De buissnaveligen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Buissnaveligen
De buissnaveligen zijn een groep vogels die ook wel de stormvogelachtigen worden genoemd. Ze leven allemaal in de open oceaan. Er bestaan 4 families zoals de albatrossen, de stormvogels, de alkstormvogels en de pijlstormvogels. De albatros is hier wel de bekendste vogel. Hij kan meer dan één meter groot worden. En als hij zijn vleugels spreidt, is hij wel drie meter breed. Maar de alkstormvogel is de kleinste met maar 2 centimeter lang.
Je vindt alle vogels vooral terug op rotseilanden waar je bijna geen enkel ander dier ziet. Ze maken daar hun nest tussen de rotsen in spleten en holen. Elke keer en elk jaar keren ze terug naar dezelfde plek waar hun nest ligt. Ook als koppeltje blijven ze hun hele leven samen. Beide ouders verzorgen de kleintjes tot ze zelf kunnen vliegen. En dat duurt erg lang. bij andere vogels gaat dat sneller.
4 families buissnaveligen :
albatrossen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Albatrossen
stormvogeltjes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordelijke_stormvogeltjes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidelijke_stormvogeltjes
stormvogels en pijlstormvogels
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stormvogels_en_pijlstormvogels
alkstormvogeltjes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkstormvogeltjes
Een albatros
Een albatros is een grote zeevogel met lange vleugels. Ze kunnen heel lang over de oceaan hangen op zoek naar een prooi in het water. De albatrossen komen op bijna alle oceanen voor. Op het land stappen zij nogal moeilijk en zij komen daar alleen om te nestelen, meestal op eilandjes met veel rotsen. Het voedsel bestaat vooral uit vissen, inktvissen en kwallen.
Albatrossen kunnen toch knap vliegen, hoewel ze vrij zwaar zijn. Dat moet je maar kunnen ! Ze kunnen glijden in de lucht als echte artiesten. Ze kunnen ook enorme afstanden afleggen. Ook al leven ze vaak op een onbewoond eiland, toch worden ze vaak gevangen voor hun mooie veren. Ze worden ook vaak in visnetten gevangen. Omdat ze vaak de vis uit de netten van de vissers willen pikken, raken ze dikwijls vast. Duizenden vogels sterven op die manier.
Een albatros is een grote zeevogel met lange vleugels. Ze kunnen heel lang over de oceaan hangen op zoek naar een prooi in het water. De albatrossen komen op bijna alle oceanen voor. Op het land stappen zij nogal moeilijk en zij komen daar alleen om te nestelen, meestal op eilandjes met veel rotsen. Het voedsel van de albatros is vooral vissen, inktvissen en kwallen.
Albatrossen hebben lange vleugels en kunnen toch knap vliegen, hoewel ze vrij zwaar zijn. Dat moet je maar kunnen ! Ze kunnen glijden in de lucht als echte artiesten. Ze kunnen ook enorme afstanden afleggen. Ook al leven ze vaak op een onbewoond eiland, toch worden ze vaak gevangen voor hun mooie veren.
Als hij zijn vleugels open doet, kom je al gauw aan ruim 3 meter. Hij wordt daarom de koning van alle zeevogels genoemd. Zijn vleugels lijken wel surfplanken, zo groot en zo vlak. Hij is altijd op zoek naar voedsel dat zich ergens in het donkere water onder hem bevindt. De vogel ontdekt soms een vissersboot die een spoor van voedsel achter zich laat. Een lange sliert van inktvissen waar de albatros zo gek op is, drijft aan het wateroppervlak. Hij ziet het gevaar niet echt, want binnen in het aas zit de vishaak verborgen die is vastgemaakt aan een lange vislijn achter het schip. De albatros schrokt de inktvis op. De vogel probeert zich nog los te maken, maar de vislijn sleurt de vogel mee onder water en hij verdrinkt. De schepen proberen nu hun lijnen in de nacht uit te gooien, om geen albatrossen te vangen in hun netten. De vissers willen wel helpen, maar weten vaak niet goed hoe ze dat moeten doen.
De vogels krijgen maar één jong per jaar en sommige soorten zelfs maar één per twee jaar. De vogels broeden in een kolonie en pa en ma wisselen elkaar af met het broeden. Een kolonie is een grote familie vogels samen. Pas na een jaar of vijf zoekt hij een andere albatros om te paren. Ze blijven bij elkaar hun hele leven lang en kunnen 30 tot 40 jaar worden.
soorten albatrossen :
amsterdameilandalbatros
tristanalbatros
reuzenalbatros
laysanalbatros
galapagosalbatros
roetkopalbatros
Indische geelsnavelalbatros
Atlantische geelsnavelalbatros
grijskopalbatros
wenkbrauwalbatros
stellers albatros
chathamalbatros
cambellalbatros
salvins albatros
bullers albatros
witkapalbatros
zwartvoetalbatros
Nieuw-Zeelandse albatros
gibsons albatros
noordelijke koningsalbatros
zuidelijke koningsalbatros
zwarte albatros
Alkstormvogeltjes
Alkstormvogeltjes zijn een familie vogels die behoren tot de buissnaveligen. Het is een kleine familie van maar vier soorten die allemaal sterk op elkaar lijken. Het verschil zit in de kleuren en de vorm van de snavel. In de naam merk je op dat deze vogels sterk op alken lijken. Dat komt omdat ze op dezelfde manier naar eten zoeken. Ze duiken achter de visjes aan. Toch blijven ze dicht bij de kust vliegen, terwijl vele andere soorten stormvogels soms heel ver op zee gaan. Maar ze zijn geen familie van de alken. Die vogels behoren tot de steltlopers.
soorten alkstormvogeltjes :
alkstormvogeltje
Zuidgeorgisch alkstormvogeltje
Magelhaen-alkstormvogeltje
Chileens alkstormvogeltje
Stormvogeltjes
Stormvogeltjes zijn een familie vogels die behoren tot de buissnaveligen. Er zijn 23 soorten van bekend. Hun veren zijn donker met een witte buik. Ze behoren tot de kleinste zeevogels en eten vooral plankton, schaaldieren en kleine visjes die ze al vliegend plukken van het wateroppervlak. Hierdoor lijken ze al vliegend wat op vleermuizen. Je vindt ze op alle oceanen en ze komen enkel aan land om te paren. Daar zitten ze in grote kolonies te nesten in spleten en holen tussen de rotsen. Ze nemen hun tijd om te broeden en de jongen op te voeden. Samen met 100 duizenden andere paren nestelen ze op de rotsen. Ruzies onder elkaar zorgen ervoor dat er geregeld vogels sterven. Maar ook ratten en verwilderde katten roven de nesten leeg of halen de jongen uit hun nest.
De vogels worden 13 tot 26 centimeter groot. Eén groep heeft korte vleugels en een vierkante staart. De andere groep heeft langere vleugels en een wigvormige staart. De poten van de stormvogeltjes zijn vrij zwak. Ze kunnen er amper enkele stappen mee zetten. Daarom vliegen ze liever dan te stappen. Wel kunnen sommige soorten tijdens het jagen enkele stappen zetten op het water terwijl ze verder fladderen. Ze gebruiken hiervoor de wind die hen recht houdt. Als ze landen op het water kunnen ze hetzelfde doen om terug uit het water te raken door te trippelen en hun vleugels te krommen. Samen met zeehonden en pinguïns kunnen ze jagen op kleine scholen vis.
soorten stormvogeltjes :
witbuikstormvogeltje
zwartbuik-stormvogeltje
grijsrugstormvogeltje
stormvogeltje
witkeelstormvogeltje
Humboldts stormvogeltje
Japans stormvogeltje
zwart stormvogeltje
dwergstormvogeltje
Chinees stormvogeltje
Wilsons stormvogeltje
Madeira-stormvogeltje
parelgrijs storm-vogeltje
Californisch stormvogeltje
gekraagd stormvogeltje
vaal stormvogeltje
bont stormvogeltje
Galapagos-stormvogeltje
Tristrams stormvogeltje
sierlijk stormvogeltje
Nieuw-Zeelands stormvogeltje
Stormvogels en pijlstormvogels
Stormvogels en pijlstormvogels zijn een familie vogels die behoren tot de buissnaveligen. Er bestaan 86 soorten van. Ze verschillen sterk in grootte, van erg klein tot even groot als de albatrossen. De grootste vogels hebben een vleugelbreedte van bijna één meter, terwijl de kleinste rond 25 centimeter breed zijn. Er zijn soorten die met meer dan één miljoen paren samen zitten.
Hun neus heeft de vorm van een buis en wordt gebruikt bij het jagen naar vis maar ook om hun nest terug te vinden in de grote kolonies. Hun veren zijn saai van kleur, van zwart, blauw, grijs tot bruin. Omdat de vleugels lang en smal zijn, hebben ze soms moeite om in de lucht te blijven. Daarom is het nodig om steeds snel te vliegen om in de lucht te kunnen blijven. Ze gebruiken de wind om tot een hoogte te geraken en glijden dan op windgolven om te dalen. Reuzenstormvogels kunnen in hun vleugels hun spieren vastzetten zodat ze zonder krachten verder kunnen glijden op de wind.
Echt sterke poten hebben deze vogels niet. Als ze op het land zitten, rusten ze gewoon op hun buik en duwen zich zo naar voren met de hulp van hun vleugels. Hun poten staan zo ver naar achter dat ze er moeilijk mee kunnen lopen, maar wel prima mee kunnen zwemmen. De pijlstormvogels vind je terug over de hele wereld over alle oceanen. Ze kunnen lange afstanden afleggen van Nieuw-Zeeland tot Alaska. Met miljoenen trekken ze de oceanen over.
Ze jagen op vis, aas, inktvis en schaaldieren. De prooien worden gevangen aan het wateroppervlak die ze met een flinke duik vangen. Vaak zijn het andere roofdieren in het water die de vissen bijeen drijven zodat de stormvogels een visje kunnen meepikken vanuit de lucht. Dolfijnen en tonijnen jagen mee op grote scholen vis en duwen de vissen naar het wateroppervlak. Maar ook aas en restjes die andere roofdieren achterlaten vinden ze best lekker. De meeste pijlstormvogels nestelen op rotsen en zijn soms makkelijke prooien voor roofdieren op het land. Met hun zwakke poten kunnen ze niet snel opstijgen voor hun vijanden. Meeuwen of andere roofvogels azen op hun eieren of jongen. Hun nesten worden gemaakt in holen, op de open grond of tussen struiken. Stormvogels die op de Zuidpool wonen, kunnen zich moeilijker ingraven om een nest te maken. Zij die op eilanden leven, hebben dan weer minder last van landroofdieren of meeuwen in de buurt. De vogels die beginnen paren, zullen eerst voor elkaar dansen door de kop te zwaaien, te knabbelen, te kakelen en hun veren gladstrijken. Het dient ook om hun hol te beschermen tegen andere indringers. De geluiden die erbij worden gemaakt, zijn dan weer belangrijk om elkaar te herkennen in de grote groep. Maar ook het keuren van elkaar is belangrijk. Dat kan soms wel een tijdje duren. Er wordt één ei gelegd dat vrij groot is. De vrouwtjes keren dan terug naar het water om zich te voeden, terwijl de mannetjes op het ei passen. Soms worden eieren voor een tijdje onbewaakt achter gelaten en worden na tien dagen weer verder bebroed. Stormvogels worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. Enkele soorten worden bedreigd met uitsterven door vervuiling van het water. Ook worden er teveel vissen gevangen zodat er voor de stormvogels nog weinig overblijft.
soorten stormvogels :
kerguelenstormvogel
Bulwers stormvogel
Jouanins stormvogel
Kaapse stormvogel
Noordse stormvogel
grijze stormvogel
blauwe stormvogel
zuidelijke reuzen-stormvogel
noordelijke reuzenstormvogel
sneeuwstormvogel
witkinstormvogel
bruine stormvogel
brilstormvogel
Tahiti-stormvogel
Phoenixstormvogel
Arminjons stormvogel
Hendersons stormvogel
chathamstormvogel
Barau’s stormvogel
halsbandstormvogel
Bermuda-stormvogel
kermadecwitnek-stormvogel
Cooks stormvogel
Juan fernandezstormvogel
zwartvleugel-stormvogel
Macgillivray’s stormvogel
zwartkapstormvogel
Salvins stormvogel
bonintormvogel
Schlegel-stormvogel
regenstormvogel
witkopstormvogel
Goulds stormvogel
Stejnegers stormvogel
landvleugelstormvogel
Madeira-stormvogel
Magenta-stormvogel
donsstormvogel
kermadecstormvogel
vanuatustormvogel
zwartborststormvogel
Pycrofts stormvogel
Hawaiistormvogel
Solanders stormvogel
witnekstormvogel
Kaapverdische stormvogel
Murphy’s stormvogel
Antarctische stormvogel
Solomonstormvogel
zwarte stormvogel
westlandstormvogel
Reunionstormvogel
soorten pijlstormvogels :
Kuhls pijlstormvogel
Kaapverdische pijlstormvogel
gestreepte pijlstormvogel
kleine pijlstormvogel
Towsends pijlstormvogel
Canarische kleine pijlstormvogel
Bullers pijlstormvogel grote pijlstormvogel
vlinderpijlstormvogel
grauwe pijlstormvogel
Heinroths pijlstormvogel
Huttons pijlstormvogel
Audubons pijlstormvogel
vale pijlstormvogel
kleine wigstaartpijl-stormvogel
dunbekprion
dikbekprion
Antarctische prion
Salvins prion
duifprion
breedbekprion
Perzische pijlstormvogel
Noordse pijlstormvogel Australische grote pijlstormvogel
Chileense grote pijlstormvogel
Newellspijlstormvogel
zwartbuikpijl-stormvogel
dunbekpijlstormvogel
yelkouan-pijlstormvogel
wigstaartpijlstormvogel