Nandoes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loopvogels

Nandoes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nandoes

De grootste vogel van Zuid-Amerika, de pampastruis, is een prima hardloper maar kan niet vliegen. Hij leeft gewoonlijk in groepen van ten hoogste 30 vogels.

nandoesen

Tijdens de balts paart het mannetje met meerdere vrouwtjes. Hij maakt een ondiep nest op de grond en bebroedt daar alle eieren tegelijk.

In het kort

Latijnse naam : Rhea americana

Engels : Rhea

Grootte Lichaam : 1,50 m hoog

Habitat : Zuid-Amerika

Gewicht : tot 40 kilo

Leeftijd : tot 15 jaar

Voortplanting: 10-60 eieren, broedtijd ong. 6 weken

Voedsel : planten, zaden, wortels, vruchten, hagedissen, kevers, sprinkhanen, en aas.

Status : Niet Bedreigd

De nandoe is een loopvogel die behoort tot de familie van de nandoes.  Ze leven in Zuid-Amerika en eten vooral gras op de open vlaktes.  Maar naast gras eten ze nog andere planten en ook kleine dieren.  De vogels lijken op struisvogels, maar zijn flink kleiner tot ruim één meter groot.  Ze hebben ook drie tenen, terwijl de struisvogel er twee heeft.  Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar en zijn allebei bruin met een witte buik.

Als ze in gevaar zijn, rennen ze hard weg.  Na het paren is het het mannetje die de eieren uitbroedt in een nest op de rond.  Daarin kunnen wel 50 eieren liggen.  De papa zorgt ook daarna goed voor zijn kleintjes.  Mama en papa blijven niet lang samen.  Al gauw gaan ze elk terug op zoek naar iemand die terug zin heeft om te paren.  De dieren worden door mensen gevangen voor hun vlees, maar ook voor hun veren.

Nandoes vormen een aparte familie loopvogels.  De familie telt maar 2 soorten.  Het zijn grote vogels die er uitzien als struisvogels.  Ze hebben een erg kleine staart.  De lengte van de vogel is ruim één meter.  Andere families van hen zijn de kasuaris en de emoe.

Deze vogels kunnen tot 30 jaar oud worden.  Nandoes komen in het wild enkel voor in Zuid-Amerika, maar ze worden over de hele wereld gehouden als huisdier en soms ook op grote nandoe-boerderijen.  Ze worden gehouden op weiland dat een beetje bebost is.  Nandoes lijken sterk op emoes, maar toch zijn er verschillen.  Alle loopvogels hebben geen tanden en geen krop.  Daarom hebben ze al vanaf de eerste dagen van hun leven maagkiezel nodig.   Dit zijn echte steentjes die in hun maag zitten.

Ze broeden gemakkelijk op onze nandoe-boerderijen.  De hen, die een pak lichter is dan de haan,  legt licht beige eieren.  Enkel de haan broedt de eieren uit en zorgt voor de kuikens.  De eieren worden soms ook door de broedmachine uitgebroed.  De kuikens zijn nestvlieders.  Dat wil zeggen dat zij vrij snel rondlopen.  Ze broeden vooral in onze lente- en zomermaanden. In hun land worden ze sterk bedreigd door de vele landbouw en de bossen die hierdoor worden gekapt.   Hun naam danken ze aan hun roep.   Het mannetje roept tijdens het paren een geluid dat lijkt op ‘nandoe’.

soorten nandoes :

nandoe

Darwins nandoe