De reigers

De reigers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_reiger

http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/100258-blauwe-reiger-ardea-cinerea-moeras-en-watervogel.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reigers

vogelgeluiden-g13
Vogelgeluiden

Vogelgeluiden

De reigers (Ardeidae) zijn een familie van vogels uit de orde van roeipotigen. De familie telt 67 soorten. De in Nederland en België meest voorkomende reigersoort is de blauwe reiger. Ook de grote zilverreiger, kleine zilverreiger, purperreiger, roerdomp en kwak komen in Nederland en België voor.

Blauwe-reiger

Familie De enige directe familie van de blauwe reiger is de purper reiger (Ardea purpurea) die met ruim 500 paar in Nederland broedt. De broeddichtheid van de blauwe reiger is nergens in Europa zo groot als in Nederland.
Kenmerken Mannetje en vrouwtje zijn hetzelfde gekleed. Grote, grijszwarte vogel met een zwarte kuif die soms plat over de nek ligt. Gele snavel, poten en ogen. In de vlucht een machtig postuur met sterk naar beneden gebogen vleugels en de (anders zo lange) hals ingetrokken. Niet zulke gevingerde vleugelpunten bij het vliegen zoals de ooievaar.
Eten Veel vis, maar leeft ook van mollen, muizen, slangen, jonge vogels, insecten en kikkers.
Geluid Roept in de vlucht een luid en rauw kraaierk, op het nest allerlei krassende geluiden.
Details
Ardea cinerea Spanwijdte: 175-195 cm
Ned Blauwe Reiger Lengte: 90-98 cm
Gewicht: tot 16 kilo
Aantal: 12.800 paren
Periode: hele jaar
Nest Broedt in kolonies in het riet, bomen of op de rotsen langs de kust. Eén legsel per jaar met 3 tot 5 eieren, die ongevlekt en blauwgroen zijn.
Gedrag Zit vaak onopvallend en onbeweeglijk in het riet of op een veld, wachtend op buit. Het grootste gedeelte van de Nederlandse vogels zijn standvogels, een deel trekvogels. In de winter arriveren hier exemplaren uit Noordoost-Europa.