Wespendief

Wespendief

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wespendief

Wespendief             Pernis apivorus – European Honey Buzzard

Latijnse naam         Pernis Apivorius

Familie                      Sperwers (accipitridae)

Lengte                      51 – 57 cm

Spanwijdte              135 – 150 cm

Voedsel                    Volwassen wespen, hommels , larven en poppen.
Bij gebrek aan insekten ook     kleine zoogdieren en reptielen.

Kenmerken             Leeft teruggetrokken in bossen.
Wordt vaak aangezien voor een buizerd.

Voorkomen             Vrij algemeen voorkomende zomergast, vooral in Drenthe, de Veluwe en de achterhoek.

 
De wespendief is een forse roofvogel van rond de 55 cm groot. Hij is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Georges Cuvier, een Franse natuurkundige en zoöloog, in 1816. De naam apivorus is afgeleid van het Latijnse woord voor bij-etend, alhoewel de Nederlandse naam wespendief meer toepasselijk is, hij eet vaker wespen en horzels dan bijen.

Wespendief-

Het geslacht Pernis kent 3 soorten, naast de Europese versie is er ook een gekuifde wespendief (Pernis ptilorhynchus) en een gestreepte wespendief (Pernis celebensis). De Europese leeft in het zuiden van Europa en in Azië en overwintert in Afrika.

Wespendieven zijn echte bosvogels, ze hebben niet het superscherpe zicht dat veel andere roofvogels hebben. Ze jagen dan ook niet in de lucht maar veel meer in bomen en op de grond. Naast honing(raten), wespen en bijen en hun poppen eten ze kleine knaagdieren, vogels en reptielen.

De kop is speciaal aangepast aan het uitgraven van wespennesten, deze is smaller dan die van andere rovers en de nek is langer. Ook de neusgaten zijn aangepast, om te voorkomen dat er vuil in komt tijdens het graven, zijn dit slechts spleetjes. Op de nek en kop maar vooral op het voorhoofd bevindt zich zeer dichte bevedering als bescherming tegen steken van de prooidieren.

De wespendief is zelf niet echt een sterke roofvogel, hij is zelf ook vaak prooi van grotere rovers. Ook daar heeft de natuur iets op bedacht; het uiterlijk van de wespendief lijkt op dat van jonge grotere rovers, waardoor die denken dat ze met een goed beschermde jonge soortgenoot te maken hebben. Daarnaast verschuilt de wespendief zich vaak in bomen en struiken.

Alleen in de broedtijd vergeet het mannetje zijn bescheidenheid, met veel vleugelgeklapper en geluiden probeert hij dan een vrouwtje te lokken. Zodra er een koppel gevormd is, wordt de man ook vreselijk territoriaal, hij duldt niet alleen geen concurrenten maar ook grotere vogels worden dan verjaagd. Het koppel bouwt van takken een relatief klein nest in een boom en er worden gemiddeld 4 eieren gelegd. Beide oudervogels broeden de eieren uit in krap 5 weken. De jongen worden dan gevoerd met wat grotere prooidieren, waardoor ze snel groeien. Ze vliegen uit als ze tussen de 6 en 7 weken oud zijn. Ook na het uitvliegen voeren de ouders nog door, maar dat kan niet te lang, want al begin september vliegen de vogels naar Afrika om te overwinteren. Jongen die dan nog niet geheel zelfstandig zijn, krijgen het dan bijzonder moeilijk, ze moeten een paar weken later zelf weg naar de overwinteringgebieden weten te vinden. Jonge wespendieven komen langzaam op kleur en zijn geslachtsrijp als ze 3 jaar oud zijn.

De wespendief is een roofvogel uit de familie van de sperwers.   Wespendieven komen in de zomer in een groot deel van Europa minder en minder voor, waaronder ook soms in Nederland en België.   De vogel overwintert in West-Afrika, meestal in Nigeria.

Hij eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels.  Soms eet hij ook reptielen en andere insecten.

Hij wordt een halve meter hoog met een breedte van de vleugels van anderhalve meter.   Hij verschilt met de buizerd door zijn langere en smallere vleugels en nek, en kleinere staartkop.  Zijn verenkleed is donkerbruin, soms geheel bruin of wit met een kop die meer grijs is.  Broeden doet hij in open bossen.   Ze volgen insecten naar hun nest die dan door hen uitgegraven worden.  Soms vangen ze de insecten in de vlucht.