Wormachtig

r-goe-18   b-goe-2   P-GOE-16

Dieren en Planten

firefox-vs-internet-explorer

Wormachtig

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wormen_(dieren)#Wormachtig

Een relatief lang, dun en pootloos lichaam wordt in de biologie wormachtig genoemd, vele dieren die niets met wormen te maken hebben, dragen de naam ‘-worm’, zoals wormsalamanders, -hagedissen, en -slangen. De hazelworm is de naam van een pootloze hagedis (die overigens niet behoort tot de wormhagedissen). Ook sommige insecten (oorworm) en hun larven worden soms ‘worm’ genoemd, zoals de koperworm of ritnaald (larve van de kniptor) en de meel- en morioworm, larven van zwartlijfkevers.

regenworm

Wormen zijn een groep van dieren die wel 25 duizend soorten telt.  Door de naam ‘worm’ lijken wel niet alle dieren op wormen zoals wij ze kennen.  Sommigen hebben rare vormen.  Het zijn allemaal dieren zonder beenderen.  Het is soms meer een groep waarin dieren zitten die in geen enkele andere groep thuis horen.

Je vindt ze over de hele wereld.  Sommige soorten leven op het land of in zoet water.  De meeste wormen leven in de zee.  Je hebt soorten die op andere dieren leven en zich daar aan vast maken.  Hun lichaam is smal en week en meestal niet erg lang.  Toch heb je enkele soorten die soms tot 10 meter lang kunnen worden.

Er zijn ook andere dieren die het woord ‘worm’ in hun naam hebben, maar helemaal niets met wormen te maken hebben.  Je hebt de wormsalamanders, de wormhagedissen en de wormslangen.  Maar ook insecten als de oorworm, meelworm en koperworm.

Hier zijn enkele bekende wormen :

Regenworm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Regenwormen

Lintworm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lintwormen

Bloedzuiger

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedzuigers

Haakwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haakwormen

Ringwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringwormen

Pijlwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijlwormen

Tandmondwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandmondwormen

Rondwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rondwormen

Snaarwormen

Snoerwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Snoerwormen

Platwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Platwormen

Spuitwormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pindawormen

Peniswormen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Peniswormen