Grootpoothoenders

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grootpoothoenders

Grootpoothoenders (Megapodiidae) zijn een familie van hoendervogels die onder andere de thermometervogel en de boskalkoen bevat. De familie telt 22 soorten.

Australischekalkoenwild

Een aantal soorten uit de familie broedt niet zelf de eieren uit, maar verstopt deze in een broeihoop van bijeengeschraapte bladeren. De eieren blijven door de broei op temperatuur en komen na enige tijd zonder bemoeienis van de oudervogels uit. De thermometervogel kan met zijn snavel de temperatuur meten van de nesthoop, om zo te zorgen dat het nest precies op temperatuur blijft.

De grootpoothoenders zijn een familie van hoendervogels die 22 soorten telt. Er zijn soorten die hun eieren niet zelf uitbroeden. Ze leggen hun eieren in een hoop bladeren. De eieren blijven daarin zelf lekker warm en komen na een tijd van zelf uit. De mama en papa zijn er dus niet voor hun kleintjes. De thermometervogel kan met zijn snavel voelen wat de juiste temperatuur is van de blader- of mesthoop. Zo zorgt hij ervoor dat zijn eitjes de juiste warmte krijgen.

Je vindt de grootpoothoenders in Indonesië, Australië en vele eilanden in de Grote Oceaan.

Verspreiding


Grootpoothoenders komen voor in Indonesië, Australië, de Filipijnen, de Nicobaren eilanden, Nieuw-Guinea en verschillende eilanden in de Grote Oceaan.

soorten grootpoothoenders :


boshoenders

 

thermometervogel

 

hamerhoen

 

bruin boshoen

 

Filipijns boshoen

 

zwart boshoen

 

marianenboshoen

 

vanuatu-boshoen

 

nicobarenboshoen

 

Polynesisch boshoen

 

rood boshoen

 

grijs boshoen

 

heremiet boshoen

 

Kalkoenen