Dieren en planten

bollen knollen

Als het gaat om planten, hebben we vaak gehoord van termen zoals bollen en knollen. Deze termen worden meestal door elkaar gebruikt, maar wat zijn ze werkelijk? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee soorten plantstructuren.

Wat zijn bollen?

Bollen zijn ondergrondse plantstructuren die bestaan uit bladeren die modificeren tot schubben of vlezige lagen, omgeven door een laag droge schubben. Een voorbeeld van een bol is de ui, die uit meerdere lagen bestaat. Binnenin de bol zit een kleine stengel waaruit nieuwe bladeren kunnen groeien tijdens het volgende groeiseizoen.

Soorten bollen

– Tulp
– Hyacint
– Narcissen
– Krokussen
– Lelies
– Amaryllis

Wat zijn knollen?

Anders dan bollen, hebben knollen geen schubben. Ze hebben eerder een compacter uiterlijk en bevatten onveranderlijke bladeren en een stengelknop. Ze groeien aan de onderkant van een moederplant en slaan voedingsstoffen op voor de plant om te overwinteren of om nieuwe planten te laten groeien.

Soorten knollen

– Aardappel
– Dahlia
– Begonia
– Gladiolus

Overeenkomsten tussen bollen en knollen

Hoewel er significante verschillen zijn tussen bollen en knollen, hebben ze ook een aantal overeenkomsten. Hier zijn een paar overeenkomsten tussen deze ondergrondse plantstructuren:

Essentieel voor planten

Zowel bollen als knollen hebben wezenlijke voedingsstoffen en wateropslagplaatsen. Deze functies zijn cruciaal voor het overleven en gedijen van planten, vooral in uitdagende omstandigheden zoals het droge seizoen.

Een herkenningspunt

Zowel bollen als knollen kunnen als herkenningspunt dienen. Bijvoorbeeld, als een bepaalde bloem groeit uit een bol, zou u het kunnen herkennen aan de manier waarop de bloem uit de bol komt.

Populair bij tuinders

Tuinders houden van bollen en knollen omdat ze gemakkelijk te kweken zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze zijn ook een geweldige manier om kleurrijke en diverse planten in uw tuin te laten groeien.

Bollen vs. Knollen: Wat is het belangrijkste verschil?

Het belangrijkste verschil tussen bollen en knollen is hoe ze groeien. Bollen hebben meerdere lagen en groeien vanaf het midden van de bol. Terwijl knollen uit een centraal punt groeien en worden omringd door kleine wortels.

Bij de meeste bloemen groeit de bol in de eerste plaats vanuit de bodem, terwijl knollen overleven door voedingsstoffen in de plant op te slaan tijdens overgangsperiodes of de winter.

– Bollen zijn in wezen modificeerde bladeren.
– Knollen zijn compactere gewassen die voeding opslaan.

Tips voor het kweken van bollen en knollen

– Zorg ervoor dat u de juiste plant kiest voor uw grond- en klimaattype.
– Plant uw bollen en knollen op de juiste diepte.
– Geef ze voldoende water tijdens het groeiseizoen.
– Houd de grond vrij van onkruid.

Het kweken van bollen en knollen is relatief eenvoudig als u ervoor zorgt dat ze goede groeicondities hebben.

Conclusie

Zowel bollen als knollen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van verschillende planten en bloemen. Terwijl bollen bestaan uit bladeren die zijn veranderd, hebben knollen een compact uiterlijk en slaan ze voedingsstoffen op. Deze plantstructuren hebben ook essentiële overeenkomsten, daarbij opgemerkt dat ze essentieel zijn voor de groei en overleving van planten.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik bollen en knollen het hele jaar door planten?
– Het meeste hangt af van de plant die je kiest. Neem contact op met een kwekerij voor specifieke informatie over de beste planttijden voor uw regio.

2. Is één bol of knol genoeg om een ​​hele plant te laten groeien?
– In veel gevallen kan een bol of knol zich vermenigvuldigen en een hele plant produceren.

3. Hoe bewaar ik bollen en knollen?
– Bewaar ze op een donkere, droge plek en zorg ervoor dat ze voldoende luchtcirculatie hebben.

4. Is bemesting nodig voor bollen en knollen?
– Ja, bollen en knollen kunnen af ​​en toe bemesting nodig hebben afhankelijk van de soort plant.

5. Kan ik bloemen plukken van bloemen die uit bollen en knollen groeien?
– Ja, u kunt bloemen plukken van planten die uit bollen en knollen groeien. Het kan de groei van de plant echter wel wat vertragen.