Dieren en planten

mees

Als je in Nederland rondkijkt, zie je vast wel eens een mees voorbij vliegen. Deze kleine vogel is een veelvoorkomende soort en wordt vaak gezien in achtertuinen, parken en bossen. Maar wat weet je eigenlijk over deze fascinerende vogel? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over de Nederlandse mees.

De verschillende soorten mezen in Nederland

In Nederland zijn er diverse soorten mezen te vinden. De meest voorkomende soorten zijn de koolmees, de pimpelmees en de kuifmees. Maar er zijn ook minder bekende soorten, zoals de zwarte mees en de matkop.

De koolmees

De koolmees is herkenbaar aan zijn felgele borst en zwarte hoofd. Het is een veelvoorkomende soort in Nederland en komt voor in allerlei verschillende habitats, van steden tot bossen.

De pimpelmees

De pimpelmees is iets kleiner dan de koolmees en heeft een blauw palet op zijn kop en vleugels. Ook deze soort is te vinden in veel verschillende habitats.

De kuifmees

De kuifmees heeft een opvallende kuif op zijn hoofd en is te vinden in naaldbossen. Deze soort is wat minder algemeen dan de koolmees en pimpelmees.

De zwarte mees

De zwarte mees is kleiner dan de koolmees en heeft een zwarte kop en witte wangvlekken. Deze soort komt vooral voor in naaldbossen.

De matkop

De matkop lijkt veel op de zwarte mees, maar heeft een bruine kop in plaats van een zwarte. Ook deze soort is voornamelijk te vinden in naaldbossen.

De leefomgeving van de mees

Zoals eerder genoemd, is de mees te vinden in verschillende habitats. De koolmees en de pimpelmees zijn het meest aanwezig in tuinen en parken, terwijl de kuifmees, zwarte mees en matkop voornamelijk in bosrijke gebieden verblijven.

Het dieet van de mees

De mees eet voornamelijk insecten en ander klein voedsel zoals zaden en noten. In de zomer zijn ze vooral bezig met het verzamelen van insecten voor hun jongen, terwijl in de winter ook zaden en noten worden gegeten.

Het broedseizoen van de mees

De meeste mezen beginnen met broeden in de lente, wanneer het warmer wordt en er meer insecten te vinden zijn. De koolmees en pimpelmees broeden in nestkastjes, terwijl sommige andere soorten hun nestje maken in boomholtes.

Hoe kan je een mees herkennen?

Een mees is te herkennen aan zijn kleine formaat en opvallende kleuren. De koolmees heeft een felgele borst en zwarte kop, terwijl de pimpelmees blauwe vleugels en een blauwpaarse tint op zijn kop heeft.

Bescherming van de mees

De mees is een beschermde vogel in Nederland en er zijn diverse programma’s om deze vogelsoort te beschermen. Zo worden er nestkastjes geplaatst en worden er bomen geplant voor de verschillende soorten mezen om in te leven.

Tips om vogels naar je tuin te lokken

Wil je graag meer mezen in je tuin zien? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om deze vogels naar je tuin te lokken. Bijvoorbeeld het plaatsen van vogelvoeder en nestkastjes.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kan een mees worden?

Een mees kan gemiddeld zo’n 2 tot 3 jaar oud worden. In het wild is hun levensverwachting korter door diverse gevaren zoals roofdieren, ziektes en gebrek aan voedsel.

Wat kan ik doen om een zieke of gewonde mees te helpen?

Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met een vogelopvangcentrum. Zij hebben de kennis en middelen om de vogel te helpen en te verzorgen.

Waarom brengen mezen soms voedsel naar hun nestkastjes zonder dat er jongen zijn?

Dit gedrag wordt voedselhamsteren genoemd. Mezen verzamelen voedsel en slaan het op om een voorraad te hebben voor wanneer de jongen er zijn.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn nestkastje geschikt is voor mezen?

Zorg ervoor dat de opening groot genoeg is voor de soort mees waarvoor je het nestkastje wilt plaatsen. Daarnaast moet het nestkastje goed geventileerd zijn en mag er geen tocht zijn.

Zijn mezen trekvogels?

Niet alle mezen zijn trekvogels. De koolmees en pimpelmees blijven over het algemeen het hele jaar in Nederland, terwijl de zwarte mees en de kuifmees wel trekken in de winter.