Dieren en planten

klimplanten

Als je je woning wil decoreren met groen maar geen ruimte hebt voor grote planten, zijn klimplanten een uitstekende keuze. Deze planten groeien verticaal aan muren, hekken, palen en andere steunpunten. Daarbij bieden ze een heleboel voordelen, van het verbeteren van de luchtkwaliteit tot het creëren van een aantrekkelijke buitenomgeving.

Maar welke soorten klimplanten zijn er en hoe groeien ze? Welke planten passen het beste bij jouw omgeving en persoonlijke smaak? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten klimplanten, hoe ze groeien en wat te overwegen bij de keuze van een klimplant voor jouw ruimte.

Hoe klimplanten groeien

Klimplanten groeien verticaal aan steunpunten met behulp van ‘ranken’, die hun weg banen door om hun steunpunten heen te kruipen. Er bestaan verschillende soorten ranken. De meeste klimplanten hebben hechtranken waardoor ze zich aan steunpunten vasthechten, terwijl anderen twijnranken hebben waarmee ze om hun steunpunten heen draaien. Sommige klimplanten hebben weerhaakjes of klissen waarmee ze zich bevestigen, terwijl andere zich aan steunpunten vasthouden met behulp van suction cups.

Soorten klimplanten

Er bestaan verschillende soorten klimplanten, waaronder:

1. Bladverliezende klimplanten

Bladverliezende klimplanten verliezen hun bladeren in de winter en groeien weer in de lente en zomer. Sommige bekende bladverliezende klimplanten zijn de Wisteria en de Klimop.

2. Groenblijvende klimplanten

Groenblijvende klimplanten behouden hun bladeren het hele jaar door. Voorbeelden zijn de Klimop en de Red Firecracker Plant.

3. Bloeiende klimplanten

Bloeiende klimplanten hebben bloemen die variëren van klein en subtiel tot groot en kleurrijk. Enkele voorbeelden zijn Clematis en Wisteria.

4. Fruitdragende klimplanten

Fruitdragende klimplanten hebben heerlijke vruchten. Klimaardbei en de Kiwibes zijn voorbeelden van fruitdragende klimplanten.

Welke klimplant kiezen?

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het selecteren van de juiste klimplant voor jouw ruimte. Enkele van die factoren zijn de grootte en lay-out van jouw muren en hekken, de groei- en temperatuurvereisten van de plant, en de gewenste stijl van jouw huis.

1. Muur- en hekken

Sommige klimplanten hebben grotere steunpunten nodig dan anderen, terwijl sommige klimplanten het beste groeien op muren of hekken met een horizontale opstelling. Bepaal de grootte en lay-out van jouw steunpunten voordat je een klimplant kiest om ervoor te zorgen dat de plant goed kan groeien en er mooi uitziet.

2. Groei- en temperatuurvereisten

Klimplanten hebben verschillende hoeveelheden zonlicht, water en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Lees daarom de richtlijnen nauwkeurig voordat je beslist welke klimplant je wil kiezen.

3. Stijl

Geschikte klimplanten zijn afhankelijk van de stijl van jouw huis. Als je op zoek bent naar een moderne uitstraling, ga dan voor een plant met strakke, rechte ranken. Als je een landelijke sfeer wil creëren, ga dan eerder voor een bladverliezende klimplant met veel bloemen.

Hoe klimplanten te verzorgen

Je wil je klimplant natuurlijk mooi houden. Voorzie daarom een goede verzorging door voldoende water te geven en regelmatig meststoffen te geven. Daarnaast kan het nodig zijn om de plant ook te snoeien om de groei te bevorderen of om de overlast te beperken.

1. Water

Sommige klimplanten hebben veel water nodig, terwijl andere genoeg water uit regen kunnen halen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en dat de plant voldoende hydratatie krijgt om gezond te blijven.

2. Meststof

Klimplanten hebben ook voedingsstoffen nodig. Voeg dan ook regelmatig meststoffen toe. Dit bevordert de groei van de plant en houdt hem groen en levendig.

3. Snoeien en onderhouden

Om de groei van je klimplant te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig te snoeien en de plant te onderhouden. Verwijder oude of dode stengels en snoei de plant terug in het najaar om hem gezond en sterk te houden.

Veelgestelde vragen

1. Welke klimplant kan ik het beste kiezen voor een schaduwrijke wand?

Een van de beste keuzes voor een schaduwrijke muur is de Engelse klimop.

2. Kan ik klimplanten binnenshuis laten groeien?

Ja, sommige klimplanten doen het goed in binnenshuis omgevingen mits ze voldoende licht en voldoende ruimte hebben.

3. Kunnen klimplanten schade toebrengen aan muren?

Ja, sommige klimplanten hebben zeer sterke wortels die muren of hekken kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat je de muren eerst voorbereidt en bekleedt voordat je een klimplant plant.

4. Hoe vaak moet ik mijn klimplant snoeien?

Dit hangt af van de soort klimplant. Snoei je klimplanten terug in het voorjaar of najaar om de groei te bevorderen.

5. Hoe kan ik de groei van mijn klimplanten bevorderen?

Geef de plant voldoende water en voeding, snoei regelmatig, en begeleid de ranken zodat de plant zich kan vasthechten aan de steunpunten.