Boerengans

Boerengansen


Vogelgeluiden
vogelgeluiden-g12

Engels: Domestic goose

Frans: Oie domestique

Duits: Hausgans

Algemene informatie Gewicht : 1 tot 2 kilo

Levensduur : 20 jaar

Broedduur : 27 – 28 dagen

Aantal eieren : 3 tot 12 eieren

Leefgebied : wereldwijd een huisdier

Uiterlijke kenmerken

Boerenganzen hebben over het algemeen helemaal witte veren. Ze hebben een middellange hals en een krachtige kegelvormige snavel die roze tot oranje gekleurd is. Aan de bovensnavel zit een zaagrand. De ogen zijn blauw. In vergelijking met de zwanen zijn ganzen kleiner en compacter. Ten opzichte van de halfganzen en de eenden zijn ze groter. Anders dan bij eenden hebben de mannetjes en vrouwtjes eenzelfde verenkleed. Boerenganzen zijn de gedomesticeerde variant van de grauwe gans. Doordat ze meer vet aan de achterkant hebben dan de grauwe gans, staan ze rechter op en kunnen niet.

Habitat

Ganzen worden al sinds de Romeinen en Germanen door mensen gehouden. Er zijn vervolgens ook weer boerenganzen verwilderd, waardoor er nu in de natuur kruisingen voorkomen; ganzen met witte maar ook witte met grijsbruine veren worden aangetroffen

Voeding

De voeding bestaat uit waterplanten, gras, bladeren, vruchten, wortels en granen.

Gedragingen

Ganzen zijn van nature alert en kunnen aanvalsgedrag vertonen naar andere dieren/mensen. Daarom worden ze ook wel gehouden als waakdieren. Ganzen hebben een uitstekend zicht en gehoor. Het harde geluid dat ganzen kunnen maken dient als alarm.

Voortplanting

In vergelijking met wilde ganzen leggen boerenganzen veel meer eieren, als gevolg van selecties. Dit kunnen er tot 120 per jaar zijn. Ganzen zijn monogaam, de paren blijven heel hun leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond en wordt door het vrouwtje bekleed het met dons, dat ze uit haar eigen borst plukt. Hierdoor ontstaan kale plekken op de borst van het vrouwtje waardoor de lichaamswarmte gemakkelijker overgedragen wordt op de eieren. Het mannetje helpt bij het broeden en het grootbrengen van de jongen. Een groot deel van de jonge ganzen blijven in de winter bij hun ouders en gaan de volgende lente mee terug naar de broedplaats. Daar helpen ze bij het verdedigen van het nest en het grootbrengen van hun jongere broertjes en zusjes.

 

Boerengans x Indische-Streepkopgans (Anser anser domesticus)

152