Kasuarissen en emoes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loopvogels

Kasuarissen en emoes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasuarissen_en_emoes

Kasuarissen en emoes zijn een groep loopvogels uit Nieuw-Guinea en Australië.   Struisvogels en nandoes zijn ook loopvogels, maar horen tot een andere familie.  Ze kunnen niet meer vliegen. Er zijn jammer genoeg al heel wat soorten uitgestorven.

Bekijk hieronder maar even wat deze soort zo speciaal maakt.

2 families :

Kasuarissen

helmkasuaris

dwergkasuaris

oranjehalskasuaris

 

Emoes

Tasmaanse emoe (uitgestorven)

kangoeroe-eiland emoe (uitgestorven)

koningseilandemoe (uitgestorven)

emoe

 

Kasuarissen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasuarissen

In het kort

Kasuarissen zijn grote loopvogels uit Nieuw-Guinea en Australië.   De familie telt 3 soorten. Ze zijn familie van de emoe, de grootste loopvogel van Australië.   Maar ook familie van de struisvogels, de grootste loopvogel van Afrika, en de nandoes uit Zuid-Amerika.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Latijnse naam :  casuarius

Engels : Cassowary

Grootte Lichaam : 1,50 m

Habitat : Afrika

Gewicht : tot 60 kilo

Leeftijd : tot 45 jaar

Voortplanting: 2-8 eieren, draagtijd 50-52 dagen

Voedsel : fruit, vruchten, ongewervelden en kleine gewervelden, scheuten, graszaden, en schimmels

Status : Niet Bedreigd

 

Deze vogels leven in het regenwoud.  Hoewel het vrij schuwe vogels zijn, is het niet verstandig dicht te naderen.  Zij kunnen erg kwaad worden.  Een schop van een kasuarispoot, met een scherpe klauw eraan, kan een dodelijke wonde geven.

Het zijn alleseters.  Op de grond en aan laag hangende takken zoeken ze naar vruchten, maar ook paddenstoelen, insecten, kikkers, slangen en andere kleine diersoorten vinden ze best lekker.   Een kasuaris kan wel 40 tot 50 jaar oud worden.

Ze kunnen zeer lage geluiden maken, die mensen nog moeilijk kunnen horen.  De geluiden gaan ver in het regenwoud en zorgen ervoor dat vogels die alleen leven, elkaar nog kunnen ontmoeten.   De helmachtige kam helpt de vogels daarbij.  In die helm zitten kamertjes vol lucht.  Ze werken als een kleine microfoon en vangen de verre geluiden op.   Hij gebruikt de helm ook om zich beter door het struikgewas te kunnen voortbewegen.

Hij wordt anderhalve meter lang en een 60 kg zwaar.  De poten hebben drie tenen, waarvan de middelste een scherpe klauw heeft.  Ze kunnen ook heel goed rennen, tot 50 kilometer per uur en wel anderhalve meter hoog springen.   Ook zwemmen kunnen ze uitstekend.   Het wijfje is groter dan het mannetje en het meest duidelijk gekleurd.  Ze legt tot 8 blauwgroene eieren  waarop het mannetje 2 maanden broedt.   Daarna zorgt het mannetje nog een 9 maanden voor de bruingestreepte jongen.  De jonge vogels missen de felle kleuren van de volwassen dieren.

De helmkasuaris is een bedreigde vogelsoort omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt.  We denken dat er nog maar een 1500 vogels in het wild overblijven.  In dierentuinen in Australië zitten ongeveer 40 kasuarissen.     Ook worden eieren van kasuarissen verzameld door de mensen en uitgebroed door kippen.  De jonge vogels worden dan met de kippen gevoed en groot gebracht totdat de vogels volwassen worden.  Tegen die tijd worden de vogels geslacht en opgegeten.

 

 

Emoe

https://nl.wikipedia.org/wiki/Emoe

De emoe is de op een na grootste vogel ter wereld en kan net als de struisvogel niet vliegen. Hij rent op zijn lange polen met snelheden tot 50 km/u op zoek naar voedsel door het Australische struikgewas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vruchten, bessen en insecten vormen zijn hoofdvoedsel en hij eet ook gras en andere gewassen. Het vrouwtje legt 7 tot 10 eieren die door het mannetje worden uitgebroed.

In het kort

Latijnse naam : Dromaius novaehollandiae

Engels : Emu

Grootte Lichaam : 2 m hoog

Habitat : Australië

Gewicht : tot 60 kilo

Leeftijd : tot 20 jaar

Voortplanting: 6-12 eieren, broedtijd 8 weken

Voedsel : Vruchten, bessen, grassen en insecten

Status : Niet Bedreigd

De emoe is een soort struisvogel en leeft in Australië.  Dat is een land hier heel ver vandaan.  Hij kan tot 2 meter groot worden en kan niet vliegen.  Dat komt omdat zijn vleugels veel te klein zijn om zijn grote lijf in de lucht te dragen.  Maar hij heeft wel sterke looppoten.  Daarom hoort hij bij de loopvogels.  Aan elke poot heeft hij maar 3 tenen.  Hij heeft ook een vrij lange nek.  Hiermee kan hij gemakkelijk eten op de grond en in de bomen zoeken.

Ze trekken veel rond, steeds op zoek naar regen, zaad, bloemen, fruit, insecten en rupsen.  Zij kunnen per dag grote afstanden afleggen, soms zelfs hard lopen.  Meestal leven ze alleen.  Als ze samen zijn, is dat omdat er op die plaats veel voedsel te vinden is.  Je vindt ze vaak op open plaatsen, maar liefst niet in bossen.  Daar kunnen ze hun vijand niet goed zien en niet op tijd wegrennen als dat nodig moest zijn.

Tijdens het paren houdt het koppeltje een mooi dansje.  Dat noemen we balts.   Ze houden hun koppen omlaag met een gebogen hals. Dan zwieren ze heen en weer met hun kleine kopje.  Het mannetje is niet zo zacht, want hij bijt het vrouwtje dikwijls.

Na het paren bouwt het mannetje een groot nest van bladeren en takken.  Als dat klaar is, legt het vrouwtje er 7 heel grote, groene eieren in die wel een halve kilogram kunnen wegen.  Dan begint het mannetje te broeden, niet het vrouwtje !    In die lange tijd eet of drinkt hij bijna niet.  Af en toe staat hij eens recht om zijn eieren om te draaien.  Toch lukt het de roofdieren om af en toe een ei van onder het mannetje te stelen.  Tegen dat het eerste ei uitkomt, is het mannetje al flink vermagerd.   En waar zit het vrouwtje dan ?   Die is er al lang met andere mannetjes vandoor   :-(

Als de kleintjes uitkomen, verlaten ze dadelijk het nest.  Papa beschermt ze wel nog heel goed en leert hen te overleven.  Ook kuikens van anderen mogen bij hem komen.  De emoe kan 10 jaar worden, maar in een dierentuin wel 20 jaar.

De mensen lusten wel eieren van emoes, maar ook het vlees is lekker en lijkt wat op kippenvlees.  Sommige mensen houden ook in ons land emoes net zoals jij kippen houdt. Je hebt dan wel heel veel plaats nodig, want de emoes lopen graag veel rond.  Grote hokken zijn natuurlijk ook nodig.

soorten emoes :

emoe

Tasmaanse emoe  (uitgestorven rond 1850)

Kangoeroe-eiland emoe (uitgestorven rond 1827 door de jacht en de vele bosbranden)

koningseiland emoe (uitgestorven rond 1805 door de jacht van de zeehondenjagers en de zeelui)