Baardkoekoeken

Baardkoekoeken

https://nl.wikipedia.org/wiki/Baardkoekoeken

Baardkoekoeken zijn een familie vogels die behoren tot de groep van de spechtvogels.  Je vindt ze van Mexico tot Brazilië in Zuid-Amerika, maar vooral rond de Amazone.  De familie telt 30 soorten van kleine bosvogels tot grote vogels met haakvormige snavel aan de punt en borstels aan het begin van de snavel.  Opvallende kleurtjes hebben ze niet.  Sommige soorten zijn zwart-wit.  Ook hun zang stelt niet veel voor.

Ze leven van insecten die worden gevangen tijdens het vliegen of tussen de bladeren worden gescharreld.  Hun nest zit verstopt in holen van bijna een meter lang.  De kleine baardkoekoek hoort bij de kleinste vogels en is amper 14 centimeter groot.

Baardkoekoek – Interessante Feiten

Baardkoekoek

Baardkoekoeken, de vogelfamilie Bucconidae uit de orde Spechtvogels, die nauw verwant is met de Glansvogels. Hun verspreidingsgebied strekt zich uit van Zuid-Mexico tot Zuid-Brazilië, met als centrum het Amazonegebied. De familie bestaat uit dertig soorten, meestal kleine tot middelmatige grote bosvogels met grote kop, korte hals en meestal brede, afgeplatte snavel met een haakvormige punt en borstels aan de basis. Het verenkleed is niet opvallend; vaak een duidelijke band over de borst. Enkele soorten zijn meer zwart-wit getekend. Het geluid en de zang zijn onbetekenend. Ze leven van kleine insecten, die in de vlucht gevangen worden of opgescharreld tussen de bladeren op de grond. Ze broeden in holen van een meter lengte. Soorten Enkele soorten zijn: de kleine baardkoekoek (Micromonacha lanceolata), totaal 14 cm lang, met gespikkelde onderzijde, de withalsbaardkoekoek (Notharchus macrorhynchos), 24 cm, en de halsbandbaardkoekoek (Bucco capensis), 18 cm, met een opvallend zwarte band over borst en rug. Een helder kastanjebruine keel en een zwarte snor heeft o.a. de gestreepte baardkoekoek (Nystalus radiatus), 20 cm.

 

soorten baardkoekoeken en trappisten :

baardkoekoeken

bruinkapbaardkoekoek

diadeembaardkoekoek

roestkeelbaardkoekoek

okerborstbaardkoekoek

witborstbaardkoekoek

knevelbaardkoekoek

witsnorbaardkoekoek

roodnekbaardkoekoek

todds baardkoekoek

zwart-witte baardkoekoek

witnekbaardkoekoek

bruinbandbaardkoekoek

zwartborstbaardkoekoek

bonte baardkoekoek

witoorbaardkoekoek

vlekrugbaardkoekoek

gebandeerde baardkoekoek

gestreepte baardkoekoek

 

trappisten

kleine trappist

zwarte trappist

geelsnaveltrappist

witvoorhoofdtrappist

zwartvoorhoofdtrappist

roodkoptrappist

bruine trappist

roodborsttrappist

grijswangtrappist

geelkintrappist