Mutsdragers

Mutsdragers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Monoplacophora

Mutsslakken, mutsweekdieren (klasse Monoplacophora Odhner, 1940) zijn een klasse weekdieren waarvan men lange tijd dacht dat ze uitgestorven waren. Op 6 mei 1952 werden echter tijdens een Deense expeditie met het onderzoekschip Galathea voor de westkust van Costa Rica (Midden-Amerika) recente, levende dieren opgedregd van op een diepte van ruim 3500 meter. Het betrof de soort Neopilina galathea. Later zijn nog meer soorten van deze groep gevonden, waaronder Neopilina bruuni en Neopilina bacescui.

mutsdragersm

Het zijn de meest primitieve mollusken en alle gevonden soorten zijn bewoners van de diepzee (diepten tussen 2500 en 6500 m). Mutsslakken danken hun naam aan de napslak-achtige schelp die zij dragen boven een brede, ventrale voet, een kop aan de voorkant, een anus aan de achterkant en een smalle mantelgroeve rond het lichaam, waarin zich een gepaarde rij korte kieuwen bevindt.

De naam Mono-plac-o-phora betekent letterlijk één schelp(stuk) dragend, in tegenstelling tot de keverslakken die meerdere schelpstukken dragen (monos (Gr.) = één, plax, plakos = plaat of plakous = koek en phorein = dragen).

Voor 1952 waren de Monoplacophora alleen bekend van fossielen van het Cambrium en het Devoon, daarom kreeg de eerste levende soort die hiervan gevonden werd het genus Neo-pilina toebedeeld: van neos (Gr.) = nieuw en pilos = vilt, vilten hoed, reishoed.

Taxonomie

Orde Tryblidiida

Orde Cyrtonellida †

Orde Pelagiellida †