Roeipotigen

 

Roeipotigen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roeipotigen

 

Roeipotigen of pelikaanachtigen (Pelecaniformes) zijn een orde van de vogels en telt 5 families en 111 soorten. Het zijn meest vogels met zwemvliezen aan hun poten. Zij behoren tot de clade van de zogenaamde watervogels.

De roeipotigen zijn een groep vogels die we ook de pelikaanachtigen noemen.  Ze hebben zwemvliezen aan hun poten en zijn echte watervogels.  Ze leven in of bij het water.  Sommige in zout water zoals in de zee, anderen in zoet water zoals in meren.  Je vindt ze aan de kust, in zee of aan grote rivieren.

Vooral hun poten zijn prima in het water.  Met hun stevige tenen en zwemvliezen stappen ze vlot door het water.  Er zijn zelfs soorten die onder hun huid blaasjes hebben die met lucht gevuld zijn.  Zo kunnen ze tijdens het stappen in het water niet verder wegzinken.  Omdat het zo een grote vogels zijn, zullen ze hierdoor veel lichter aanvoelen in het water.

Duiken doen ze niet.  Ze vangen hun prooi door hem uit het water te plukken.  Hierbij kunnen ze ook knap vliegen.  Je vindt de vogels vaak in hele grote groepen samen.  Dat noemen we kolonies.

Taxonomie

Ardeidae (Rijgers)

Balaenicipitidae (Schoenbekooievaar)

Pelecanidae (Hamerkop)

Threskiornithidae (Ibissen en Lepelaars)