Gehoornde boomkikkers

De gehoornde boomkikkers

 

De gehoornde boomkikkers is de naam van een groep kikkers die nog niet zo lang bestaat.   Alle soorten leven in Zuid-Amerika en hoorden lang bij de boomkikkers.  Ze zitten nu in een aparte groep omdat ze hoornige stekels boven de ogen hebben.  Samen met de plooien in zijn huid doet de kikker zich voor als een blad.  Zo valt hij veel minder op tussen de bladeren en de struiken.  Soms zien ze er wel echt gek uit.

gehoornde boomkikker

 

Hemiphractidae is een familie van kikkers (Anura). Er is nog geen Nederlandse naam voor deze zes soorten tellende familie, allen behorend tot één geslacht: Hemiphractus.

Alle soorten leven in Zuid-Amerika, en werden lange tijd beschouwd als boomkikkers (Hylidae), daarna behoorden de soorten tot de Leptodactylidae. Tegenwoordig worden ze gezien als aparte familie. Alle soorten hebben hoorn-achtige uitsteeksels boven de ogen, en grote, driehoekige huidvergroeiingen aan de kop. Deze dienen in combinatie met de nerf-achtige huidplooien ter camouflage en doen de kikker denken aan een blad, en zien er soms spectaculair uit. In andere talen worden de soorten hierdoor ook wel gehoornde boomkikkers genoemd.

Taxonomie

Familie Hemiphractidae

Geslacht Hemiphractus

Soort Hemiphractus bubalus

Soort Hemiphractus fasciatus

Soort Hemiphractus helioi

Soort Hemiphractus johnsoni

Soort Hemiphractus proboscideus

Soort Hemiphractus scutatus