De Fuut

De Fuut

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fuut

De fuut of kuiffuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Podicipedidae.

FUTEN1

Kenmerken

Zoals alle leden van deze familie is de fuut een typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De poten hebben geen zwemvliezen. De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje achterop de rug van hun ouders. Het ouderpaar begroet elkaar met een uitgebreid baltsritueel.

Doordat de poten vrij ver naar achteren op het lichaam staan, kan de fuut zich niet zo gemakkelijk lopend over het land voortbewegen. Nesten worden daarom bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. Een zeer kenmerkende eigenschap is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Dit wordt gedaan om vis te eten, of om te vluchten bij gevaar.

Voer

Een fuut leeft van visjes (2-10 cm), welke onder water worden gevangen door ze te achtervolgen. Dit gebeurt door onder water te duiken, en tot zo’n halve minuut onder water te blijven. In zeer helder water wordt soms vanaf de oppervlak gejaagd, dan kijkt de fuut met de kop onder water. Dit gebeurt doorgaans in de ochtend en op de namiddag.

Nest

Futen staan bekend om hun baltsgedrag. Dan zwemmen ze naar elkaar toe, met de hals gestrekt, en zwemmen tegenelkaar op, met de borst uit het water geheven. In het voorjaar bouwt een futenpaar een speelnest op het water om verliefd op te vrijen. Kort daarna wordt langs de waterkant een steviger nest gebouwd, waar de eieren in worden gelegd. Beide ouders broeden die om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt, dit ter camouflage. In de broedperiode kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving.

De kuikens hebben zwart-wit gestreepte lichamen, waaraan de ouders ze kunnen herkennen. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen kunnen de kuikens al zwemmen. Toch zie je vaak dat de ouders de jongen op de rug meenemen, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd tegen roofvissen en reigers. Na ongeveer tien weken zijn de jongen zelfstandig.

De futen zijn een groep watervogels die je vooral in meren en plassen vindt.  Het zijn prima duikers die op het land niet zo goed vooruit raken.  Vliegen doen ze vooral in de nacht.  Dan vliegen ze naar andere waters in de buurt.  Ze hebben een vrij lange hals die ze rechtop houden.  Wat echt wel knap is, is hoe ze hun nest bouwen.  Gans hun nest drijft op het water aan de waterkant.  die zijn gemaakt van allerlei planten en takjes.

Er zijn ongeveer 20 soorten futen met allerlei knappe kleuren en versieringen.  Ze eten vooral vis en andere waterdieren.  Deze vogels zijn een beetje familie van de flamingo’s en verre familie van de duiven.

soorten futen :

clarks fuut

zwanehalsfuut

kuifduiker

Patagonische fuut

vale fuut

geoorde fuut

zilverfuut

puna-fuut

roodhalsfuut

grote fuut

titicacafuut

atitlanfuut

dikbekfuut

grijskopfuut

Nieuw-Zeelandfuut

witwangfuut

dwergfuut

Australische dodaars

pelzeln dodaars

dodaars

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dodaars