Boerengans x Indische-Streepkopgans

Boerengans x Indische-Streepkopgans

groot             +     halfgans

152

ik heb het zelf gezien op elkaar ik dacht nou!

maal 7 kleintjes is toch voor elkaar geworden.

 DSCN1373

Boerengans (Anser anser domesticus)

Engels: Domestic goose

Frans: Oie domestique

Duits: Hausgans

Algemene informatie Gewicht : 1 tot 2 kilo

Levensduur : 20 jaar

Broedduur : 27 – 28 dagen

Aantal eieren : 3 tot 12 eieren

Leefgebied : wereldwijd een huisdier

 

Wittegans

Uiterlijke kenmerken

Boerenganzen hebben over het algemeen helemaal witte veren. Ze hebben een middellange hals en een krachtige kegelvormige snavel die roze tot oranje gekleurd is. Aan de bovensnavel zit een zaagrand. De ogen zijn blauw. In vergelijking met de zwanen zijn ganzen kleiner en compacter. Ten opzichte van de halfganzen en de eenden zijn ze groter. Anders dan bij eenden hebben de mannetjes en vrouwtjes eenzelfde verenkleed. Boerenganzen zijn de gedomesticeerde variant van de grauwe gans. Doordat ze meer vet aan de achterkant hebben dan de grauwe gans, staan ze rechter op en kunnen niet.

Habitat

Ganzen worden al sinds de Romeinen en Germanen door mensen gehouden. Er zijn vervolgens ook weer boerenganzen verwilderd, waardoor er nu in de natuur kruisingen voorkomen; ganzen met witte maar ook witte met grijsbruine veren worden aangetroffen

Voeding

De voeding bestaat uit waterplanten, gras, bladeren, vruchten, wortels en granen.

Gedragingen

Ganzen zijn van nature alert en kunnen aanvalsgedrag vertonen naar andere dieren/mensen. Daarom worden ze ook wel gehouden als waakdieren. Ganzen hebben een uitstekend zicht en gehoor. Het harde geluid dat ganzen kunnen maken dient als alarm.

Voortplanting

In vergelijking met wilde ganzen leggen boerenganzen veel meer eieren, als gevolg van selecties. Dit kunnen er tot 120 per jaar zijn. Ganzen zijn monogaam, de paren blijven heel hun leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond en wordt door het vrouwtje bekleed het met dons, dat ze uit haar eigen borst plukt. Hierdoor ontstaan kale plekken op de borst van het vrouwtje waardoor de lichaamswarmte gemakkelijker overgedragen wordt op de eieren. Het mannetje helpt bij het broeden en het grootbrengen van de jongen. Een groot deel van de jonge ganzen blijven in de winter bij hun ouders en gaan de volgende lente mee terug naar de broedplaats. Daar helpen ze bij het verdedigen van het nest en het grootbrengen van hun jongere broertjes en zusjes.

Indische of streepjes gans – Anser indicus

Leefgebied

oorspronkelijk Mongolië en China

Leefomgeving

hoogvlakten in de buurt van bergmeren en gras

Voedsel

Gras, tarwe, gerst en rijst

Lengte en gewicht

68-82 cm. ♂ 3,1 kg. ♀ 2,6 kg.

Voortplanting

4-8 eieren

Broedtijd

28-30 dagen

Leeftijd

6-10 jaar

Bijzonderheden

broed op zeer grote hoogte

wordt ook streepkopgans genoemd

In Nederland worden Indische ganzen vooral in het rivierengebied aangetroffen.

De belangrijkste concentraties van broedvogels zijn te vinden op stuweilanden in de Lek.

Bijzonder detail van deze soort is dat het de hoogst vliegende vogel ter wereld is. Ze passeren de hoogste bergketens van de Himalaya gebergte, tot boven de 10.000 meter! De broedgebieden in India liggen op 5000 meter hoogte, uitzonderlijk hoog voor ganzen.

Om op deze grote hoogtes te kunnen overleven bij de lage luchtdruk en in de ijle (zuurstofarme) lucht, heeft deze gans aanpassingen in haar organen. De rode bloedcellen van deze ganzen zijn erop gebouwd om beter zuurstof op te kunnen nemen.

Hierdoor kunnen ze op een hoogte van tussen de 4000 en 5000 meter onder extreme klimatologische omstandigheden broeden.

Als streepkopganzen in de rui zijnkunnen ze tijdelijk niet vliegen.

Ik was het Kinderboerderij gedaan ik was thuis 17:15 ik hoorde kwit kwit kwit wat is dat dan ik naar buiten streepkopgans bij het hertenkamp en het was alle maal kleintes 7 stuks dat is liefde toen kwam die aan de waterkant en allemaal roepen en die wittegans kwam er ook aan hij voelt het vaderschap en toen was het kompleet.

DSCN1184

De volgen dag het gaat goed 7 stuks moeder – vaderschap. ik zat te eten ik dacht he ik dacht een boterham te gooien en jawel eten maar.

DSCN1253

DSCN1280