Seriema’s

Seriema’s

https://nl.wikipedia.org/wiki/Seriema%27s

Seriema’s (Cariamidae) zijn een Zuid-Amerikaanse vogelfamilie uit de orde Cariamiformes, verwant aan de nu uitgestorven schrikvogels. De familie telt twee soorten. Traditioneel werden beide groepen in de Gruiformes (kraanvogelachtigen) geplaatst, maar DNA-resultaten van onder andere Hackett (2008) hebben laten zien dat zij aan de basis staan van de groep die de valken, parkieten, zangvogels en schrikvogels omvat.

GRLABP

De seriema’s zijn een kleine vogelfamilie uit Zuid-Amerika.  De familie telde drie soorten, maar één soort is al uitgestorven.  Dat waren de schrikvogels.  Vroeger hoorden deze vogels bij de kraanvogels, maar nu vormen ze een aparte familie.  Ze zijn zelfs dichter familie bij de valken, de parkieten en de zangvogels.

De vogels worden een kleine meter groot. Ze vliegen bijna niet meer, maar rennen op de bodem.  Vliegen gaat moeilijk omdat hun vleugels te kort zijn en hun poten en staart te lang.
De vogels leven op de open vlaktes waar ze vooral insecten, hagedissen en zelfs slangen eten.

De seriema’s bouwen een nest op de grond om hun eieren in te leggen.  Meestal ergens in de struik of een lage boom.  Soms wel eens tot 3 meter hoog.  In het nest worden ongeveer drie witte eieren gelegd met bruine en paarse spikkels.
Na 30 dagen komen de vogels al uit.

Beschrijving

Seriema’s zijn 75-90 cm groot en wegen ongeveer 1,5 kg. Het zijn bodembewonende vogels die meer rennen dan vliegen omdat ze lange poten, een lange nek en een lange staart, maar korte vleugels hebben. De kuifseriema’s hebben een (blauw) kuifje op hun kop, rood-oranje poten, en hun veren zijn bruingetint. De zwartpotige seriema heeft een zwart-grijze snavel, zwart-grijze poten en zijn veren zijn grijsgetint. Seriema’s leven op de pampa’s, waar ze zich voeden met insecten, slangen en hagedissen.

seriema-capturando-cobra

Voortplanting

De Seriema bouwt een nest om haar eieren in te leggen.
De kuifseriema maakt haar nest op de grond, in een struik of in een boom tot 3 meter hoog. De Burmeister seriema maakt enkel nesten in bomen. Per nest legt de seriema 2 tot 3 eieren, de eieren zijn wit en hebben bruine en paarse spikkels.
De broedtijd duurt 24 tot 30 dagen.

 

Taxonomie

  • Geslacht Cariama
    • Cariama cristata (Kuifseriema) uit Zuidoost-Brazilië en Centraal-Argentinië;
  • Geslacht Chunga
    • Chunga burmeisteri uit Paraguay en Noordwest-Argentinië.