Dieren en planten

aalscholver

Als je ooit op een rustige plek aan het water hebt gezeten, heb je ongetwijfeld een aalscholver gezien die uit het water springt, zijn vleugels uitspreidt en zijn veren laat drogen in de zon. Aalscholvers worden vaak gezien als waterdieren en hebben zich aangepast aan een leven in en rondom het water. In dit artikel gaan we dieper in op wat aalscholvers zijn, waar ze leven, hoe ze leven en wat voor effect ze hebben op hun omgeving.

Wat zijn aalscholvers?

Aalscholvers, wetenschappelijke naam Phalacrocorax carbo, behoren tot de familie van de Sulidae-vogels. Deze vogels staan ook wel bekend als ‘duikvogels’ vanwege hun geweldige vermogen om te duiken. Aalscholvers, met hun donkere verenkleed en opvallende ogen, zijn een veel voorkomende verschijning in Europa, AziĆ« en delen van Noord-Amerika.

Fysieke kenmerken van aalscholvers

Aalscholvers zijn zwarte vogels met een groene glans over hun verenkleed. De vleugels zijn donkerder dan de rest van hun lichaam en de ogen zijn fel geelgroen. Hun snavels zijn scherp en puntig en hun poten zijn kort en krachtig. Aalscholvers hebben een grote staart en kunnen ongeveer 90 centimeter lang worden en wegen tot wel 3,5 kilogram.

Waar leven aalscholvers?

Aalscholvers leven voornamelijk in de buurt van water. Ze zijn te vinden langs meren, rivieren, kanalen en zelfs langs de kustlijn. In Nederland zijn aalscholvers voornamelijk te vinden op de waddeneilanden, het IJsselmeer, in de Biesbosch en op de grote rivieren. Aalscholvers bouwen grote nesten op rotsen, bomen of boven water. Ze leven in kolonies en communiceren met elkaar door middel van geluiden en gedrag.

Voortplanting

Aalscholvers broeden in kolonies en leggen in het voorjaar eieren. Het vrouwtje legt 2 tot 6 eieren en de broedduur varieert van 24 tot 36 dagen. Na het uitkomen van de eieren verzamelt het mannetje vis en brengt het naar het vrouwtje waarna ze samen de kuikens voeden. De kuikens groeien snel en vliegen uit het nest binnen 2 tot 3 maanden.

Wat eten aalscholvers?

Aalscholvers zijn vleeseters en hun dieet bestaat voornamelijk uit vis. Ze duiken onder water en zwemmen vaak lange afstanden om hun prooi te vinden. Met hun scherpe snavel en krachtige nek kunnen ze de vis makkelijk vangen en doorslikken.

Effect van aalscholvers op hun omgeving

Aalscholvers worden vaak beschouwd als visdieven vanwege hun eetgewoonten. Hoewel deze vogels zonder twijfel vis eten, is er weinig bewijs dat ze een negatieve invloed hebben op de vispopulatie. In Nederland is de populatie van aalscholvers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er zijn wel gevallen bekend waarbij aalscholvers visvijvers hebben leeggegeten, maar dit is een uitzondering.

Bedreigingen voor aalscholvers

Aalscholvers hebben te maken met verschillende bedreigingen zoals vervuiling van hun leefomgeving, verstoring van broedkolonies en het klimaat. In sommige gebieden worden aalscholvers nog steeds bejaagd om hun vlees en botten, maar dit is gelukkig in de meeste landen verboden.

Conclusie

Met hun indrukwekkende duikvermogen, voorkeur voor vissen als voedsel en mooie verenkleed zijn aalscholvers een fascinerende vogel om te bekijken. Hoewel ze enkele bedreigingen hebben, lijken aalscholvers zich goed aan te passen aan hun omgeving en worden ze steeds vaker gezien in Nederland.

Veelgestelde vragen

1. Zijn aalscholvers gevaarlijk voor mensen?
2. Waarom drogen aalscholvers hun veren in de zon?
3. Hoeveel eieren leggen aalscholvers?
4. Zijn aalscholvers beschermd in Nederland?
5. Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van alle aalscholvers?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Nee, aalscholvers zijn niet gevaarlijk voor mensen en zullen niet snel uit zichzelf in contact komen met mensen.
2. Aalscholvers drogen hun veren in de zon om ze waterafstotend te maken en ervoor te zorgen dat er geen water tussen hun veren blijft hangen.
3. Aalscholvers leggen 2 tot 6 eieren tijdens het broedseizoen.
4. Ja, aalscholvers zijn beschermd in Nederland volgens de Wet natuurbescherming.
5. Gemeenschappelijke kenmerken van alle aalscholvers zijn hun donkere verenkleed en hun geweldige duikvermogen. Ze hebben ook opvallende groene ogen en krachtige snavels en poten.