Dieren en planten

zeeschildpadden

Zeeschildpadden zijn indrukwekkende wezens. Of het nu gaat om hun enorme omvang, hun ongelooflijke levensverhaal of hun belangrijke rol in de ecologie van de oceanen, er is veel te ontdekken over deze fascinerende dieren. In dit artikel laten we u kennismaken met de verschillende soorten zeeschildpadden, hun levenscyclus, hun gedrag en hun bedreigingen.

Soorten zeeschildpadden

Er zijn zeven verschillende soorten zeeschildpadden, elk met hun eigen unieke kenmerken: de groene zeeschildpad, de onechte karetschildpad, de lederschildpad, de karetschildpad, de soepschildpad, de platrugzee schildpad en de doornrugzee schildpad. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd vanwege menselijke activiteiten zoals stroperij, vervuiling en klimaatverandering.

De groene zeeschildpad

De groene zeeschildpad is een grote schildpad met een gewicht van 200-450 pond. Deze prachtige schildpad is te vinden in de tropische en subtropische wateren rond de hele wereld. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zeegras, wat hen een uniek kenmerk in de zeeschildpadwereld geeft.

De onechte karetschildpad

De onechte karetschildpad kan tot een meter lang worden en heeft een gemiddeld gewicht van 100 tot 150 pond. Hun schild is bedekt met hoornplaten die lijken op schilden van de karetschildpad, maar toch net iets anders zijn. Deze schildpadden zijn endemisch in de westelijke Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

De lederschildpad

De lederschildpad is de op twee na grootste zeeschildpad en kan tot twee meter lang worden en een gewicht van 900 kg krijgen. Ze hebben een kenmerkende lederen huid in plaats van een harde schild en kunnen gevonden worden in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan.

De karetschildpad

De karetschildpad is een kleine tot middelgrote zeeschildpad van ongeveer 45-90 cm en heeft een gewicht varierend van 30 – 200 pond. De karetschildpad heeft een bijzonder mooi schild van roodachtig bruin tot zwart en kan worden gevonden in de Indische en Stille Oceaan en het Caribisch gebied.

De soepschildpad

De soepschildpad is met 56-104 cm de kleinste van alle zeeschildpadden en is te vinden in de Atlantische Oceaan. Deze schildpad dankt zijn naam aan de zeeroline soep die oorspronkelijk werd gemaakt van het vlees van deze soort.

De platrugzee schildpad

De platrugzee schildpad heeft een typische platte shell en kan tot 1,5 meter lang worden en een gewicht van 400 kg bereiken. Deze schildpad maakt deel uit van de zeven soorten zeeschildpad die in de wereld nog te vinden zijn.

De doornrugzee schildpad

De doornrugzee schildpad is een relatief zeldzame soort zeeschildpad met een harde, geelbruinte schild met doornen. Hij komt alleen voor in de Indische en de Stille Oceaan en kan tot 1,2 meter lang worden en een gewicht van 140 kg bereiken.

De levenscyclus van zeeschildpadden

Zeeschildpadden beginnen hun leven als eieren die worden gelegd op stranden over de hele wereld. Het proces wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de afstand van het nest tot het water, de temperatuur van het zand en de grootte van het nest. Nadat de eieren zijn uitgekomen en de baby zeeschildpadden hun weg naar de zee hebben gevonden, zwemmen ze duizenden kilometers om zich te vestigen in verschillende habitats en daar hun volwassen leven te beginnen.

De bedreigingen van zeeschildpadden

Er zijn verschillende bedreigingen voor zeeschildpadden waaronder stroperij, verlies van belangrijke habitats, klimaatverandering, vervuiling, beleidsmaatregelen en ook zaken als lichtvervuiling, verkeerd afvalbeheer en geluidsvervuiling spelen een rol.

Bescherming van zeeschildpadden

Er worden verschillende inspanningen geleverd om de zeven soorten zeeschildpadden te beschermen. Sommige landen hebben wetgeving geïmplementeerd om dieren te beschermen. Andere inspanningen zijn onder meer programma’s voor vrijwilligerswerk, educatie in scholen en marine reservaten en nationale parken.

Ecologische rol van zeeschildpadden

Zeeschildpadden vervullen een belangrijke functie in de ecologie van de oceaan. Ze verbinden de habitat met de zee. Zeeschildpadden spelen een belangrijke rol bij het onderhouden van de gezondheid van de zeegrasbedden en koraalriffen en dragen eveneens bij aan de voedselvoorziening van andere zeedieren.

Het gedrag van zeeschildpadden

Zeeschildpadden kunnen meer dan een uur onder water blijven en gebruiken hun indrukwekkende zwemkracht om hun prooi te vangen en zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Het is zeer uniek dat zeeschildpadden hun kaken kunnen gebruiken om zeewier af te knippen, in tegenstelling tot andere zeedieren.

De gelijkenis en het verschil tussen landschildpadden en zeeschildpadden

Landschildpadden zijn in staat om te leven op het land en zijn over het algemeen kleiner dan hun tegenhangers in zee. Beide soorten zijn belangrijk voor het ecosysteem en spelen een belangrijke rol bij de handhaving van de gezondheid van de omgeving waarin ze leven.

De fysiologie van de zeeschildpad

Zeeschildpadden zijn goed aangepast aan het leven in de diepte van de oceaan. Hun schild beschermt hen tegen roofdieren en hun bebloede lippen maken het gemakkelijk voor hen om zee gras te eten. Hun stroomlijnvormige lichaam maakt hen efficiënte zwemmers.

Zeeschildpadden in gevangenschap

Hoewel het niet aanbevolen wordt om zeeschildpadden in gevangenschap te houden, zijn er enkele organisaties die deze dieren opvangen en verzorgen die niet in de natuur kunnen overleven door bijvoorbeeld verwondingen door stroperij.

De bijdrage van zeeschildpadden aan medicijnen

Er is aangetoond dat de schilden, vlees en eieren van zeeschildpadden verschillende eigenschappen bevatten die kunnen worden gebruikt om medicijnen tegen verschillende ziekten te produceren.

Zeeschildpadden en de Noord Atlantische Oceaan

Zeeschildpadden hebben al verschillende keren aangetoond dat ze wegen kunnen vinden in de Noord Atlantische Oceaan. In 2008 werd bijvoorbeeld een groene zeeschildpad gevonden in Schotland, nadat hij in Florida was afgereisd.

Conclusie

Het behoud en de bescherming van zeeschildpadden en hun omgeving is cruciaal voor de gezondheid van de oceanen en het milieu in het algemeen. Deze fascinerende dieren verdienen onze aandacht en ons respect. Door het lokale bewustzijn en goede praktijken kunnen we bijdragen aan een goede toekomst voor zowel de zeeschildpadden als voor onszelf.

Veelgestelde vragen over zeeschildpadden

1.Wat is het verschil tussen zeeschildpadden en landschildpadden?

Terwijl zeeschildpadden gespecialiseerd zijn in leven in het water, blijven landschildpadden dicht bij het land en zijn in staat om te leven op het land.

2. Hoe oud kan een zeeschildpad worden?

Zeeschildpadden kunnen behoorlijk oud worden, tot wel 100 jaar.

3. Wat is de grootste zeeschildpad ter wereld?

De lederschildpad is de op twee na grootste schildpad ter wereld en kan tot 900 kg zwaar worden.

4. Waar komen zeeschildpadden voor?

Zeeschildpadden komen voor in de oceanen over de hele wereld, van de tropen tot de poolgebieden.

5. Hoeveel soorten zeeschildpadden zijn er?

Er zijn zeven verschillende soorten zeeschildpadden, elk uniek in hun uiterlijk, dieet en leefgebied.