Dieren en planten

cicaden

Cicaden zijn fascinerende insecten die al sinds de oudheid de aandacht trekken. Deze kleine zoemers, ook wel bekend als plantluizen of bladluizen, behoren tot de familie Cicadidae en zijn wereldwijd te vinden. Hun luidruchtige gezang, verbluffende verschijning en unieke levenscyclus maken ze een populair onderwerp voor zowel biologen als natuurliefhebbers. In dit artikel ontdekken we alles wat je moet weten over cicaden, hun levenswijze, het geluid dat ze produceren en hun relatie met de natuur.

Wat zijn cicaden?

Cicaden zijn insecten die behoren tot de orde Hemiptera en de familie Cicadidae. Er zijn meer dan 3000 soorten cicaden bekend over de hele wereld. Deze insecten zijn te vinden in bijna elk type habitat, zoals bossen, graslanden, woestijnen en zelfs in stedelijke gebieden. Over het algemeen zijn het kleine, gevleugelde insecten met een lengte variërend van 1 tot 5 cm. De meeste soorten hebben een groenige of bruine kleur, hoewel er ook felgekleurde soorten bestaan.

Levenscyclus van cicaden

Net als veel andere insecten ondergaan cicaden een volledige metamorfose, waarbij ze uit een ei komen en zich ontwikkelen tot larven, volwassenen en uiteindelijk doodgaan. De ontwikkelingsfase van cicaden duurt meestal twee tot vijf jaar, afhankelijk van de soort.

Het geluid van cicaden

Het meest opvallende kenmerk van cicaden is het luide en aanhoudende gezoem dat ze produceren. Dit geluid wordt geproduceerd door de mannetjes om vrouwtjes aan te trekken en territorium af te bakenen. Het bereik van de frequentie van hun gekwinkeleer varieert van 2kHz tot 120 kHz, wat zeer brede toonhoogte is. Sommige soorten cicaden produceren wel 120 decibel aan geluid, waarmee ze één van de luidruchtigste geluidsbronnen in de natuur zijn.

Cicaden en hun relatie met planten

Cicaden hebben een sterke relatie met planten. Het grootste deel van hun leven brengen ze door in bomen en struiken, waar ze zich voeden met plantensappen. Hoewel ze schadelijk kunnen zijn voor de planten waarop ze leven, zijn de meeste soorten cicaden geen serieuze bedreiging voor landbouwgewassen.

De betekenis van cicaden in de cultuur

Cicaden zijn al sinds de oudheid een fascinerend onderwerp in de kunst en cultuur. Vanwege hun mysterieuze levenscyclus en indrukwekkende gezang zijn ze vaak afgebeeld in kunstwerken en gedichten. In sommige culturen worden ze zelfs vereerd als boodschappers van de dood of als symbool van onsterfelijkheid.

Zijn cicaden gevaarlijk voor mensen?

Over het algemeen zijn cicaden niet gevaarlijk voor mensen. Sommige soorten kunnen echter giftig zijn als ze worden gegeten, terwijl andere soorten agressief kunnen reageren wanneer ze worden verstoord.

Cicaden in landen over de hele wereld

Cicaden komen voor over de hele wereld, maar verschillende landen hebben verschillende soorten cicaden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, zijn de Magicicada-seizoenen beroemd vanwege hun massale uitvliegen om de 13 of 17 jaar, wat bekend staat als broodplaag.

De rol van cicaden in de natuur

Cicaden spelen een belangrijke rol in hun ecosystemen. Als herbivoren helpen ze bij het beheren van de plantenpopulaties in hun habitat. Bovendien zijn ze een prooi voor vele predators, zoals vogels, hagedissen en reptielen.

Verschil tussen cicaden en sprinkhanen

Cicaden en sprinkhanen zijn vergelijkbare insecten, maar er zijn enkele duidelijke verschillen. Cicaden zijn over het algemeen kleiner en hebben brede koppen, terwijl sprinkhanen een slanke, rechte kop hebben. Cicaden hebben ook lange achterpootjes die ze gebruiken om te springen, terwijl sprinkhanen kunnen springen en vliegen.

Hoe hoor je het geluid van cicaden?

Het luide gezoem van cicaden is vaak het meest hoorbaar op warme zomerdagen wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Hoewel het geluid van cicaden luid kan zijn, kun je het soms moeilijk vinden om de bron van het geluid te vinden omdat cicaden zich goed kunnen verstoppen.

Hoe maak je een tuin aantrekkelijk voor cicaden

Als je wilt dat cicaden naar je tuin komen, is de beste manier om te zorgen voor voldoende voedselbronnen. Planten zoals eiken, vlierbessen en wilde kersen zijn bijzonder aantrekkelijk voor cicaden.

Hoe reageren cicaden op koud weer?

Cicaden zijn koudbloedige wezens, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van hun omgevingstemperatuur om te functioneren. Wanneer het weer kouder wordt, vertragen cicaden hun stofwisseling en worden ze inactiever. In koele gebieden kunnen de meeste cicaden niet overleven buiten de zomermaanden.

Waarom zijn cicaden belangrijk voor wetenschappers?

Cicaden zijn belangrijk voor wetenschappers omdat ze ons inzicht geven in complexe biologische processen, zoals de fylogenie, de evolutie en de morfologie van insecten. Bovendien zijn ze nuttig als bio-indicatoren voor de gezondheid van ecosystemen.

Samenvatting

Cicaden zijn ongelooflijk fascinerende insecten en spelen een belangrijke rol in de natuur. Hun luide gezoem en unieke uiterlijk maken ze een populair onderwerp voor zowel biologen als natuurliefhebbers. Of je nu geïnteresseerd bent in de levenscyclus van cicaden, hun relatie met planten of hun rol in de cultuur, er is genoeg te leren over deze mysterieuze insecten.