

Krachtvoer

Er is krachtvoer voor de vogels, waar je heel gemakkelijk vitaminen en medicijnen doorkunt mengen. Het is belangrijk dat we de papegaai niet zelf verpesten met snoepjes en koekjes en zelfs koffie en bier. We horen steeds van mensen hoe leuk dat het is dat hun papegaai zo gezellig s’avonds chips en drinken en andere dingen mee eet. Dit kan je gewoon pure dierenmishandeling noemen. Want de dieren zullen zo zeker niet oud worden.

Maagkiezel

Een papegaai heeft 2 magen, de kliermaag en de spiermaag. Het eten komt eerst in de kliermaag waar het vermengd word met maagsappen die het eten zacht maken. Omdat een groot gedeelte van het eten uit harde deeltjes bestaat, moet het fijn gemaald worden, dit gebeurd door de spiermaag. Het fijnmalen word door een soort kleine steentjes gedaan, de maagkiezel. Krijgen ze geen maagkiezel dan word het eten niet verteerd en krijgen ze geen vitaminen, omdat vogel het voer niet klein kan krijgen zodat de darmen het niet kunne verteren. Daarom is het heel belangrijk dat de papegaai maagkiezel in zijn kooi heeft.

Ontworming

Ieder half jaar moeten we de vogel ontwormen de kuur moet ook echt afgemaakt worden. Vooral als ze fruit krijgen is het heel belangrijk.

Krachtvoer en vitamines

Elke vogel heeft niet alleen voedsel en maagkiezel nodig ook krachtvoer en vitamines. Medicijnen doe je in het eten of drinken, krachtvoer doe je als extra bakje in de kooi erbij zetten.

Nagelstok

Met de nagelstok voorkom je dat de nagels van de papegaai doorgroeien en te scherp worden. Ze mogen in geen enkele kooi ontbreken.

Enkele Ziektes

Kouvatten

Niest een vogel, vloeit er vocht uit zijn neus en ademt hij moeilijk dan heeft hij kou gevat. Door bijvoorbeeld : door verschil van temperatuur.

Diarree

Dunne ontlasting die aan de veren blijft kleven, kan komen door: Kou gevat heeft , bedorven voeding of infectie opgelopen. Je moet de veren schoon maken met lauw water. De groen voer mag je dan even niet geven. Wel goed tegen de diarree is rijstwater en maanzaad.

Constipatie

Dit wil zeggen dat de vogel niet kan poepen. Het heeft wel het gevoel maak kan niet. Hipt daardoor steeds door de kooi. Verkeerde voeding is daar de oorzaak van. Levertraan door het zaad, Oliehoudende zaden, Groenvoer, en melk kan je geven . Zeker nu even geen eivoer.

Kalkpoten

Als de papegaai kalkpoten heeft, heeft hij: dikke poten en jeuk. Dit kan gebeuren door de mijt Om het weg te laten gaan,de schubben van de poten natmaken met slaolie.
De kalkpoten  insmeren met zalf.

Parasieten

Parasieten zijn Luizen en Mijten. Heeft de vogel parasieten dan heeft hij kale plekken of plekken met minder veren. Bestrooi de veren met parasietdodende middelen.Er zijn verstuivers in de winkel, om parasieten te voorkomen. Als je vogels hebt moet je er voor zorgen dat je geen last hebt van muggen.

Te lange nagels

Een papegaai kan te langen nagels krijgen door een dunnen zitstok. Papegaaien bijten de nagels korter, niet te kort! Te dunnen zitstokken zijn niet goed.

Vijanden

De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis.
Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.

Veren plukken  

Als papegaaien niks te doen hebben plukken ze zichzelf kaal. Hij plukt zijn hele lijf kaal als dat kan, overal waar hij bij kan.

Er zijn verschillende oorzaken

Bijvoorbeeld:

Te weinig ruimte.

Als hij zich verveelt.

Huidziekte die te veel jeuk veroorzaken.

Als ze te weinig in bad gaan.

Het missen van een geliefd persoon.( baasje )

Het verlangen naar zijn soort genoot.

Het hebben van bijv. bloedluizen die veel jeuk geven.

Oplossing van veren plukken.

Zorg voor veel speelruimte met speeltjes.

Laat hem voldoende uit de kooi, zodat hij zich vrij voelt.

Geef hem veel aandacht.

Besproei hem minimaal 3 maal per week.

Zorg voor een goede voeding.

Wil dit allemaal niet helpen is een 2de papegaai misschien een oplossing.

De papegaai moet genoeg afleiding hebben om veren plukken te voorkomen.

 

Volledige lijst van geslachten
soorten echte papegaaien :

Familie

 

 

kraagpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraagpapegaai

blauwe muspapegaai

gebrilde muspapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebrilde_muspapegaai

Mexicaanse muspapegaai

sclaters muspapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sclaters_muspapegaai

groene muspapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_muspapegaai

Fuertes Andespapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fuertes_Andespapegaai

spechtpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Micropsitta

blauwnekpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwnekpapegaai_(Tanygnathus)

zwartvleugelpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartvleugelpapegaai

nachtpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtpapegaai

grondpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostelijke_grondpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Westelijke_grondpapegaai

roodkappapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkappapegaai

Sulu-vlagstaartpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sulu-vlagstaartpapegaai

Mindanao-vlagstaartpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindanao-vlagstaartpapegaai

grijze roodstaartpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_roodstaartpapegaai

blauwnekpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwnekpapegaai_(Tanygnathus)

dikbekpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dikbekpapegaai

edelpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Edelpapegaai

Andespapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Andespapegaai

zwaluwpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaluwpapegaai

geelwangmus-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelwangmuspapegaai

spix-muspapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spix%27_muspapegaai

roodwangpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodwangpapegaai

Senegalpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonte_boertje

blauwkapvlagstaart-papegaai

groene vlagstaartpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_vlagstaartpapegaai

bergvlagstaart-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergvlagstaartpapegaai

palawanvlagstaart-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Palawanvlagstaartpapegaai

kortstaartpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortstaartpapegaai

vuuroogandes-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuuroogandespapegaai

kleine vasa-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_vasapapegaai

grote vasa-papegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_vasapapegaai

zangpapegaai

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zangpapegaai

 

molukkenlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Molukkenlori

purperbuiklori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Purperbuiklori

zwartkaplori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartkaplori

musschenbroek-lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Musschenbroeks_lori

smaragdlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Smaragdlori

berglori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Berglori

gekraagde lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gekraagde_lori

witruglori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witruglori

viooltjeslori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Viooltjeslori

irislori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Irislori

veelkleurige lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurige_lori

schubbenlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schubbenlori

geelkoplori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelkoplori

blauwkaplori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwkaplori

kuhl-lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuhls_lori

safierlori

stephen-lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephens_lori

roodkinlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkinlori

roodgevlekte lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodgevlekte_lori

burulori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Burulori

wilhelminalori

rode lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_lori

zwartvleugellori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartvleugellori

diadeemlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Diadeemlori

blauwgestreepte lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwgestreepte_lori

blauwoorlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwoorlori

violetneklori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Violetneklori

witneklori

geelsnavellori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelsnavellori

vrouwenlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenlori

geelgroene lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelgroene_lori

regenbooglori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Regenbooglori

johnstone’s lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johnstones_lori

roodneklori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodhalslori

zwarte lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_lori

kardinaallori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardinaallori

duyvenbode-lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Duyvenbodes_lori

strepenlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Strepenlori

roodkeellori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkeellori

josephinelori

hertoginnelori

meek-lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Meeks_lori

honinglori

palmlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmlori

papoealori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Papoealori

prachtlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachtlori

zwartstuitlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartstuitlori

lori van de blauwe bergen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lori_van_de_Blauwe_Bergen

ponapélori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ponap%C3%A9lori

ornaatlori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ornaatlori

hemelsblauwe lori

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelsblauwe_lori

 

goudpluimparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudpluimparkiet

vleermuisparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loriculus

grasparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grasparkiet

monniksparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Monniksparkiet

nanday-parkiet

amazoneparkiet

tepui-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tepuiparkiet

oranjebuikparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjebuikparkiet

blauwvleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwvleugelparkiet

prachtparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachtparkiet

rotsparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotsparkiet

turquoisineparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Turkooisparkiet

splendidparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Splendidparkiet

bourke’s parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourkes_parkiet

roodbuikparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodbuikparkiet

geeloorparkiet

prinses van wales-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prinses_van_Wales-parkiet

regentparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Regentparkiet

barrabandparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Barrabandparkiet

maskerparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maskerparkiet

kandavu-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kandavuparkiet

el oro-parkiet

groenwangparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenwangparkiet

bonte parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonte_parkiet

roodkopparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkopparkiet

zwartkopparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartkopparkiet

santa marta-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Santa-Martaparkiet

araparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Araparkiet

grote araparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_araparkiet

vuurvleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurvleugelparkiet

tui-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuiparkiet

tirica-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiricaparkiet

witvleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witvleugelparkiet

holenparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Holenparkiet

magelhaenparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Magelhaenparkiet

langsnavelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Langsnavelparkiet

hoornparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornparkiet

muskusparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskusparkiet

goudparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudparkiet

pompadourparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pompadourparkiet

pruimekopparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pruimekopparkiet

lord derby’s parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lord_Derby%27s_parkiet

mauritiusparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritiusparkiet

grote alexanderparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_alexanderparkiet

finsch’ parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Finsch%27_parkiet

grijskopparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijskopparkiet

halsbandparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Halsbandparkiet

langstaartparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Langstaartparkiet

bloesemkopparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloesemkopparkiet

roodkapparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkapparkiet

witnekparkiet

bruinborstparkiet

deville’s parkiet

blauwkeelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwkeelparkiet

emma’s witoor parkiet

roodschouderparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodschouderparkiet

bruinoorparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruinoorparkiet

roodoorparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodoorparkiet

koningsparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alisterus

roodvleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodvleugelparkiet

Timorese roodvleugelparkiet

port lincolnparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Port-lincolnparkiet

tolima-parkiet

katharina-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Katharinaparkiet

andesparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Andesparkiet

chiririparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chiririparkiet

oranjevleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjevleugelparkiet

kobaltvleugelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kobaltvleugelparkiet

tovi-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Toviparkiet

geelschouderparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelschouderparkiet

roodrugparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodrugparkiet

kapparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapparkiet

regenboogparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Regenboogparkiet

aymara-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aymaraparkiet

citroenparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenparkiet

tijgerparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_tijgerparkiet

alexanderparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexanderparkiet

smaragdparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Smaragdparkiet

blyths parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blyths_parkiet

malabarparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Malabarparkiet

hoffmanns parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoffmanns_parkiet

parelparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Parelparkiet

witoorparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witoorparkiet

zwartstaartparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartstaartparkiet

paarsbuikparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paarsbuikparkiet

carolinaparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Carolinaparkiet

koningsparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Australische_koningsparkiet

http://www.vogelproblemen.nl/Koningsparkiet.html

 

finsch’ amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Finsch%27_amazone

keizersamazone

st.-vincent amazone

kawalls amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kawalls_amazone

cuba-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cuba-amazone

schubnekamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schubnekamazone

geelvoorhoofd-amazone

wijnborstamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnborstamazone

groenwangamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenwangamazone

Puertoricaanse amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Puertoricaanse_amazone

geelwangamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelwangamazone

geelvleugelamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelvleugelamazone

roodstaartamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodstaartamazone

geelsnavelamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelsnavelamazone

blauwwangamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwwangamazone

grote amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_amazone

blauwbaardamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwbaardamazone

st.lucia-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Lucia-amazone

geelkopamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelkopamazone

roodbrilamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodbrilamazone

roodkruinamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkruinamazone

blauwvoorhoofd-amazone

jamaica-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jamaica-amazone

witvoorhoofd-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witvoorhoofdamazone

oranjevleugel-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjevleugelamazone

roodkeelamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodkeelamazone

geelnekamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelnekamazone

hispaniola-amazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hispaniola-amazone

geelteugelamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelteugelamazone

groenwangamazone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenwangamazone

 

soldatenara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Soldatenara

roodwangara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodwangara

dwergara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwergara

roodschouderara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodschouderara

illigers ara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Illigers_ara

blauwgele ara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwgele_ara

groenvleugelara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenvleugelara

blauwkeelara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwkeelara

geelvleugelara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelvleugelara

geelnekara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelnekara

hyacinthara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyacinthara

lears ara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lears_ara

buffons ara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Buffons_ara

blauwkopara

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwkopara

 

jendaya-aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jendayaparkiet

groene aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_aratinga

witoogaratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witoogaratinga

roodmaskeraratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodmaskeraratinga

aztekenaratinga

wagners aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waglers_aratinga

weddells aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Weddells_aratinga

ivooraratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivooraratinga

hispaniola-aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hispaniola-aratinga

ecuador-aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ecuadoraratinga

Cubaanse aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubaanse_aratinga

Finsch’ aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Finsch%27_aratinga

maisparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ma%C3%AFsparkiet

zonparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonparkiet

blauwkoparatinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwkoparatinga

goudvoorhoofd-parkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudvoorhoofdparkiet

goudkap-aratinga

https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudkaparatinga

sororro-conure

cactusparkiet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cactusparkiet

Pacifische aratinga

 

zwartkopcaique

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartkopcaique

witbuikcaique

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witbuikcaique

grijskopmargrietje

roodsnavelmargrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodsnavelmargrietje

pruimekopmargrietje

zwartoormargrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartoormargrietje

witkopmargrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Witkopmargrietje

bruin margrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruin_margrietje

bronsvleugel-margrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronsvleugelmargrietje

maximiliaan-margrietje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximiliaanmargrietje

 

 

pennantrosella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pennantrosella

prachtrosella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Prachtrosella

zwartkoprosella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartkoprosella

bleekkoprosella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekkoprosella

geelbuikrosella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelbuikrosella

geelvoorhoofd-karakiri

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geelvoorhoofdkarakiri

roodvoorhoofd-karakiri

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodvoorhoofdkarakiri

groene karakiri

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_karakiri

norfolkkarakiri

https://nl.wikipedia.org/wiki/Norfolkkarakiri

 

agapornis

grijskopagapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grijskopagapornis

fischers agapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fischers_agapornis

nyasa-agapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nyasa-agapornis

zwartwangagapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartwangagapornis

zwartmasker-agapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartmaskeragapornis

roodmasker-agapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodmaskeragapornis

perzikkopagapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Perzikkopagapornis

zwartkraagagapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartkraagagapornis

zwartvleugelagapornis

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartvleugelagapornis