Pinguïns

 

Pinguïns

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pingu%C3%AFns

Pinguïns zijn zeevogels die niet kunnen vliegen en alleen voorkomen in het zuiden van onze aardbol.  Ze zijn volledig aangepast aan erg koude gebieden en het leven in de zee.

De naam “pinguïn” komt waarschijnlijk uit een andere taal  pen gwyn  en betekent witte kop. Pinguïns zijn carnivoor.   Dat wil zeggen dat ze vlees en vis eten.  Ze vangen hun voedsel onder water en eten hierbij vooral vis, kreeftjes en kleine inktvisjes.  Er bestaan enkele soorten pinguïns.  Onderaan zie je ze allemaal opgesomd.  De grootste soort, de keizerspinguïn, eet ijsvissen, krill en inktvissen.  Krill zijn piepkleine diertjes die goed op garnalen lijken.  De koningspinguïn eet soms inktvissen maar leeft vooral van kleine lantaarnvissen.  De drie kleinere soorten leven meestal van krill.

De meeste pinguïnsoorten maken hun nest in gaten of holen om zich zo tegen de zon te beschermen.  Ze verbeteren dit met takjes en restjes of bouwen een nest van stenen die ze in de buurt vinden.  Ze leggen meestal 2, soms 3 eieren.  De beide ouders lossen elkaar af bij het broeden.  Terwijl de ene het ei bebroedt, trekt de andere naar zee om te gaan eten en eten te zoeken voor de jongen.  Zodra het jong is uitgekomen, lossen de ouders elkaar op dezelfde manier af om het jong te voeden.

Enkel de grootste soorten maken geen nest.    Ze broeden het enige ei uit op hun poten onder een huidplooi van de buik.  Bij de keizerspinguïn broedt alleen het mannetje het ei uit.  Soms bij temperaturen van – 70 graden,  terwijl het vrouwtje naar zee teruggaat om te eten.

Voorwoord

Ik heb het onderwerp pinguïns  gekozen, omdat het me een leuk onderwerp lijkt. En ik er nog niet zoveel van weet. En ik er graag meer over te weten wil komen.

Waarom de naam ?
Sommige soorten pinguïns hebben meer dan een gewone naam. De kinbandpinguïn wordt ook wel ringbandpinguïn en baardpinguïn genoemd. Dit kan erg verwarrend zijn. Om het eenvoudiger te maken, geven wetenschappers alle dieren en planten een wetenschappelijke naam, die haast nooit wordt veranderd. Dit voorkomt verwarring tussen mensen uit verschillende landen, die misschien niet dezelfde namen voor dezelfde soort gebruiken. De wetenschappelijke naam van kinbandpinguïn is pygoscelis antarctica.
Bouw van een pinguïn. 

Het lichaam van een pinguïn is zeer geschikt voor het bewegen door het water.  De gestroomlijnde vorm lijkt op die van zeezoogdieren zoals robben, dolfijnen  en walvissen. Wanneer een pinguïn jaagt, maakt hij zijn lichaam nog gestroomlijnder door zijn kop tussen zijn schouders te trekken en zijn lichaam te houden.

Pinguïns hebben van alle vogels misschien wel de meest bijzondere vleugels. Terwijl de vleugels van de meeste vogels bedoeld zijn om te vliegen, zijn die van de pinguïn ervoor om te zwemmen. Pinguïns zwemmen door hun platte vleugels –of vinnen op en neer te slaan, waardoor het lijkt alsof ze door het water vliegen. De vleugelbotten zijn aan elkaar gegroeid om de vinnen stijf en stevig te maken.

Pinguïns zijn niet alleen perfect gebouwd om te zwemmen, maar ook kunnen ze goed warm blijven. Ze hebben een dikke vetlaag, of blubber, vlak onder hun huid. De meeste zijn zelfs zo goed beschermd tegen de kou dat ze soms oververhit raken.

 

Leefgebied. 

Pinguïns leven op de zuidpool. Ze leven altijd langs de kust, niet meer dan een paar kilometer landinwaarts. Er leven geen pinguïns op de noordpool of op het noordelijke halfrond van de aarde. Maar toch is het een paar soorten pinguïns gelukt om naar het noordelijke deel richting de evenaar te gaan. Maar ook deze pinguïns leven in de koudste wateren die ze kunnen vinden. In de warme zeeën zijn haaien en anderen vissen, die op jacht zijn en zo groot zijn dat ze iedere voorbijgaande pinguïn te pakken krijgen.

Verschillende pinguïnsoorten zijn op het zuidelijke deel van de aarde gevangen genomen en in het noordelijke deel van de aarde los gelaten, vaak bij het noorden van Noorwegen, in de hoop dat  ze daar zouden wennen. Maar deze experimenten zijn elke keer mislukt. Na een paar weken waren de pinguïns verdwenen. Misschien hebben sommigen geprobeerd naar het zuiden terug te gaan. Andere zijn waarschijnlijk opgegeten door beren en vossen, die in het noordpool gebied leven.

Alleen wordt het zuidpoolgebied bedreigd door het broeikas effect als het zo door gaat sterft de pinguïn uit.

Wat eet een pinguïn ?
Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Konings- en keizerspinguïns, die vooral op pijlinktvis jagen, hebben een lange, tangvormige snavel waarmee ze hun langgerekte, snelle prooi kunnen vangen. Kleinere pinguïns die vooral vis en krill eten, hebben kortere, stompere snavels. Een pinguïn heeft stekels op zijn tong om vis vast te houden.
Ten opzichte van hun grootte kunnen pinguïns enorme hoeveelheden voedsel eten. Zo zijn er pinguïns die tijdens één jachtpartij bijna 4 kg pijlinktvis hadden gegeten. Het gemiddelde gewicht van zo`n pinguïn met een lege maag is amper 5 kg, dus zo`n pinguïn had zijn gewicht bijna verdubbeld. Maar pinguïns kunnen ook goed overleven zonder voedsel. De meeste soorten kunnen wekenlang zonder voedsel wanneer ze in de rui zijn en dus niet kunnen jagen.

Paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen.

Op één soort na broeden alle pinguïns één keer per jaar. De meeste pinguïns komen aan het eind van de lente samen in hun broedkolonies om te paren, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen.

Enkele soorten doen het anders. Keizerpinguïns bebroeden de eieren de hele winter lang.

Pinguïns leggen hele kleine eieren voor hun lichaamsgrootte. Maar pinguïneieren zijn wel bijzonder sterk. Ze hebben een hele dikke eierschaal. Zwakke eieren zouden niet lang heel blijven.

Pinguïns moeten ook uitkijken voor eierdieven. Meeuwen, jagers en ijshoenders, zijn vaak opzoek naar onbewaakte of verlaten eieren om te eten. Kleine kuikentjes zijn ook kwetsbaar als ze niet genoeg in de gaten gehouden worden.

De meeste pinguïns hoeven hun eieren maar een paar weken warm te houden voordat ze uitkomen. Maar de grote pinguïns doen veel langer over het broeden, soms wel 55 tot 65 dagen.

Wanneer pinguïnkuikens uit het ei komen, zijn ze bedekt met fijne donsveren en zitten hun oogjes nog dicht. De jongen hakken de dikke schaal open met behulp van hun eitand, een korte, scherpe stekel aan het einde van de snavel. De eitand valt vlak na het uitkomen uit. Pinguïns hebben honger vanaf het moment dat ze ter wereld komen. Op het begin houdt één ouder het kuiken warm en zoekt de andere ouder voedsel. Deze periode gaat door tot het jong klaar is om het nest te verlaten. De snelste kuikens doen die na 50 dagen.

Soorten. 

soorten pinguinen

Er zijn verschillende soorten pinguïns. Een aantal bekende soorten zijn deze (over elke pinguïn staat een weetje):

 

  1. kinbandpinguïn.

 kindbandpinguin

Op deze pinguïn wordt veel gejaagd door onder andere: de zeeluipaard, de orka en robben.

 

 

 

2.koningspinguïn.

 koningspinguinen

De koningspinguïn is de kleurrijkste en elegantste pinguïn. Door zijn blauwgrijze verenkleed op zijn zwarte flanken en vinnen, roomkleurige borst, zwarte kop en heldere gouden vlekken aan iedere kant van zijn keel. Als een koningspinguïn staat is hij 90 cm lang

 

 

 

3.keizerspinguïn.

 

De keizerspinguïn is de grootste pinguïn die er is. Als hij staat is hij wel 110 cm. En hij weegt 30 tot 41 kg. Als hij gaat zwemmen kan hij wel 18 minuten onder water blijven.

 

 

4.kleinste pinguïns.

Phillip-Island-Penguins 

De kleinste pinguïns zijn de dwergpinguïn en de witvleugelpinguïn. Ze zijn beide als ze staan maar 35 cm lang. De witvleugelpinguïn weegt 1,4 tot 2 kg en de dwergpinguïn maar 1 tot 2 kg. En ze leven langs de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Nawoord.  

Ik vond het leuk om een werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd. Nu weet ik veel meer over pinguïns en over hoe ze leven, wat ze eten, hoe ze broeden en dat er lichte en zware pinguïns zijn. Maar het nadeel aan een werkstuk is dat je er elke dag mee bezig moet.