Wouwen

Wouwen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wouwen

De rode wouw is ongeveer zo groot als een buizerd. De staart van deze roofvogel is lang en diep gevorkt en onderaan elke vleugel zit een grote witte vlek, wat hem tijdens de vlucht onmiskenbaar maakt.

wouw-

Het vrouwtje is een slag groter dan het mannetje. Rode wouwen gaan een paarband voor het leven aan. Ze bouwen meestal boven in een boom een nest van ongeveer een meter in doorsnede. De vogels zijn in de broedtijd erg gevoelig voor verstoring.

Wetensch. Naam               Milvus milvus

 

Engelse naam                    red kite

 

Verspreiding                       Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika

 

Voedsel                                aas, kleine zoogdieren, vogels, vissen

 

Lengte                                  60 – 70 cm; spanwijdte 160 cm

 

Gewicht                                0,8 – 1,6 kg

 

Status                                   kwetsbaar

Wouwen zijn een vogelgroep van roofvogels. Kenmerkend zijn de lange zeilvleugels, erg korte poten en zwakke klauwen.

Zwarte wouwen zijn echte alleseters die het liefst rondhangen bij vuilnisbelten of havens op zoek naar iets eetbaars. Op sommige plaatsen in de wereld komen enorme groepen zwarte wouwen voor. Ze zijn liever lui dan moe, want ze pakken liever een prooi af van een andere roofvogel dan zelf op jacht te gaan. In steden zijn ze soms zo brutaal dat ze eten stelen uit de manden op het hoofd van mensen. De zwarte wouw is een stiekemerd; broedt hij nu wel of niet met zekerheid jaarlijks in Nederland? Elk jaar worden de geruchten sterker en hangen er tot ver in de zomer ‘verdachte ‘zwarte wouwen rond, maar een nest wordt eigenlijk nooit gevonden. Het laatste zekere broedgeval met een uitgevlogen jong was in 1996 bij Deventer. In 2000 werd er nog wel een poging gewaagd bij Doesburg, maar dat nest mislukte in de eilegfase. Het blijft opletten geblazen.

De wouw is een roofvogel uit de familie van de arenden.   Een volwassen vogel is meer dan een halve meter hoog.   Het uiterlijk lijkt op dat van de buizerd, maar de vogel heeft een gevorkte staart.  Je kan hem herkennen door zijn grote witte vlek onder aan zijn vleugels.     De roofvogel jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels, maar kan ook prooien van andere roofvogels afpakken.  Daarnaast is de wouw een aaseter.  Bij ons vind je twee soorten wouwen : de rode wouw en de zwarte wouw.   De rode wouw vliegt liefst in open gebieden om te jagen.  Een nest maken en broeden doet hij wel in het bos.  Dat nest kan wel een meter breed zijn.  Daar hoog in de boom vinden ze het echt niet leuk als ze gestoord worden.  Het vrouwtje is ook een pak groter dan het mannetje.  Ze blijven hun ganse leven samen.  De zwarte wouw is donkerder van kleur dan de rode wouw.

wouw

De prooi die ze vangen, wordt aan de klauwen weggedragen en tijdens de vlucht opgegeten.  De zwarte wouw wordt vaak cirkelend boven meren gezien, waar hij jacht maakt op vis.   De vogels verblijven bij ons niet vaak, maar ze gebruiken ons land meer om door te trekken.   Bij ons staat de vogel wel op de rode lijst.