Struisvogels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Loopvogels

FLIB1M

Struisvogels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Struisvogels

Latijnse naam : Struthio camelus

Engels : Ostrich

Grootte Lichaam : 1,75-2,75 m hoog

Habitat : Afrika

Gewicht : tot 160 kilo

Leeftijd : tot 45 kilo

Voortplanting: 10-15 eieren, 35-45 dagen

Voedsel : zaden, struiken, gras, fruit, bloemen en insecten

Status : Niet Bedreigd

Struisvogels zijn een groep loopvogels uit Azië en Afrika.   Heel lang geleden moeten er ook struisvogels hebben rondgelopen in Griekenland en Rusland.  Dat weten we omdat we daar in de grond restjes van botten hebben gevonden.

STRUISVOGELS M V

De vogels hebben twee tenen.  Eén teen is uitgegroeid tot een soort hoef.  Het zijn de grootste en zwaarste vogels die op de wereld rondlopen.  Ze kunnen het hardst rennen van alle vogels en leggen ook de grootste eieren.  De nandoe is dichte familie van de struisvogel. Ook de olifantsvogel zou familie kunnen zijn.  Dit dier is al heel lang uitgestorven.  Er zijn mensen die de botjes en beentjes nog aan het onderzoeken zijn.  De emoe en de kasuaris zijn ook loopvogels, maar horen tot een andere familie.

GRLA9P

soorten struisvogels :

struisvogel

somalistruisvogel

 

De struisvogel is een loopvogel die vooral in Afrika voorkomt.  Het is de grootste, zwaarste en snelste loopvogel ter wereld.  Mannetjes kunnen meer dan twee en een halve meter lang worden en wel 150 kilogram zwaar.  Vrouwtjes zijn iets korter en lichter.  Struisvogels hebben krachtige, lange en kale poten.  Er zijn twee tenen, waarvan een met nagel en een zonder.  Hij kan zo snel als een auto lopen.  Als er gevaar is, kan hij gevaarlijk met zijn poten trappen.  Omdat de struisvogels zo groot zijn en goede ogen hebben, zijn zij vaak de wacht voor andere dieren.  Zij zien het gevaar als eerste aankomen en laten dit met luide klanken weten.  Zo waarschuwen ze niet alleen andere struisvogels, ook andere dieren weten zo wanneer ze moeten vluchten.  Struisvogels leven samen met antilopen, giraffen en zebra’s.

 

Het lijf van een struisvogel is bedekt met grote veren.  Het mannetje is voor het grootste deel zwart, maar heeft witte vleugels en een witte staart.  Het vrouwtje is bruin.  Ze hebben een kleine kop, maar erg grote ogen en een lange nek.  In de paartijd vechten de mannetjes met hun sterke poten om de vrouwtjes.  De mannetjes hebben drie tot vijf vrouwtjes.  Maar één vrouwtje mag de eieren uitbroeden.   Ze leggen elk zo’n 10 tot 15 witte eieren in een grondnest.

Een struisvogelnest heeft soms 40 of meer eieren die worden uitgebroed in ongeveer 40 dagen.  Dat nest is gewoon een kuil in het zand.  De eieren van de struisvogel zijn groter dan die van ieder ander dier.  Ze leven in groepen van vijf tot vijftig dieren en eten vooral planten.   Als vijanden nabij komen kan een struisvogel raar beginnen doen.  Hij gaat met de nek languit op de grond liggen om zo minder op te vallen.  Sommige mensen zeggen dat hij zijn kop in het zand gaat steken.  Dat is niet echt waar.

Er bestaan ook boerderijen waar de vogels worden gefokt.  De veren worden gebruikt in dure kleren.  Vroeger werden de vogels ook gebruikt om op te rijden, maar ze kunnen het niet lang uithouden omdat ze snel moe worden.  Een struisvogel eet alles, maar vooral grassen en kruiden.  Maar hagedissen en kikkers, die tussen de planten schuilen, gaan in één keer naar binnen.  Ze slikken ook wel eens steentjes in.  De steentjes hebben dezelfde taak als onze kiezen.  Wij vermalen ons eten met onze kiezen maar vogels hebben geen tanden en kiezen.  De steentjes vermalen in de maag dus de harde delen van het voedsel

 

Struisvogels

Zijn de grootste vogels die er bestaan. Het mannetje kan bijna drie meter hoog worden. De struisvogel heeft een lange nek en lange, sterke poten. Zijn nek en kop zijn bedekt met korte, haarachtige veren. Het lichaam van het mannetje is bedekt met een zwart verendek, het uiteinde van de vleugelveren is wit. Het vrouwtje is kleiner en is bruin/grijs van kleur.

Stevige poten…

Met zijn sterke poten kan de struisvogel wel 70 km per uur rennen. Hij maakt stappen van 3,5 meter. Ook gebruikt de struisvogel zijn poten als wapen. Zodra de struisvogel zich bedreigd voelt, trapt hij met zijn sterke poten naar voren. Deze poten lijken meer op een hoef dan op een vogelpoot. Ze hebben namelijk maar twee tenen en één grote, scherpe nagel.

Waar leven struisvogels?

De struisvogel leeft in grote delen van Afrika. Hij komt voor op de savannes en op uitgestrekte zandvlakten. Grote groepen struisvogels zwerven vaak door het landschap, op zoek naar voedsel. Omdat de struisvogels zo groot zijn en goede ogen hebben, zijn zij vaak de schildwacht voor andere dieren. De struisvogels zien het gevaar als eerste aankomen en laten dit met luide keelklanken weten. Zo waarschuwen ze niet alleen andere struisvogels, ook andere dieren weten zo wanneer ze moeten vluchten. Struisvogels leven vaak in gezelschap van antilopen, giraffen en zebra’s.

Wat eten struisvogels?

De struisvogel eet veel verschillende dingen. Zijn menu bestaat voornamelijk uit gras, wortels, zaden en bladeren. Soms jaagt hij op kleinere dieren, zoals insekten. Het voedsel is afhankelijk van het gebied waar de struisvogel woont. De struisvogel kan goed een tijd zonder water en kan daardoor lang in droge gebieden overleven. Hij heeft dan genoeg aan het water dat hij uit zijn voedsel haalt.

Struisvogels slikken ook wel eens steentjes in. Soms zelfs met opzet. De steentjes hebben dezelfde taak als onze kiezen. Wij vermalen ons voedsel met onze kiezen maar (struis)vogels hebben geen tanden en kiezen. De steentjes vermalen in de kauwmaag dus de harde voedseldelen waardoor die makkelijker verteerd worden.

Familie

De struisvogel behoort tot de familie van de loopvogels. Deze naam hebben zij niet voor niets gekregen. In de loop der jaren hebben zij het vliegen verleerd. Struisvogels zien er net zo uit als vogels. In plaats van sterke vleugels hebben deze vogels echter sterke poten. Struisvogels zijn veel te zwaar om te vliegen. Ook is hun verenkleed hier niet op gebouwd. Een mannetjesstruisvogel heeft vaak meerdere vrouwtjes. Van deze vrouwtjes is er één de baas en de andere zijn de ‘bijhennen’. Om geschikte partner(s) te vinden, voeren de mannen een dans op waaraan de vrouwtjes mee doen. Dit wordt ook wel ‘baltsen’ genoemd. Nadat de partners gekozen zijn, paren de vogels.

Alle vrouwtjes van een mannetje leggen de eieren in één nest. Dit is een kuil in het zand. Het mannetje is het grootste gedeelte van de dag en nacht aan het broeden. Op het heetst van de dag neemt het belangrijkste vrouwtje het over. Wanneer ze dat doet schuift ze haar eigen eieren naar het midden. De eieren van de bijhennen komen dan meer aan de buitenkant te liggen. De eieren in het midden van het nest hebben de meeste kans om uit te komen, want daar is het het warmst.

Een struisvogelei is enorm groot. Het weegt ongeveer net zoveel als 25 kippeneieren. De eierschaal is zo dik en stevig dat het soms dagen duurt voor een jong door de dikke schaal heen heeft gepikt. Na 42 dagen broeden komt het kuiken eruit. De jongen groeien daarna ongeveer een centimeter per dag.

Een struisvogeltroep bestaat vaak uit een grote verzameling van families, koppels en alleenstaande vogels van alle leeftijden. De jongen van verschillende families zitten bij elkaar in een soort crèche. Alle jongen worden door de verschillende struisvogel-ouders opgevoed.

Vroeger waren struisvogelveren heel erg gewild. Ze werden vooral gebruikt als versiering op dameshoeden. In die tijd werden er struisvogelfarms opgericht. Hier worden de dieren gefokt, waarna de huid tot leer verwerkt wordt en de veren gebruikt worden ter versiering. Deze struisvogelfarms bestaan nog steeds in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en ook in Nederland. Tegenwoordig wordt ook het vlees gegeten. In een aantal delen van Afrika is de struisvogel reeds uitgeroeid. Nu wordt er geprobeerd de vogel weer uit te zetten in Israël en Jordanië.

Wist jij dat?

…struisvogels hun kop niet in het zand steken? Iedereen kent wel het verhaal dat struisvogels de kop in het zand steken als zij bang zijn. Dit is niet waar. Dit verhaal is waarschijnlijk ontstaan omdat een struisvogel vaak ‘verdwijnt’ bij gevaar. Hij ligt dan met gestrekte hals plat op de grond om niet gezien te worden. Hij lijkt net op een zandheuvel. Als je dichterbij komt, springt hij op en rent snel weg.

…de struisvogelfamilie al heel oud is? Het oudste fossiel dat ooit is gevonden, is ongeveer 50 tot 60 miljoen jaar oud. Sinds het begin van de geschiedenis hebben struisvogels hun sporen nagelaten. De oude Egyptenaren gebruikten de eieren al voor het maken van allerlei gebruiksvoorwerpen. In de Romeinse tijd werd gebraden struisvogel als een passend hoofdgerecht voor de keizerlijke feesten beschouwd.